Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπήκαν οι υπογραφές για τον EastMed – Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης

Μπήκαν οι υπογραφές για τον EastMed – Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ισραήλ, Κύπρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Νίκος Αναστασιάδης, Υποθαλάσσιος Αγωγός EastMed, Φυσικό Αέριο,

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επισφράγισαν στο Ζάππειο Μέγαρο την τριμερή διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Ζάππειο λίγο πριν από τις 18.00 το απόγευμα και οι τρεις ηγέτες επισφράγισαν τη συνεργασία τους με μια φωτογραφία στο αίθριο του Μεγάρου.

Προηγήθηκαν διμερείς επαφές μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Αναστασιάδη και με τον κ. Νετανιάχου, καθώς και διμερής Αναστασιάδη – Νετανιάχου και τριμερής υπουργική συνάντηση.

Ο αγωγός EastMed

Ο αγωγός EastMed προβλέπεται να έχει αρχική δυναμικότητα μεταφοράς 10 δισ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο, από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, τα υπόλοιπα 8 δισεκ. (πέρα από τα 2 που προβλέπει το προσύμφωνο ΔΕΠΑ – Energean) μπορούν να προκύψουν από άλλα πεδία που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε φάση ανάπτυξης, όπως τα κοιτάσματα Λεβιάθαν (Ισραήλ) και Γλαύκος (Κύπρος).

Ο αγωγός EastMed εκτείνεται σε μήκος περίπου 1.900 χιλιομέτρων, με σχεδιαζόμενη δυναμικότητα 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, και αποτελείται από τα παρακάτω επιμέρους τμήματα:

165 χλμ, περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο.

732 χλμ περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη.

421 χλμ. περίπου Υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο.

292 χλμ περίπου μέχρι τα παράλια του Πατραϊκού κόλπου.

17 χλμ. περίπου υποθαλάσσιου αγωγού για τη διάσχιση του Πατραϊκού κόλπου.

245 χλμ για τη διάσχιση της Δυτικής Ελλάδας μέχρι το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας.

Σχετικά άρθρα