Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα στη Λιβύη και θα κάνει ό,τι πρέπει»

«Η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα στη Λιβύη και θα κάνει ό,τι πρέπει»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Κυριάκος Μητσοτάκης, Λιβύη, Στέλιος Πέτσας,

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στην διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και τη μη πρόσκληση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός τόσο στη συνομιλία του με την κυρία Μέρκελ, όσο και στις επιστολές του προς άλλους ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή και θα κάνει ό,τι πρέπει για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Επίσης τόνισε ότι οι συμφωνίες που υπέγραψε η Άγκυρα με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι άκυρες.

Κατόπιν όλων αυτών, οι ελληνικές θέσεις είναι ξεκάθαρες και γνωστές στους πάντες.

Επίσης ο κ. Πέτσας είπε ότι η μη συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου, σχετίζεται και με το γεγονός ότι η οικοδέσποινα Γερμανία δεν ήθελε να ανοίξει το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων στην τρέχουσα συγκυρία.

Όπως είπε, ερωτηθείς σχετικά, στην περίπτωση που ο Χάφταρ υπερισχύσει ή μπει στην πολιτική εξίσωση της επόμενης ημέρας στη Λιβύη, θα ακυρώσει τις συμφωνίες με την Άγκυρα και θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος συζητήσεων για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και με την Ελλάδα, στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαν ξεκινήσει το 2010.

Από εκεί και πέρα, τόνισε πως το νέο Ασφαλιστικό το οποίο κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή, θα έχει μόνο θετικά μέτρα.

Όπως διευκρίνισε, στόχος της Κυβέρνησης είναι και να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ και ότι τα θετικά μέτρα δεν θα αφορούν μόνο τους συνταξιούχους αλλά και τους εργαζόμενους οι οποίοι πλέον θα μπορούν να προσδοκούν μια αξιοπρεπή σύνταξη μέσω των εισφορών τους.

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι έχει δρομολογηθεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο και όπως είπε ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί και μέσα στο 2020.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει στο επίπεδο των 700 ευρώ μέσα σε μια τριετία.

Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο, τόνισε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε σε δυο άξονες.

Αφενός να υπάρχει δικαιοσύνη με τη μέγιστη δυνατή αναλογικότητα και αφετέρου να μπορεί να υπάρξει κυβερνησιμότητα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν η ΝΔ δεν ήταν αυτοδύναμη στις προηγούμενες εκλογές, δεν θα μπορούσε να τρέξει με την ίδια αποτεεσματικότητα τα θέματα που έτρεξε το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απόκρουσε τις κατηγορίες περί μη επιδίωξης συναίνεσης με τα υπόλοιπα κόμματα και είπε ότι αυτό έγινε σε άλλα θέματα, όπως η ψήφος των αποδήμων και η επιλογή προσώπου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ότι αφορά την κυρία Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι η επιλογή έχει πολλούς συμβολισμούς και σηματοδοτεί μια νέα εποχή, όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχουν φωνές διαμαρτυρίας και μέσα από τη ΝΔ και σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δεν θα δώσει το «παρών» στη ψηφοφορία, απάντησε ότι ο κ. Σαμαράς είχε ενημερώσει για το ταξίδι του πριν από την επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου και μάλιστα σε συνέντευξη του δήλωσε πως αν δεν απουσίαζε θα ψήφιζε την πρόταση της ΝΔ, γεγονός που σημαίνει ότι ήταν ξεκάθαρος στο ότι συμφωνεί με την πρόταση Μητσοτάκη.

Σχετικά άρθρα