Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι δήλωσε ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ

Τι δήλωσε ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ιταλία, Κύπρος, Λιβύη, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Πρώτα οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία και ακολούθως με την Κύπρο, φαίνεται να είναι η τακτική που προκρίνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα στο πλαίσιο της «Πρώτης Εκπομπής» του «Ράδιο Πρώτο», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σχετικά με το πότε η Ελλάδα θα ανακηρύξει και θα οριοθετήσει ΑΟΖ, απάντησε:

«H Ελλάδα ήδη από το 2011 είχε ψηφίσει νόμο, με τον οποίο λέει και περιγράφει ποια θεωρεί ότι είναι τα δικαιώματά της γύρω από την ΑΟΖ.

»Παράλληλα έχει καταθέσει στον ΟΗΕ το σχέδιο μέσα από το οποίο περιγράφει περίπου τα όρια της ΑΟΖ, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε.

»Προχωράμε στις συζητήσεις και με την αιγυπτιακή πλευρά και με την Ιταλία, ώστε να χαράξουμε την ΑΟΖ.

»Δεν νομίζω ότι αυτήν την στιγμή, η προτεραιότητα θα ήταν να χαράξουμε ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος–Κύπρος.

»Είναι πολύ σημαντικότερο να χαραχθούν επιμέρους με τις τρίτες χώρες και στο τέλος να έρθει αυτή η επιβεβαίωση της εξαιρετικά καλής σχέσης που είχε με την Κύπρο».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ιδιαιτέρως την αποτελεσματικότητα των πολλών και ενεργών τριμερών σχημάτων, στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό East Med από Ελλάδα–Κύπρο–Ισραήλ, που αποκτά ιδιαίτερο στρατηγικό, γεωπολιτικό και οικονομικό χαρακτήρα.

Δήλωσε δε ότι όσοι επικρίνουν τις πρωτοβουλίες αυτές ως ανεπαρκείς «ίσως να περιμένουν θαύματα».

Ερωτώμενος σχετικά με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, τόνισε ότι διαχρονικός στόχος της Ελλάδας είναι να διατηρούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γείτονα, καθώς και τη σημασία τού να προσέρχεται η χώρα στον διάλογο αυτό, φέροντας μαζί της συμμαχίες και πρωτοβουλίες (όπως ο αγωγός East Med).

«Είναι κάτι, το οποίο σίγουρα σε καθιστά ισχυρότερο στο πλαίσιο αυτής της δύσκολης συγκυρίας, στην οποία ζούμε», υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση, μέσα από έναν διπλωματικό μαραθώνιο, έχει καταφέρει να διεθνοποιήσει τις σχέσεις της και να διατηρήσει τις επαφές της με όλους τους εμπλεκόμενους στο λιβυκό ζήτημα.

Όπως δήλωσε, είναι ύψιστης προτεραιότητας να αντιληφθεί η διεθνής κοινότητα ότι το μόνο που προκαλεί η συνεχιζόμενη αστάθεια στη Λιβύη είναι γεωπολιτικά προβλήματα και προβλήματα σχετιζόμενα με τις μεταναστευτικές ροές.

Αναφορικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εμπλοκή των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά, σχολίασε πως οι ΗΠΑ δηλώνουν τη διάθεσή τους να έχουν λόγο στη λογική της αποκλιμάκωσης της έντασης (στα ελληνοτουρκικά) και να υπάρχει ένας διευρυμένος διάλογος μεταξύ Ελλάδας–Τουρκίας .

Για τη συνάντηση που είχε στην Τουρκία την περασμένη βδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε πως η Αθήνα πιστεύει πως πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία.

Σχετικά άρθρα