Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι ζήτησε ο Μίχαλος από τον Βρούτση για το νέο ασφαλιστικό

Τι ζήτησε ο Μίχαλος από τον Βρούτση για το νέο ασφαλιστικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασφαλιστικές Εισφορές, Γιάννης Βρούτσης, ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Υπουργείο Εργασίας,

Ως θετικές κρίνει τις ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, θέση που εξέφρασε και ενώπιον του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση ο οποίος παραβρέθηκε στην συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου, το απόγευμα της Δευτέρας.

Στην ομιλία του ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέφερε:

«Θεωρώ την παρουσία σας στην αποψινή συνεδρίαση άκρως σημαντική, λόγω και της δημόσιας διαβούλευσης στην οποία έχει τεθεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος απευθυνόμενος στον Υπουργό Εργασίας, Γιάννης Βρούτση, που βρέθηκε στο Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών νωρίτερα σήμερα.

«Γνωρίζετε» συνέχισε, «ότι ως Επιμελητήριο έχουμε αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια την ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Μιας μεταρρύθμισης που θα μπορέσει να το καταστήσει βιώσιμο, λειτουργικό, περισσότερο δίκαιο και ταυτόχρονα φιλικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Προς αυτή την κατεύθυνση, το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει αρκετά θετικά βήματα, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο. «Θα αναφέρω ενδεικτικά:

Την αλλαγή της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με την αποσύνδεσή τους από τις αποδοχές τους και τη δημιουργία έξι κλάσεων.

Στο νέο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη με την οποία λύνει ένα σημαντικό πρόβλημα, κυρίως γραφειοκρατικό, που αφορούσε στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και την καταβολή από μέρους τους ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης, αποκαθίσταται η αδικία για τους ασφαλισμένους πάνω από 30 χρόνια, με την καθιέρωση νέων ποσοστών αναπλήρωσης που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των συντάξεων.

Και βεβαίως το μηχανισμό στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ και την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση και ως Επιμελητηριακή Κοινότητα θα καταθέσουμε αναλυτικά τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας».

«Ωστόσο, με την ευκαιρία της παρουσίας σας εδώ, θα ήθελα να επαναλάβω ορισμένες από τις βασικές μας θέσεις:

Συνεχίζουμε, κατ’ αρχήν, να υποστηρίζουμε τη σταδιακή μετάβαση σε ένα σύστημα τριών πυλώνων, που άλλωστε αποτελεί και θέση της σημερινής κυβέρνησης.

Με σκοπό την εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο της σημασίας του τρίτου πυλώνα, έχουμε ήδη προτείνει να υπάρξει πλήρης φοροαπαλλαγή για τις ιδιωτικές ασφαλίσεις. Και συγκεκριμένα κίνητρα, για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε ομαδικά προγράμματα ασφάλισης για τους εργαζομένους τους, τα οποία καλύπτουν υγεία και συμπληρωματική σύνταξη.

Συνεχίζουμε να ζητούμε το συνολικό εξορθολογισμό και την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Παρά τις θετικές κινήσεις που έχουν γίνει, το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας παραμένει σήμερα εξαιρετικά υψηλό. Με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να αποθαρρύνεται η δημιουργία μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και βεβαίως να συμπιέζεται το εισόδημα των εργαζομένων.

Αναμένουμε λοιπόν ότι, στο βαθμό που είναι δημοσιονομικά εφικτό, οι μειώσεις θα συνεχιστούν. Πρόκειται για μια παρέμβαση που θα δημιουργήσει αλυσιδωτά οφέλη για την οικονομία και για την κοινωνία, ευνοώντας την άνοδο της καταγεγραμμένης απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας».

«Σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος, «θεωρούμε ότι κάθε μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να καλύπτει δύο βασικά ζητούμενα:

Αφενός, να στηρίζεται σε αναλογιστικές μελέτες, ώστε να γνωρίζουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια που βρισκόμαστε και που πάμε.
Αφετέρου, να συνδυάζεται με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που ευνοούν την αύξηση της απασχόλησης.

Γιατί η σταθερή αύξηση της απασχόλησης ήταν και θα εξακολουθήσει να είναι η προϋπόθεση για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Προϋπόθεση για μια συνεκτική, ευημερούσα κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη θέσει υπόψη σας μια σειρά από προτάσεις, με στόχο την επιτάχυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αλλά και τη βελτίωση των δομικών και ποιοτικών στοιχείων της απασχόλησης.

Θα επαναλάβω επιγραμματικά:

Λειτουργία ενός αξιόπιστου, μόνιμου συστήματος διάγνωσης αναγκών εργασίας, που θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες.

Μόνιμο σύστημα σχεδιασμού και αξιολόγησης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, με συμμετοχή επιμελητηρίων και κοινωνικών φορέων.
Αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου για τη Μαθητεία και τη σύνδεση της πρακτικής άσκησης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Ολοκλήρωση της προσαρμογής της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατόπιν συμφωνίας εργοδοτών και εργαζομένων.

Απλοποίηση και κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, ώστε να μειωθεί το κόστος συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις.

Αυστηροποίηση και αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων για την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία και την παραβατική συμπεριφορά εργοδοτών έναντι εργαζομένων.

Δημιουργία του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, με σκοπό την επιβράβευση των συνεπών επιχειρηματιών.

Μέτρα για την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, με αποτελεσματικότερη προστασία της μητρότητας και της πατρότητας, με τη δημιουργία επαρκών δομών φιλοξενίας και φύλαξης παιδιών προσχολικής ηλικίας κ.ά.

Από την πλευρά της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Εργασίας, γνωρίζουμε ότι υπάρχει η βούληση για ουσιαστικές παρεμβάσεις σε αυτά τα θέματα.

Εμείς, ως ΕΒΕΑ, θα στηρίξουμε με την εμπειρία και τις προτάσεις μας κάθε θετική πρωτοβουλία, η οποία θα παράγει όφελος για την απασχόληση, την οικονομία και την κοινωνία».

Σχετικά άρθρα