Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ελλάδα έτοιμη να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων και εκεχειρία στη Λιβύη

Η Ελλάδα έτοιμη να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων και εκεχειρία στη Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Λαθρεμπόριο Όπλων, Νίκος Δένδιας, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο και της εκεχειρίας αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ανώτατη διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι τη στιγμή που η Ρωσία έχει το 1/5 του ΑΕΠ της Γερμανίας και η Τουρκία το 1/3 του ΑΕΠ της Ρωσίας, δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή και να επιβάλει τις αποφάσεις.

Τόνισε δε ότι κοινή αίσθηση είναι πως ο Ερντογάν έφυγε εκνευρισμένος από το Βερολίνο καθώς η επιβολή του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε πλήττει κυρίως αυτόν – και οι άλλες αντιμαχόμενες πλευρές εφοδιάζονται από ξηράς.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών εξέτασαν πιθανούς τρόπους συνέχειας των Ευρωπαϊκών κινήσεων επί της απόφασης του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και μια στρατιωτική αποστολή κάτι για το οποίο δεν υπήρξε καμία αντίρρηση εκ των Κρατών Μελών.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας δήλωσε στον Τύπο ότι «σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα της Λιβύης.

»Είχα την ευκαιρία να  τοποθετηθώ, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, και να χαρακτηρίσω τα Συμπεράσματα του Βερολίνου,  κατ’ αρχήν σαν ένα θετικό πρώτο βήμα».

Όπως είπε «είναι θετικό, γιατί βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μία πολιτική λύση και θετικό, γιατί επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

»Βεβαίως, όμως, είναι ένα πρώτο και μόνο ένα πρώτο βήμα. Όλα θα κριθούν από τη συνέχεια».

Σημείωσε δε ότι είχε επίσης τη δυνατότητα να εκφράσει «την ενόχληση της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επίσης γιατί -και κυρίως- δεν συμπεριελήφθησαν στα Συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην απόφαση του Συμβουλίου -την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ- του Δεκεμβρίου. Μία απόφαση που μας δεσμεύει όλους».

«Και μάλιστα, όταν στο Βερολίνο παρίστατο η ηγεσία όλων των ευρωπαϊκών θεσμών», σημείωσε.

«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος [της ΕΕ] ο κ. Borrell, με διαβεβαίωσε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια είναι παράνομα και ότι αυτά τα μνημόνια είναι κενά περιεχομένου. Βεβαίως όμως, οφείλω να πω ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας και αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της Διαδικασίας του Βερολίνου», κατέληξε ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών πήγε πρόσφατα στο Μαρόκο, όπου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του παρουσιάστηκε μια τραγική κατάσταση, όπου η γαλλική αποστολή συγκρατεί ό,τι μπορεί, αλλά παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της τρομοκρατίας.

Διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν την επίσκεψη ευκαιρία για συνεννόηση με το Μαρόκο, το οποίο είναι πιο ενοχλημένο από την Ελλάδα για τη μη συμμετοχή στο Βερολίνο.

Ως προς τη διάσκεψη του Βερολίνου οι ίδιες πηγές χαιρετίζουν ως θετικό βήμα την κατάπαυση του πυρός, αλλά σημειώνουν ότι το πλαίσιο των αποφάσεων δεν περιλαμβάνει κάτι στέρεο.

Θεωρεί δε αρνητικό ότι «δεν υπάρχει αναφορά επί 55 παραγράφων στα συμπεράσματα του Βερολίνου στα τουρκολιβυκά μνημόνια καθώς το ένα εκ των δύο είναι περί στρατιωτικής βοήθειας».

Ακόμα και έτσι, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο ζήτημα κατά το σημερινό ΣΕΥ, οδήγησε σε επαναβεβαίωση ότι τα μνημόνια είναι άκυρα για την ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στις εξελίξεις με την Τουρκία έκαναν λόγο για δύο παράλληλες διαδικασίες: «η πρώτη αφορά την Τουρκία ως “μια χώρα που μπορείς να βρεις άκρη είτε με συνομιλίες είτε με προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο” και η δεύτερη εκλαμβάνει την Τουρκία ως αναθεωρητική δύναμη».

Σχετικά άρθρα