Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Βενιζέλος μίλησε στην Τρέμη για Τουρκία, EastMed και Πρόεδρο Δημοκρατίας

Ο Βενιζέλος μίλησε στην Τρέμη για Τουρκία, EastMed και Πρόεδρο Δημοκρατίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, ΕΡΤ, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ισραήλ, Κύπρος, Όλγα Τρέμη, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, Τουρκία, Υποθαλάσσιος Αγωγός EastMed, Φυσικό Αέριο,

Συνέντευξη στην ΕΡΤ παραχώρησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για τα ελληνοτουρκικά και την συμφωνία για τον EastMed, αλλά και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ως πρώην υπουργός Εξωτερικών (όχι ότι το θυμάται κανείς πως πέρασε από εκεί) εξήγησε αναλυτικά ότι «η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν παράγει νομικό αποτέλεσμα», τόνισε πως η συμφωνία για τον EastMed είναι κατ εξοχήν «πολιτική συμφωνία» αλλά –όπως παρατήρησε– δεν είναι διασφαλισμένη η συμμετοχή της Αιγύπτου και της Ιταλίας στο project του αγωγού.

Πρότεινε δε να καλέσουμε την Τουρκία «σε διαπραγμάτευση μόνο για την ΑΟΖ».

Παρά ταύτα, περισσότερη αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά για τα της προεδρικής εκλογής όταν κλήθηκε να σχολιάσει ότι η Φώφη Γεννηματά τον πρότεινε, μαζί με τους Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου, για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Χαρακτήρισε «τιμητικό» μεν να περιλαμβάνεται στις σχετικές συζητήσεις το όνομα του, όμως επισήμανε με … νόημα ότι «αυτή η δημόσια συζήτηση δεν βοηθάει να διασφαλιστεί το κύρος του αξιώματος, συμπεριλαμβανομένης και της δήλωσης που έκανε ο κ. Τσίπρας στην συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι αποτελεί «τεράστιο πρόβλημα» το ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «συνέδεσε την επιλογή συγκεκριμένου προσώπου (του Προκόπη Παυλόπουλου) με την διαμόρφωση εθνικής συναίνεσης».

Όπως τόνισε, «εγώ θέλω να διαβάσω την συνέντευξη του κ. Τσίπρα διαφορετικά: ότι η αξιωματική αντιπολίτευση –και όλη η αντιπολίτευση– παρέχει γενναιόδωρα και χωρίς προϋποθέσεις την εθνική συναίνεση που απαιτείται για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας άνευ όρων και προϋποθέσεων και επιδιώκει άλλες ευρύτερες συμφωνίες που ίσως να είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλά δεν πρέπει να συνδέονται αυτά τα θέματα.

»Πιστεύω ότι ανεξαρτήτως προσώπου, ο τόπος μας και η πατρίδα μας είναι ώριμη, ικανή και έμπειρη στα θέματα αυτά και ξέρει ότι πρέπει να διαμορφώνονται ισχυρές συναινέσεις».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έκρινε «άκομψη την συζήτηση» όταν κλήθηκε να απαντήσει πώς θα αντιδρούσε αν του τηλεφωνούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και του ζητούσε να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε, μάλλον καυστικά:

«Δεν είναι αυτά τα δύσκολα τηλέφωνα. Τα δύσκολα τηλέφωνα ήταν όταν έπρεπε να αναλάβεις πολιτικό κόστος και να θυσιάσεις το πολιτικό σου κεφάλαιο για να σωθεί η χώρα».

Στην επακόλουθη ερώτηση γιατί να μην επανεκλεγεί ο σημερινός Πρόεδρος, ο κ. Βενιζέλος είπε, «δεν είμαι εγώ αρμόδιος γι αυτά», αλλά όταν πιέστηκε να πει την γνώμη του για τον Προκόπη Παυλόπουλο, ανέφερε το εξής:

«Είναι πολύ δύσκολο να μην είσαι επαρκής Πρόεδρος»…

Εννοούσε, όπως ο ίδιος εξήγησε, «πάρα πολύ δύσκολο με βάση τις αρμοδιότητες και τον ρόλο του Προέδρου.

»Βεβαίως το ζήτημα είναι τι θέλει κανείς από τον ρόλο αυτό».

Και για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, πρόσθεσε ότι ο κ. Παυλόπουλος «άσκησε τον ρυθμιστικό του ρόλο πολύ καλά», αν και δεν υιοθέτησε απολύτως την θεωρία ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας … έβαλε και τόσο «πλάτη» –όπως υποστηρίζεται- για να παραμείνει η χώρα στον ευρωπαϊκό δρόμο.

Σχετικά άρθρα