Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πουλά «τρελίτσα» ο Τσαβούσογλου «να τα βρούμε» – Τι απάντησε ο Πέτσας

Πουλά «τρελίτσα» ο Τσαβούσογλου «να τα βρούμε» – Τι απάντησε ο Πέτσας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Εφημερίδα Το ΒΗΜΑ της Κυριακής, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Λιβύη, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Στέλιος Πέτσας, Τουρκία,

Η Τουρκία δεν είναι αντίθετη, από θέση αρχής, με το πνεύμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια κοινή προσφυγή με την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Τούρκος ΥΠΕΞ διευκρινίζει ότι η επιλογή να αχθούν οι διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν συζητήθηκε ανοικτά στη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο, «καθώς είναι ένα ζήτημα που αφορά μεταγενέστερο στάδιο».

«Δεν αναγνωρίζουμε αυτόματα την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου και η Ελλάδα έχει διατυπώσει επιφύλαξη επί της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις.

»Ωστόσο παραμένουμε ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές που είναι αποδεκτές για τις δύο πλευρές, αλλά πρέπει να έχουμε μια διαδικασία διαλόγου για να φτάσουμε σε ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα», υπογραμμίζει.

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστηρίζει επίσης ότι «το δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες δεν είναι αυτόματο» αλλά υπόκειται σε περιορισμούς με βάση τις ειδικές περιστάσεις και τη νομολογία.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης, αναφέρει ότι «στην περιοχή μας υπάρχουν περίπλοκα προβλήματα για οποία κάθε μέρος έχει τη δική του ερμηνεία».

«Από την αρχή η Τουρκία υιοθέτησε πάντοτε μια πολιτική, επιδιώκοντας διάλογο για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων» δηλώνει, ισχυριζόμενος ότι «οι εκκλήσεις μας για διάλογο έχουν πέσει σε ώτα μη ακουόντων».

Προσθέτει ακόμη πως «η Τουρκία, όπως έπραξε και στο παρελθόν, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή αυτή» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής ερευνητικού σκάφους στην επίμαχη περιοχή οριοθέτησης Τουρκίας – Λιβύης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό επικρίνει τους Ελληνοκυπρίους για την άρνησή τους «να αποδεχθούν την πολιτική ισότητα».

«Ό,τι κι αν ισχυρίζεται, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκυπρίους.

»Αντιθέτως, προτιμά να τους θεωρεί μειονότητα σε ένα ενιαίο κράτος», δηλώνει.

Η απάντηση του Πέτσα

Η Αθήνα αναμένει έμπρακτη αποκλιμάκωση και ενέργειες και όχι μόνο δηλώσεις από την πλευρά της Άγκυρας δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως τα παραπάνω αποτελούν προϋπόθεση για ενδεχόμενη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη-Ερντογάν ή και για τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη.

Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του ο κ. Πέτσας είπε πως «ο κ. Τσαβούσογλου ήταν προσεκτικός, δεν γίναμε σοφότεροι».

Εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του για το ότι ο Τούρκος υπουργός τάσσεται υπέρ του ανοικτού διαύλου επικοινωνίας.

«Μου αρέσει που μιλά για διάλογο» είπε και αναφέρθηκε ειδικότερα στο διάλογο για τα ΜΟΕ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα προχωρήσει κανονικά».

Σημείωσε πως η προσφυγή στη Χάγη είναι μακρά διαδικασία αφού θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο διάλογος και στη συνέχεια να υπογραφεί συνυποσχετικό.

Τόνισε πως η Ελλάδα δείχνει ψύχραιμη αυτοπεποίθηση, έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό της, ενώ επανέλαβε εμφατικά τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «δεν φοβάται θερμό επεισόδιο».

Ανέφερε πως η Τουρκία έχει απομονωθεί διπλωματικά και από τις ΗΠΑ και από τη Ρωσία, υπενθύμισε την ομόφωνη καταδίκη της συμφωνίας Άγκυρας-Τρίπολης από τη Σύνοδο Κορυφής, όπου ικανοποιήθηκαν πλήρως οι θέσεις της ελληνικής πλευράς, σημειώνοντας πως η ελληνική διπλωματία έχει επιδείξει αντανακλαστικά και «όλοι οι ευρωπαίοι είναι στοιχισμένοι γύρω μας».

Σε ό,τι αφορά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Εastmed είπε ότι αναζητείται ημερομηνία στις αρχές Ιανουαρίου, υπογράμμισε πως τα κράτη δείχνουν αντανακλαστικά απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και τόνισε, αναφερόμενος στην Τουρκία, πως «ένα κράτος δεν μπορεί να μπλοκάρει τις ενέργειες άλλων κρατών που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο».

Σημείωσε πως το έργο είναι βιώσιμο και μπορεί να προσφέρει διαφοροποιημένη πηγή ενέργειας από το ρωσικό αέριο.

Για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο είπε πως εκτός από τα εθνικά θέματα θα συζητηθούν, και στόχος είναι να προχωρήσουν, θέματα που αφορούν τις επενδύσεις στην ενέργεια, τον τουρισμό, τις νέες τεχνολογίες ενώ θα τεθούν και ζητήματα που αφορούν την παιδεία και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Σχετικά άρθρα