Ο πολύς «τσαμπουκάς» πληρώνεται. Έπρεπε να το γνώριζε αυτό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εάν δεν ήταν ένας άπληστος αμετροεπής λουστράκος της Κωνσταντινούπολης.
Σε νέο του ξέσπασμα διεκδίκησε το μισό Αιγαίο, γιατί λέει δεν έχει «χώρο» να βγει στη θάλασσα.
Στη Συνθήκη της Λωζάνης η Τουρκία υπέγραψε ότι παραιτείται κάθε κυριαρχίας πέρα των τριών μιλίων από τις ακτές της και κράτησε τη Μικρά Ασία.
Από τη θάλασσα η ίδια παραιτήθηκε! Τώρα τι θέλει;
Ξέρουμε τι θέλει. Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, μας το έχει πει κατά πρόσωπο.
Η Συνθήκη της Λωζάνης όμως αλλάζει μόνο όπως γράφτηκε. Μετά από πόλεμο.
Που αυτή τη φορά εάν τον αποτολμήσει θα βρεθεί όχι απλά χαμένος αλλά και διαμελισμένος.
«Εκείνοι που εποφθαλμιούν τα δικαιώματα της Τουρκίας με σχέδια που ετοίμασαν οι ίδιοι για τα νησιά και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο πρέπει να ξέρουν ότι ο δρόμος δεν είναι ανοιχτός», δήλωσε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν έχει την πολυτέλεια να ακολουθήσει σιωπηλή και συγκρατημένη πολιτική.
Προσέξτε: Δεν έχει την πολυτέλεια να ακολουθήσει συγκρατημένη πολιτική, λέει. Την πολυτέλεια να διαμελιστεί την έχει;
Θέλει το μισό Αιγαίο και τα ψάρια του
Θυμάστε κάτι έξυπνους που έγραφαν το σύνθημα ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του; Ε, ο Ερντογάν εκτός από το μισό Αιγαίο θέλει και τα ψάρια του.
Όπως είπε, εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τη διαδικασία που ξεκίνησε με τους Τουρκοκυπρίους και την Λιβύη «δεν θα μας αφήσουν ακτή για να μπούμε στη θάλασσα, ούτε και παραλία να ρίξουμε παραγάδι».
Κανονικά δεν έπρεπε να ξεμυτίζουν τρία μίλα από τις ακτές τους, αυτά υπέγραψαν στη Λωζάνη, τώρα τι ζητάνε; Τη θάλασσα που έχασαν σε πόλεμο;
Τη θάλασσα που έχασαν σε πόλεμο πριν ένα αιώνα να την ξεχάσουν και εάν επιμένουν ας τολμήσουν.
Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε έχοντας πίσω του «σκηνικό» το νέο τουρκικό υποβρύχιο που καθελκύθηκε την Κυριακή.
Σε ομιλία του κατά την τελετή καθέλκυσης δύο νέων υποβρυχίων στα ναυπηγεία Γκιολτσούκ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία είναι η επιδίωξη παράδοσης ενός δικαιώματος που καθυστέρησε να απονεμηθεί τόσο για την ίδια την Τουρκία, όσο και για τους φίλους της και ολόκληρη την ανθρωπότητα.
«Σε αυτό το πλαίσιο είναι και οι εργασίες που διεξάγουμε στην ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τη Λιβύη», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Θεωρία συνωμοσίας
Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Ελλάδα και κάποιες χώρες που την στηρίζουν, εδώ και πολύ καιρό, επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια κατάσταση στην οποία να μην μπορεί να κάνει βήμα στη θάλασσα.
Επαναλαμβάνουμε, βήμα δεν μπορεί να κάνει εδώ και 100 χρόνια λόγω Συνθήκης Λωζάνης.
Δεν είναι τωρινή «συνωμοσία», όπως υποστηρίζει. Έχει την υπογραφή της Τουρκίας από κάτω.
Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι όσοι εναντιώνονται στην Τουρκία δεν έχουν καμία αίσθηση των δικαιωμάτων, του νόμου, της δικαιοσύνης, της ηθικής ή του ελέους, ισχυριζόμενος ότι οι συμφωνίες που έχει συνάψει η Άγκυρα με τη Λιβύη είναι εναρμονισμένες με το διεθνές δίκαιο.
Θέλει να του δείξουμε και έλεος; Παραμιλά, έχει αρχίσει και τα «χάνει».
«Ας μην έρθει κανείς με πρόθεση να μας αποκλείσει, να μας παγιδεύσει στα παράλιά μας ή να σφετεριστεί τα οικονομικά μας δικαιώματα.
»Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ξεκινήσουμε μια σύγκρουση με οποιονδήποτε για κανέναν λόγο ή να κλέψουμε από οποιονδήποτε τα δικαιώματά του», συνέχισε, τονίζοντας όμως ότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται μια διευθέτηση στην οποία «η Τουρκία η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο, να πάρει το 1% της αλιείας».
Εμείς του φταίμε που πριν 100 χρόνια η Τουρκία συμφώνησε ότι πέρα των τριών μιλίων από τις ακτές της δεν έχει καμία κυριαρχία;
Εμείς του φταίμε; Ας μην το υπέγραφαν.
Θυμήθηκε τώρα και την αλιεία, ο χταποδοφάγος, δεν είναι μόνο το φυσικό αέριο, θέλει και τις γόπες και τα καλαμαράκια. Ο ημιπαράφρων.
Όπως είπε με τον ίδιο τρόπο δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα αποδεχτεί η Τουρκία τον αποκλεισμό της από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την εκμετάλλευσή τους.
Μετά τα θαλασσινά ήρθαμε και στο κυρίως γεύμα. Στους υδρογονάνθρακες.
Οι υδρογονάνθρακες
«Εκείνοι που εποφθαλμιούν τα δικαιώματα της Τουρκίας με σχέδια που ετοίμασαν οι ίδιοι για τα νησιά και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο για τα οποία δεν έχουν την κυριαρχία τους πρέπει να ξέρουν ότι ο δρόμος δεν είναι ανοιχτός.
»Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν τετελεσμένα για τη χώρα μας με χάρτες που σχεδιάστηκαν σε τραπέζια διαπραγματεύσεων υπό τον μανδύα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και των επιστημονικών δραστηριοτήτων.
»Τόσο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας μας, όσο και της ΑΟΖ μας και των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας δεν υπάρχει κανένα βήμα μας ενάντια στις εφαρμογές εγκατάστασης», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ωραία τότε παλικαρά, έβγα να κάνεις πόλεμο εάν τολμάς. Κάθεσαι και σκούζεις σαν γκρινιάρα γριά, έβγα στη θάλασσα εάν τολμάς.
Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία θα αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξή της προς την κυβέρνηση της Τρίπολης εφόσον χρειαστεί και θα αξιολογήσει τις επιλογές που έχει σε αεροπορικό, χερσαίο και θαλάσσιο επίπεδο.
Λίγο νωρίτερα και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η Άγκυρα θα σταθεί στο πλευρό της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης μέχρι να επιτευθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια στη χώρα αυτή.
Η Τουρκία στηρίζει την κυβέρνηση (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη και σύμφωνα με μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ την έχει ήδη εφοδιάσει με στρατιωτικό εξοπλισμό, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει κηρύξει ο Οργανισμός.
Δυνάμεις πιστές στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι κατέλαβαν ένα πλοίο με τουρκικό πλήρωμα στα ανοιχτά της πόλης Ντέρνα και το οδήγησαν στο λιμάνι Ρας αλ Χιλάλ για να επιθεωρήσουν το φορτίο του.