ΤζιχαντιστέςΚορωνοϊός - Κορονοϊός
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητσοτάκης: Επίκαιρες και για τη σημερινή Ελλάδα οι επιλογές του Ελευθέριου Βενιζέλου

Μητσοτάκης: Επίκαιρες και για τη σημερινή Ελλάδα οι επιλογές του Ελευθέριου Βενιζέλου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελευθέριος Βενιζέλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία,

«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος απέδειξε ότι ένα μικρό κράτος, ακόμη και σε δύσκολες εποχές, έχει το περιθώριο να διαμορφώνει το μέλλον του, αν μείνει πιστό σε αρχές που έχουν δικαιωθεί ιστορικά:

»Ισχυρές συμμαχίες στο εξωτερικό και ανάπτυξη στο εσωτερικό.

»Ατομική ελευθερία με κοινωνική πρόνοια» τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» και συμπληρώνει «επιλογές επίκαιρες και για τη σημερινή Ελλάδα.

»Και αξίες που παρέλαβε και προβάλλει στον 21ο αιώνα η Νέα Δημοκρατία».

Ο πρωθυπουργός στο άρθρο του παρουσιάζει την άποψη του για τον Ελευθέριο Βενιζέλο διατυπώνοντας έναν προσωπικό αναστοχασμό στον οποίο συμπυκνώνεται, όπως σημειώνει, η εγγύτητα της οικογενειακής παράδοσης με τις σπουδές του στην Ιστορία.

«Το βάρος της ευθύνης που φέρω ως πρωθυπουργός δοκιμάζεται στο δέος που μοιράζεται ο κάθε Έλληνας για τον Ελευθέριο Βενιζέλος» υπογραμμίζει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι ο Βενιζέλος το 1918-1920 βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε μια παγκόσμια διεργασία, στη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, κάτι ασυνήθιστο για ηγέτη μικρής χώρας.

«Η επιτυχία εκείνη, δεν οφειλόταν μόνο στην προσωπική ευφυΐα του, αλλά και σε μια σταθερή πολιτική επιλογή την οποία, σε εκείνη τη συγκυρία μοιραζόταν με τους νικητές του πολέμου: το όραμα της οργάνωσης της διεθνούς κοινωνίας σε βάσεις φιλελεύθερες.

»Με θεμέλια, δηλαδή την αυτοδιάθεση των λαών και την ισότητα των κρατών, την ισότιμη συμμετοχή όλων στις διεθνείς υποθέσεις και την ίδρυση ενός διεθνούς οργανισμού που θα προστάτευε την ειρήνη-την Κοινωνία των Εθνών» σημειώνει.

Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «η πίστη του Βενιζέλου στον φιλελευθερισμό και στον ρεαλισμό ήταν, άλλωστε, που έφεραν και τη μεγαλύτερη διεθνή επιτυχία του κράτους μας: την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών.

»Απόδειξη του αναστήματος που μπορεί να έχει στον παγκόσμιο στίβο μια μικρότερη δύναμη, όταν διαβάζει σωστά τις ισορροπίες, έχει μακρόπνοο σχέδιο και διαθέτει αποφασισμένη και υπεύθυνη ηγεσία».

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιώντας τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου «θα σπρώξωμεν την Ελλάδα εις τον δρόμον της προόδου. Και θα την καταστήσωμεν αγνώριστον» τονίζει ότι δίπλα στα μεγάλα του επιτεύγματα του Ελευθερίου Βενιζέλου η πιο βαριά κληρονομιά του είναι «το χρέος να κάνουμε τη “χώρα αγνώριστη” σε σχέση με το αρνητικό παρελθόν.

»Χρέος που αναλάβαμε και θα δικαιώσουμε».

Ιστορικές αποσαφηνίσεις

Ο πρωθυπουργός λόγω οικογενειακής παράδοσης συνδέεται συγγενικά και πολιτικά με τον Ελ. Βενιζέλο και την παράταξή του.

Το κόμμα όμως που ηγείται είναι η πολιτική συνέχεια του δεξιού αντιβενιζελικού Λαϊκού Κόμματος και αυτό είναι ορθό να μη λησμονείται.

Δηλαδή, να μη λησμονείται ότι στις εκλογές του 1920 το δεξιό Λαϊκό Κόμμα επικράτησε ύστερα από ένα όργιο λαϊκισμού έναντι του κόμματος της δημοκρατικής παράταξης των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Το διάστημα 1920-22 σχηματίστηκαν διαδοχικές κυβερνήσεις με τη συμμετοχή του Λαϊκού Κόμματος, υπό τους Γούναρη, Νικόλαο Στράτο και Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη που μας οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και το στρατιωτικό κίνημα των δημοκρατικών αξιωματικών της 11ης Σεπτεμβρίου του 1922, η πλειοψηφία των στελεχών του διώχτηκε και πέντε από τα κυριότερα στελέχη των κυβερνήσεών του εκτελέστηκαν στο Γουδή, μαζί με τον τελευταίο αρχιστράτηγο, Χατζηανέστη.

Είναι ορθό να μη λησμονείται ότι ήταν η ηγεσία της δεξιάς που εκτελέστηκε στο Γουδή.

Από την άλλη, ο γενάρχης της οικογένειας Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του Κωνσταντίνου (1845–1898), ο λεγόμενος γερο-Κωστής ή Γεροκωστής, νυμφεύθηκε την Κατίγκω (Αικατερίνη) Βενιζέλου, αδελφή του Ελευθερίου Βενιζέλου, μέσω της οποίας η οικογένεια Μητσοτάκη συνδέθηκε συγγενικά με την οικογένεια Βενιζέλου.

Ήταν ιδρυτής του λεγόμενου «Κόμματος των Ξυπόλητων», το οποίο αργότερα παρέλαβε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το μετεξέλιξε στο Κόμμα των Φιλελευθέρων.

Ο Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης (1883–1944), γιός του γερο-Κωστή, διετέλεσε βουλευτής Χανίων, όπως και ο αδερφός του Αριστομένης Μητσοτάκης, ο οποίος επιπλέον υπηρέτησε ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (1918–2017) διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά την περίοδο 1990–93, η κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη είναι βουλευτής και έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Πολιτισμού και δήμαρχος Αθηναίων.

Ο γιος του, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπηρετεί ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά την εκλογή του στις 7 Ιουλίου 2019.

Σχετικά άρθρα