Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παυλόπουλος: Η αυθαιρεσία της Τουρκίας δεν θα περάσει – Θα υπερασπιστούμε τα δίκαια μας

Παυλόπουλος: Η αυθαιρεσία της Τουρκίας δεν θα περάσει – Θα υπερασπιστούμε τα δίκαια μας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δυτική Μακεδονία, Κοζάνη, Μακεδονία, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, Τουρκία,

«H Ελλάδα διαμηνύει, αδιαλείπτως, προς την Τουρκία ότι η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει και ότι, με συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Διεθνή Κοινότητα, θα υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ως προς τα σύνορα, την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνηση, στη διάρκεια της τελετής ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Βελβεντού Κοζάνης, τονίζοντας επίσης την ανάγκη αρραγούς ενότητας των Ελλήνων.

Απευθυνόμενος στην Ε.Ε, τις ΗΠΑ, και το ΝΑΤΟ ο ΠτΔ δήλωσε:

«Οι διεθνείς συμμαχίες που έχει συμπήξει η Ελλάδα στην περιοχή μας και οι οποίες ήδη αποδίδουν καρπούς βεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές».

Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι «αν χρειαστεί και μόνη της η Ελλάδα θα φέρει εις πέρας το ρόλο της ως εγγυητής της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς νομιμότητας»

Ως προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ο ΠτΔ σημείωσε ότι «ότι πρέπει να γνωρίζει πως ο αγώνας της Ελλάδας αφορά και δικά της ζωτικά θέματα, ιδίως ως προς το έδαφος, τα σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και έχει υποχρέωση να τα υπερασπίζεται».

Για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι «έχουν χρέος ν’ αναγνωρίσουν και να συνυπολογίσουν εμπράκτως, απέναντι σε μια Τουρκία που «ταξιδεύει με σημαίες ευκαιρίας», πως η Ελλάδα ήταν είναι και θα παραμείνει σταθερός και συνεπής σύμμαχος, και σε διμερές επίπεδο και σ’ επίπεδο ΝΑΤΟ.

»Άρα, έχουν χρέος να πράξουν αναλόγως όταν η Τουρκία παραβιάζει καταφώρως το Διεθνές Δίκαιο, με πρόσφατο πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, επίσης, την ανάγκη να υπάρχει αρραγής ενότητα των Ελλήνων για να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις και τους κινδύνους, ιδίως δε να υπερασπιστούν τα εθνικά θέματα και τα εθνικά δίκαια, κατ’ εξοχήν αυτά που αφορούν τις σχέσεις με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι τόσο συνεπής ως προς την τήρηση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, ώστε ακόμη και τα εθνικά της θέματα, κατ’ εξοχήν δε εκείνα που αφορούν τις σχέσεις της με την Τουρκία, τα υπερασπίζεται αποκλειστικώς και μόνο στην βάση του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο αυτό ευνοεί και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό τον απαράβατο όρο του εκ μέρους της πλήρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, αλλά, δυστυχώς, η ίδια η Τουρκία υπονομεύει επικίνδυνα κάθε πτυχή της Ευρωπαϊκής της προοπτικής, παραβιάζοντας, ευθέως και απροκάλυπτα, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο» τόνισε ο ΠτΔ.

Ως δείγματα γραφής των παραβιάσεων του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου από την Τουρκία ανέφερε:

1. Τη συνεχιζόμενη αυθαίρετη επέμβασή της στην Συρία.

2. Τη στάση της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, η οποία, εκτός από το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές του Ανθρωπισμού και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παραβιάζει και την σχετική Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

3. Τη στάση της ως προς τον σεβασμό των κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο δικαιωμάτων της Ελλάδας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα σύνορά, την επικράτειά μας και την ΑΟΖ, που είναι ταυτόχρονα σύνορα, επικράτεια και ΑΟΖ της Ε.Ε. Ακραίο χαρακτηριστικό παράδειγμα της τουρκικής αυθαιρεσίας είναι το λεγόμενο «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο, κατά διεθνή μάλιστα ομολογία, είναι διάτρητο και θεσμικώς ανυπόστατο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς και στην ιστορία του Βελβεντού δια μέσου των αιώνων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Οπως είπε, τα αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι η περιοχή αποτελούσε σημαντικό κέντρο του Μακεδονικού Βασιλείου του Φιλίππου και του Αλέξανδρου, με ιδιαίτερη οικονομική ανάπτυξη και αξιοπρόσεκτη διοικητική οργάνωση.

Ξεχωριστής σημασίας είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επιγραφή των αυτοκρατορικών χρόνων, η οποία περιλαμβάνεται στις ανευρεθείσες αρχαιότητες.

Στην επιγραφή αυτή μαρτυρούνται διάφοροι θεσμοί της ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας, όπως του μακεδονιάρχη, του αρχιερέα, του ιεροφάντη και του πρεσβυτεράρχη των Ολυμπίων.

Επισήμανε το γεγονός ότι αρκετοί κάτοικοι του Βελβεντού συμμετείχαν ενεργά στον Μακεδονικό Αγώνα, είτε ως μέλη τοπικών επιτροπών είτε ως αντάρτες στα ένοπλα ελληνικά τμήματα, ενώ σημαντική ήταν και η οικονομική ενίσχυση που προσφέρθηκε γι’ αυτόν τον ιερό σκοπό από τους Βελβεντινούς της Αθήνας.

Με τη στάση τους αυτοί απέδειξαν, για πολλοστή φορά, ότι η Ελληνική συνείδηση παρέμεινε άσβεστη και απολύτως ακμαία στα Μακεδονικά αυτά εδάφη μέσα στο πέρασμα των αιώνων.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ειδική αναφορά στα μνημεία (παλιές εκκλησίες), παραδοσιακά και νεοκλασικά κτίρια, που διασώζονται μέχρι σήμερα, όπως και σε επιφανείς ανθρώπους των Γραμμάτων και των Επιστημών με καταγωγή από το Βελβεντό.

Στο Βελβεντό γιορτάζουν σήμερα την επανασύσταση και επαναλειτουργία του Δήμου Βελβεντού ως αυτόνομου Δήμου.

Υστερα από αγώνες των κατοίκων κατατέθηκε πρόταση νόμου στη Βουλή, το 2019, η οποία ψηφίστηκε και ορίζει ως αυτόνομο τον Δήμο Βελβεντού.

Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκε ο πρώτος δήμαρχος του αυτόνομου, εκ νέου Δήμου Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου, που ανέλαβε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, κατά την προσφώνηση του στην τελετή που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού.

«Γιορτάζουμε την επαναφορά της αυτοδιοίκησης στον τόπο μας, αυτήν που ασκήσαμε ως κοινωνία με ευλάβεια εδώ κι έναν αιώνα.

»Οι αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της τοπικής αυτονομίας επανέρχονται λειτουργικά στον τόπο μας μετά την επανεκκίνηση του Δήμου μας.

»Η δική σας επίσκεψη επισφραγίζει εορταστικά αυτήν την εξέλιξη και τιμά την τοπική μας δημοκρατία», είπε ο δήμαρχος απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι αποτελεί ξεχωριστή τιμή η ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Βελβεντού και σημείωσε πως η τιμή αυτή μεγεθύνεται από το επιπρόσθετο γεγονός, ότι η επίσκεψή του στο Βελβεντό «συμπίπτει με την επανασύσταση του Δήμου Βελβεντού στα, ορθώς, ορισθέντα από τον «Καποδίστρια» όριά του, όπως ακριβώς αρμόζει τόσο στην μακραίωνη Ιστορία αυτού του Τόπου όσο και στην λαμπρή προοπτική του» και πρόσθεσε πως το φυσικό κάλλος του Βελβεντού έρχεται να ενισχύσει σημαντικά την ανάγκη ο Δήμος να διαθέτει την διοικητική του αυτοτέλεια.

Ο δήμαρχος είπε, ακόμα, ότι είναι η πρώτη φορά, στη σύγχρονη ιστορία του Βελβεντού, που αυτός ο τόπος δέχεται την επίσκεψη του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα και τόνισε πως «αυτό αποτελεί εξαιρετική τιμή για μας και για τους συνδημότες και συμπολίτες μας κι ανανεώνει το σύνδεσμό μας με το έθνος μας, αφού το πρόσωπό σας συμβολίζει την ενότητα κι ομοψυχία του λαού μας».

Το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στη δοξολογία στον καθεδρικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, οι βουλευτές της Ν.Δ Μιχάλης Παπαδόπουλος, Γιάννης Αμανατίδης, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου, η βουλευτής του ΖΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα, οι πρώην βουλευτές Δημήτρης Δημητριάδης και Πάρις Κουκουλόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης, ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου κ.α.

Στη δοξολογία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, ο οποίος προσφωνώντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο κ. Παυλόπουλος αναδείχθηκε στο προεδρικό αξίωμα σε δύσκολες συνθήκες για τη χώρα και ανταποκρίθηκε με επιτυχία στο καθήκον του ενώ προσέθεσε ότι «το κοινοβούλιο εξέλεξε τον κατάλληλο για τις δύσκολες συνθήκες, εντός και εκτος Ελλάδας, στην Προεδρία της Δημοκρατίας»

Ο Μητροπολίτης αφού εξήρε την συμβολή του Προκόπη Παυλόπουλου ως υπουργού Εσωτερικών και Προέδρου Δημοκρατίας για την επανασύσταση του Δήμου Βελβεντού, του πρόσφερε το ανώτατο παράσημο του Πολιούχου Αγίου Νικολάου.

Ο κ. Παυλόπουλος, στην αντιφώνηση του στη διάρκεια της δοξολογίας είπε ότι η επανασύσταση του Δήμου Βελβεντού δεν ήταν μια χάρη, αλλά απόδοση δικαιοσύνης, διότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις αντιλήφθηκαν το λάθος που είχαν κάνει.

Εξω από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1804, τον κ. Παυλόπουλο υποδέχθηκαν οι κάτοικοι.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στους συνεταιρισμούς «ΑΣΕΠΟΠ» και «ΔΗΜΗΤΡΑ», στο οινοποιείο Καμκούτη και στο δημοτικό σχολείο Κουβουκλίου, στο Βαθύλακκο, όπου θα συναντηθεί με μαθητές, δασκάλους και γονείς.

Σχετικά άρθρα