Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας: «Είμαστε το σύνορο της Δύσης» – «Επιλέγουμε τον δρόμο του πατριωτισμού»

Νίκος Δένδιας: «Είμαστε το σύνορο της Δύσης» – «Επιλέγουμε τον δρόμο του πατριωτισμού»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λιβύη, Νίκος Δένδιας, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Με άρθρο του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο Νίκος Δένδιας αναφέρεται σε μια «εξωστρεφή, νεωτερική εξωτερική πολιτική σε ένα περιβάλλον που αλλάζει». Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι χρειάζεται μια νέα προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας, «μακριά από στερεότυπα και αγκυλώσεις», εν μέσω πρωτοφανούς αστάθειας στη Μεσόγειο εξαιτίας της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Διαβάστε το άρθρο του υπουργού Εξωτερικών:

«Το 2019 ήταν έτος κρίσιμων εξελίξεων για την περιοχή μας και η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων που απαιτούν μια νέα προσέγγιση για την ελληνική εξωτερική πολιτική, μακριά από στερεότυπα και αγκυλώσεις.

»Η πρωτοφανής αστάθεια στη Μεσόγειο, εξαιτίας πρωτίστως της κλιμακούμενης προκλητικότητας της Τουρκίας, η παροδική αβεβαιότητα σχετικά με τον ευρωπαϊκό δρόμο των γειτονικών μας βαλκανικών χωρών, αλλά και η επιτακτική ανάγκη για νέες πολιτικές στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, όπως το Brexit και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αποτελούν καίρια ζητήματα επί των οποίων η χώρα μας καλείται να τοποθετηθεί.

»Απέναντι στις προκλήσεις η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διαμορφώνει μια νέα αντίληψη και στρατηγική για την εξωτερική μας πολιτική, επιδιώκοντας πνεύμα ομοψυχίας και εθνική συναίνεση ως προς τους κύριους άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

»Με αίσθημα ευθύνης επιλέγουμε τον δρόμο του πατριωτισμού. Διαφυλάσσουμε τον ευρωπαϊκό και δυτικό προσανατολισμό της χώρας και προασπίζουμε τα συμφέροντά της, όπως και τη διεθνή νομιμότητα.

»Στην κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα επαναπροσδιορίζει και ενισχύει τις σχέσεις της με τους παραδοσιακούς εταίρους και συμμάχους, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους τους σημαντικούς «παίκτες» του παγκόσμιου γίγνεσθαι.

»Ενισχύει επίσης τις σχέσεις της με χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και του αραβικού κόσμου, ενώ κατοχυρώνει το ρόλο της στη βόρεια γειτονιά της, στηρίζοντας την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την απαρέγκλιτη προϋπόθεση του πλήρους σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της τεθείσας αιρεσιμότητας.

»Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η Ελλάδα προτάσσει μια πολιτική βασισμένη στη διεθνή νομιμότητα.

»Είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο και δεν επιθυμεί την απομόνωση της Τουρκίας, όμως δεν ανέχεται μονομερείς διεκδικήσεις, απειλές και παραβίαση ή σφετερισμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

»Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και ενεργούμε με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και τις συνταγματικές μας επιταγές.

»Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματική εκστρατεία, η οποία έχει αποδώσει καρπούς, εξασφαλίζοντας τη διεθνή καταδίκη του άκυρου και ανυπόστατου μνημονίου που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

»Ταυτόχρονα, πάντα σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία και τους Ευρωπαίους εταίρους μας, πετύχαμε την ομόφωνη καταδίκη από την ΕΕ των παράνομων τουρκικών δραστηριοτήτων στα κυπριακά χωρικά ύδατα και στην κυπριακή ΑΟΖ.

»Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των καιρών με αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα, στρατηγικό σχεδιασμό και όραμα.

»Είμαστε μια χώρα-σύνορο της Δύσης και επιδιώκουμε να συμβάλλουμε θετικά στη σταθερότητα στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δίκαιου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και της συνεργασίας.

»Στη βάση αυτών των αρχών θα πορευθούμε και το 2020, κατοχυρώνοντας το ρόλο μας ως άγκυρα ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή μας».

Σχετικά άρθρα