Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτή είναι η πρόταση Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο – Σε δημόσια διαβούλευση-εξπρές

Αυτή είναι η πρόταση Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο – Σε δημόσια διαβούλευση-εξπρές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογικός Νόμος, Κυριάκος Μητσοτάκης,

Σε δημόσια διαβούλευση-εξπρές έδωσε το βράδυ της Παρασκευής η κυβέρνηση την πρόταση της για τον νέο εκλογικό νόμο.

Από το χρόνο της διαβούλευσης που είναι μόλις τρεις ημέρες -θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, 13.1.2020 και ώρα 12:00 μ.μ..- γίνεται εμφανής η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην κάνει πίσω στις αποφάσεις του και να προχωρήσει χωρίς συναίνεση στην επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποκαλύψει τον νέο εκλογικό νόμο στους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους συναντήθηκε και όπως αναμενόταν εισέπραξε την πλήρη άρνηση τους γεγονός που σημαίνει ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική, καθώς η πρόταση Μητσοτάκη δεν συγκεντρώνει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται, τις οποίες παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης στους αρχηγούς, τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση-εξπρές από το υπουργείο Εσωτερικών, σήμερα το βράδυ.

Ο εκλογικός νόμος που θέλει να ψηφίσει η ΝΔ περιλαμβάνει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα με ανώτατο όριο τις 50 έδρες.

Το πρώτο κόμμα θα παίρνει μπόνους 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25%, και μετά για κάθε μισή μονάδα (0,5%) επιπλέον θα αυξάνεται το μπόνους κατά μία έδρα.

Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης είναι να εκλέγεται μονοκομματική κυβέρνηση όταν το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό που θα πλησιάζει το 40% των ψήφων.

Τη Δευτέρα το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή, για να ξεκινήσει άμεσα η συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερκών Τάκη Θεοδωρικάκο το προτεινόμενο νομοσχέδιο εισάγει νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή της Εθνικής Αντιπροσωπείας, βασικό γνώρισμα του οποίου είναι η κοινή συνισταμένη ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που δίνεται με την λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη των κομμάτων και την κυβερνητική σταθερότητα.

Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός και οικονομικός εταίρος καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρου νομοθετήματος.

Σχετικά άρθρα