«Σταθερή επιδίωξή του πρωθυπουργού ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα» αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα διαδοχικά στο γραφείο του στη Βουλή: με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα, την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει τις πολύπλευρες διπλωματικές πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσει η κυβέρνηση.
Είκοσι ώρες μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση διακομματικής συναίνεσης. Σταθερή επιδίωξή του ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα».
Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, τονίζεται ότι «στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων και το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου. Στο θέμα αυτό, επέμεινε στην ανάδειξη των στοιχείων της αναλογικότητας, αλλά και της ταυτόχρονης ανάγκης να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα».
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «ο Πρωθυπουργός άκουσε τις απόψεις των συνομιλητών του κι επανέλαβε τη σταθερή επιλογή του, να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα».
Ο κύκλος των συναντήσεων με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, με την συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Τι έγινε στις συναντήσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ανήσυχος για τις εξελίξεις με την Τουρκία λέγοντας:
«Εξέφρασα στον πρωθυπουργό την ανησυχία μας για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και κυρίως για τον κίνδυνο μια νέας εθνικής περιπέτειας τώρα που βγήκαμε από τη 10ετή περιπέτεια της οικονομική κρίσης».
O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε επίσης από τον κ. Μητσοτάκη «να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
«Του δήλωσα επίσης ότι θα στηρίξουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει.
»Περιμένουμε ωστόσο μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F-35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση.
»Υπογράμμισα επίσης τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας -και πιστεύω όλου του ελληνικού λαού- από την εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψη του, όχι μόνο από τον Πρόεδρο Τραμπ αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών» είπε.
Ερωτηθείς μετά το τέλος της, αν συζήτησαν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ζυγίζει τις καταστάσεις», ενώ για το τι πιθανότητες υπάρχουν να επαναπροτείνει τον κ. Παυλόπουλο είπε ότι «θα εξαρτηθεί από τις εσωτερικές αντιδράσεις».
Για τον δε εκλογικό νόμο είπε: «Του εξέφρασα τη κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου.
»Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση».
Δεν συμφώνησαν για τον εκλογικό νόμο και με την Φώφη Γεννηματά, όπως έγινε γνωστό από κύκλους του ΚΙΝΑΛ.
Ο Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση, φέρεται να έδωσε την πρόταση της ΝΔ και η κυρία Γεννηματά του ΚΙΝΑΛ.
Η κ. Γεννηματά διεμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι δεν ψηφίζει τον εκλογικό νόμο.
«Συμφώνησαν ότι διαφωνούν» λένε συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος προέβλεψε πρόσωπο-έκπληξη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ για τον εκλογικό νόμο είπε ότι «θα τον μελετήσω και θα δω».
«Για μας ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μείζον θέμα, ούτε ο εκλογικός νόμος. Αυτά είναι μικρά θέματα (…) Για την Ελληνική Λύση, σημαντικά είναι τα εθνικά θέματα» πρόσθεσε ο πρέοδρος της Ελληνικής Λύσης.