Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δείτε την επιστολή Πομπέο σε Μητσοτάκη: Οι ΗΠΑ «δεσμευμένες» στην ευημερία και ασφάλεια της Ελλάδας

Δείτε την επιστολή Πομπέο σε Μητσοτάκη: Οι ΗΠΑ «δεσμευμένες» στην ευημερία και ασφάλεια της Ελλάδας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάικ Πόμπεο, Νίκος Δένδιας, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Στέλιος Πέτσας, Υπουργείο Εξωτερικών,

Επιστολή από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με την οποία εκφράζεται η αμέριστη προσήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών στη διατήρηση της ασφάλειας, της ευημερίας και της δημοκρατίας την Ελλάδα έλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αποκάλυψε ο ΥΠ.ΕΞ. Νίκος Δένδιας από το βήμα της Βουλής.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτηρίζει ως «καταπληκτικές» τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι γράφει πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία».

Το γεγονός της επιστολής μάλιστα επιβεβαιώθηκε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει, στον Έλληνα πρωθυπουργό:

«Η υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας αποτελεί σημείο καμπής σε μια διευρημένη σύμπραξη ασφαλείας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ», σημειώνει πως οι δύο χώρες «σφυρηλατούν μια πολύ στενότερη στρατηγική σχέση» μέσω της συμφωνίας αυτής και υπογραμμίζει την «εξαιρετική» σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ όπως αυτή έχει χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο κ. Πομπέο αναφέρει ακόμη ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτέλεσε «σαφή επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» ενώ υπογράμμισε «την ανάδυση της Ελλάδας έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία κρίσης ως ένα success story οικονομικής ανάκαμψης» στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα «επέδειξε αξιοσημειώτη κοινωνική συνοχή και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς».

«Θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο-κλειδί και κρίσιμο παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και στα Βαλκάνια» υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Πομπέο προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας» .

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ακόμα πως «οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και πιστεύουν σταθερά πως αυτοί που έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επιδιώξουν λύσεις με ειρηνικά μέσα (…) και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη που θα μπορούσε να είναι προσβλητική».

Τέλος ο Μάικ Πομπέο στην επιστολή του στο Έλληνα Πρωθυπουργό σημειώνει: «Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή αλλά μάλλον ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο».

Εδώ ολόκληρη η επιστολή του Μάικ Πομπέο:

Η αναφορά του κ. Πέτσα στην επιστολή Πομπέο:

«Παρουσιάζω την επιστολή που έστειλε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

»Στην επιστολή αυτή, οι ΗΠΑ δεν μιλούν μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων.

»Κυρίως τονίζουν και μάλιστα δυο φορές στην ίδια επιστολή, ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την αυημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία της Ελλάδας.

»Επιπλέον τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο – κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

»Είναι σαφές ότι η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

»Είναι ταυτόχρονα μια αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον πριν από δυο εβδομάδες».

Πομπέο: Στηρίζουμε την ασφάλεια στην Ελλάδα – επίλυση διαφορών με ειρηνικά μέσα

Η επιστολή αναφέρει ρητά τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για τον σεβασμό του άρθρου 33 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρει ότι όποιος έχει διαφορές οφείλει να τις επιλύσει με ειρηνικά μέσα και συνιστά μία ουσιαστική απάντηση στις επικρίσεις και τις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης περί απουσίας ρητών εγγυήσεων από πλευράς ΗΠΑ έναντι της εντεινόμενης τουρκικής επιθετικότητας εναντίον της χώρας μας.

Ν. Δένδιας: Η επιστολή Πομπέο ανάλογη με Κίσινγκερ το 1975 ήταν ευχή για την εξωτερική πολιτική

Ο κ. Δένδιας μάλιστα συνέκρινε την επιστολή Πομπέο με αντίστοιχου περιεχομένου από τον Χένρι Κίσινγκερ το 1975 προς τον τότε Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Δημήτριο Μπίτσιο, υπογραμμίζοντας ότι «για πολλά χρόνια η επανάληψη μίας τέτοιας επιστολής αποτελούσε στόχο και ευχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Σχετικά άρθρα