Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία: Οι «συμφωνίες» Άγκυρας-Τρίπολης υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα

Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία: Οι «συμφωνίες» Άγκυρας-Τρίπολης υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γαλλία, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, Ιταλία, Κύπρος, Λιβύη, Λουίτζι Ντι Μάιο, Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης, Σάμεχ Σούκρι, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Κοινό ανακοινωθέν υιοθέτησαν Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και Γαλλία στη συνάντηση 3+1 υπουργών Εξωτερικών (Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου + Γαλλίας), στην οποία συμμετείχε ως παρατηρητής και η Ιταλία, την Τετάρτη στο Κάιρο.

Στο κοινό ανακοινωθέν, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι οι δύο «συμφωνίες» μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης υπονομεύουν περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και θεωρούνται αμφότερα άκυρα και κενά περιεχομένου.

Ειδικότερα ως προς την «συμφωνία» για τις θαλάσσιες ζώνες, οι τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών (η Ιταλία συμμετείχε ως παρατηρητής) τόνισαν ότι δεν είναι σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο, δεν παράγει έννομες συνέπειες, ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών της περιοχής ενώ δεν παρέλειψαν να καταδικάσουν τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναφορικά με την Λιβύη επανέλαβαν την προσήλωση τους σε μία συνολική πολιτική λύση και εξέφρασαν την υποστήριξη τους στις προσπάθειες του ειδικού εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ καθώς και στην διαδικασία του Βερολίνου.

Τέλος οι τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να συνεχίσουν να διαβουλεύονται στο πλαίσιο αυτού του σχήματος και αποφάσισαν όπως η επόμενη συνάντηση τους πραγματοποιηθεί στην Κρήτη σε χρόνο που θα συμφωνηθεί.

Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα κατευθείαν από την Ουάσιγκτον, όπως συνόδευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τι συζητήθηκε

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διευρυμένης τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας, με την Ιταλία παρατηρητή.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Γαλλίας Ζαν-Υβ Λε Ντριαν και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο.

Δήλωση Δένδια σε δημοσιογράφους:

Μετά τη συνάντηση τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο, ο Νίκος Δένδιας έκανε την ακόλουθη δήλωση σε Έλληνες δημοσιογράφους:

Κύριε Υπουργέ, μετά από αυτή την τετραμερή, και με τη συμμετοχή της Ιταλίας ως παρατηρητή, πιστεύετε ότι ορθώνεται πραγματικά ένα ανάχωμα στην προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει το status quo στην περιοχή;

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δημιουργείται μία κατανόηση χωρών που είναι διατεθειμένες απολύτως να συζητήσουν επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, της σταθερότητας στην περιοχή και της ειρήνης.

»Δεν αποκλείουμε κανέναν και δεν δημιουργούμε μέτωπο εναντίον οιουδήποτε.

»Όμως είναι αυτονόητο ότι οι χώρες οι οποίες καταλαβαίνουν ότι το Διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι ο κώδικας της συμπεριφοράς συζητούν μεταξύ τους και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.

»Αυτό είναι που συνέβη σήμερα εδώ.

»Και θα μου επιτρέψετε να πω, αυτό που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, και είμαι ευγνώμων για αυτό, είναι η παρουσία της Γαλλίας.

»Η παρουσία του κ. Le Drian εδώ σήμερα και η ξεκάθαρη θέση του, τόσο μέσα στη συνάντηση, όσο και αργότερα κατά τα ανακοινωθέντα, αποτελεί για εμάς πηγή μεγάλης αισιοδοξίας και χαράς».

Σχετικά άρθρα