Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας-Χαφτάρ: Συμφωνήσαμε σε όλα – Έτοιμοι να αναπτύξουμε δυνάμεις στη Λιβύη

Δένδιας-Χαφτάρ: Συμφωνήσαμε σε όλα – Έτοιμοι να αναπτύξουμε δυνάμεις στη Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λιβύη, Νίκος Δένδιας, Υπουργείο Εξωτερικών, Χαλίφα Χαφτάρ,

Πλήρης συμφωνία διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον στρατηγό, Χαλίφα Χαφτάρ, όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας

«Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα.

»Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή.

»Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών αμέσως μετά τη συνάντηση.

Και συνέχισε: «Το ευτυχές είναι ότι ο Χαφτάρ συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω.

»Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή, είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων.

»Όλα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού.

»Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα».

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η χώρα μας δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου για την Λιβύη αλλά «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό». 

Όπως εξήγησε ο Νίκος Δένδιας η Ελλάδα αναμένει από την Γερμανία να εκφράσει τη θέση για την ακυρότητα των μνημονίων Τουρκίας-Τρίπολης.

«Περιμένουμε από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων.

»Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με το πέρας της συνάντησής του με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Στρατάρχη Khalifa Haftar (Αθήνα, 17.01.2020)

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Στρατάρχη Haftar.

Όπως καταλαβαίνετε, αφορούσε την κατάσταση στη Λιβύη, την διαδικασία του Βερολίνου και την επόμενη ημέρα στη Λιβύη και στην περιοχή.

Εμείς από την πλευρά μας ενθαρρύναμε τον Στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει, μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών, να πετύχει και την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Sarraj.

Και οφείλω να σας πω με ιδιαίτερη χαρά ότι ο Στρατάρχης Haftar συμφώνησε σε όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μας.

Θα το δείτε, άλλωστε, σαφώς διατυπωμένο και στις δικές τους ανακοινώσεις.

Είπα, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή (σημ.: διεθνής μηχανισμός επιτήρησης εκεχειρίας) είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη.

Οι ενέργειες αυτές βοηθούν τη δημιουργία μιας καλύτερης πραγματικότητας στη Λιβύη και αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού και της λιβυκής κοινωνίας.

Εμείς θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη χώρα, μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα, στην οποία θα επιτραπεί στους κατοίκους της να εκφράσουν τη θέληση τους και να αποτελέσουν μέρος της συνολικής αρχιτεκτονικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Όπως ξέρετε η Ελλάδα δεν είναι μέλος της Διαδικασίας του Βερολίνου, μιας διαδικασίας που ξέρουμε ότι έχει ξεκινήσει από το 2015, η Ελλάδα δεν μετείχε όλα αυτά τα χρόνια, όμως νομίζουμε, συνεχίζουμε να νομίζουμε, ότι οι παρούσες συνθήκες ήταν αυτές που θα οδηγούσαν στο να θεωρηθεί από την οικοδέσποινα Γερμανία η συμμετοχή μας σαν κάτι το θετικό.

Εν πάση περιπτώσει, εφόσον εμείς δεν θα είμαστε εκεί, περιμένουμε από τη Γερμανία, την οικοδέσποινα χώρα, να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της Ευρωπαϊκής θέσης για τα θέματα της Λιβύης.

Κυρίες και κύριοι, η Ευρώπη έχει σαφή θέση, εκφράσθηκε από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την Κυβέρνηση Sarraj και την Τουρκία.

Περιμένουμε, λοιπόν, σαν Ευρωπαίοι, από τη Γερμανία, να επιβάλλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση στη Διαδικασία του Βερολίνου.

Το ίδιο περιμένουμε και από τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι προοπτικές επιτυχίας κ. Υπουργέ, ποιες είναι, όπως συζητήσατε με τον κ. Haftar;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: …Δεν έχει έννοια να κάνω δηλώσεις και να εκφράσω εγώ την άποψη του Στρατάρχη Χαφταρ. Μπορεί να την εκφράσει ο ίδιος ή […]

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν όμως δε ληφθεί υπόψη αυτό που είπατε για την ακυρότητα των Μνημονίων, υπάρχει περίπτωση να μπει βέτο στην ευρωπαϊκή […]

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς θέλουμε να συμμετάσχουμε εποικοδομητικά στο να πετύχει η διαδικασία του Βερολίνου.

Βοηθάμε τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών. Συναντήθηκα ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, με τον κ. Salame, τον Ειδικό Διαπραγματευτή. Προσπαθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή τη διαδικασία.

Από την άλλη όμως, σε αυτή τη διαδικασία, προσπαθούμε να βοηθήσουμε με την ιδιότητά μας όχι μόνο ως Ελλάδα, αλλά και ως ευρωπαϊκή χώρα.

Το πλαίσιο της συμμετοχής όλων των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή τη διαδικασία έχει καθοριστεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η ίδια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση προβλέπει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των δύο Μνημονίων.

Άρα κάθε χώρα της ΕΕ, όχι μόνο η Ελλάδα, έχει την αυτονόητη υποχρέωση να υποστηρίξει την κοινή θέση, τη θέση που όλοι μαζί πήραμε ομοφώνως στο Συμβούλιο.

Άρα, δεν θέλω να δω τα πράγματα αρνητικά υπό μορφήν αρνησικυρίας. Τα βλέπω ως προσπάθεια της κοινής ευρωπαϊκής μας θέσης.

Βεβαίως, εάν η κοινή ευρωπαϊκή θέση δεν γίνει σεβαστή, τότε κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει αυτονόητη υποχρέωση να υπερασπίσει αυτήν τη θέση και η Ελλάδα τοποθετήθηκε επ’ αυτού, νομίζω, ξεκάθαρα χθες: ο Πρωθυπουργός, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υπερασπίσει την κοινή ευρωπαϊκή μας θέση. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Σχετικά άρθρα