Στη Λιβύη, στη Βεγγάζη, βρίσκεται αυτήν την ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων που σημειώνονται στο μέτωπο της Λιβύης.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εκτάκτως και υπό άκρα μυστικότητα μετέβη στη Λιβύη με το κυβερνητικό αεροσκάφος.
Η κίνηση Δένδια έρχεται λίγες ώρες μετά την είδηση ότι οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ κατέσχεσαν τουρκικό πλοίο.
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι ανέφεραν πως η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, αν η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ ισλαμική και τουρκόφιλη κυβέρνηση της Τρίπολης το ζητήσει, εννοώντας την αποστολή στρατευμάτων.
Η κίνηση από την πλευρά του πολεμικού σκάφους του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Χαφτάρ να σταματήσει το πλοίο στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, στα ανοιχτά της πόλης Ντέρνα, και να το ρυμουλκήσει στο λιμάνι Ρας Ελ Χιλάλ προκειμένου να εξακριβωθεί το φορτίο του πυροδοτεί νέα ένταση ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατάρχη της Λιβύης και στον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος θεωρείται ότι θα αντιδράσει δυναμικά.
Είχε προηγηθεί η επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της συμφωνίας με τη Λιβύη τόσο για στρατιωτική συνεργασία όσο και για την ασφάλεια, καθώς και οι δηλώσεις ότι η Τουρκία θα στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη.
Αντίθετες στο ενδεχόμενο να αποστείλει η Τουρκία στρατεύματα στη Λιβύη -προκειμένου να συνδράμει τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον του στρατηγού Χαφτάρ- είναι οι ΗΠΑ, αλλά και η Ρωσία.
Ο κ. Δένδιας στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Αίγυπτο και την Κύπρο και σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού «Φιλελεύθερου» θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη γύρω στις 6 το απόγευμα.
Οι ενεργειακές συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις στη Λιβύη και οι διεθνείς αντιδράσεις, καθώς και οι νέες τουρκικές δηλώσεις για τις θαλάσσιες ζώνες, δίνουν τον τόνο της επικαιρότητας στο φλέγον ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
Ήδη, κινητικότητα καταγράφεται για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med, με την προώθηση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας, ως απάντηση στην παραβατικότητα της Άγκυρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας θα γίνει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, και το θέμα εξετάστηκε στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.