Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι θα προκαλέσουν σε Λύκιο Πέλαγος (Καστελόριζο) και Νότιο Κρητικό – Είμαστε έτοιμοι

Οι Τούρκοι θα προκαλέσουν σε Λύκιο Πέλαγος (Καστελόριζο) και Νότιο Κρητικό – Είμαστε έτοιμοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Καστελλόριζο, Κρήτη, Λιβύη, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Τουρκία,

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις το Ελληνικό Επιτελείο σχετικά και με τη στρατιωτική συμφωνία (δεύτερη) ανάμεσα σε Άγκυρα και Τρίπολη, που έχει να κάνει με τη στρατιωτική ενίσχυση της δεύτερης από την πρώτη.

Τα διπλά τουρκικά σχέδια, όπως γράφει το Hellas Journal, να απλωθούν τουρκικές δυνάμεις νότια της Κρήτης στη Λιβύη, με πρόφαση την ενίσχυση της Τρίπολης και ταυτόχρονα μια επιχείρηση συνοδείας ερευνητικού με πολεμικά πλοία, είναι ένα ακόμη σενάριο που θέτει σε ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση τους Επιτελείς.

Στο Πολεμικό Ναυτικό δεν εφησυχάζουν επειδή η Τουρκία φρόντισε ήδη να ενημερώσει μέσω navtex, ότι το σεισμογραφικό «Barbaros», θα διατηρηθεί περίπου στην ίδια περιοχή που ήδη βρίσκεται.

Ξέρουν ότι αυτές οι navtex, αλλάζουν με μια νεότερη ναυτική οδηγία, πολύ εύκολα και γρήγορα σε μια απόπειρα αιφνιδιασμού.

Επιπλέον δεν ξεχνούν ότι και το δεύτερο ερευνητικό της Τουρκίας, «Oruc Reis», δίδυμο σκάφος με το «Barbaros», βρίσκεται εδώ και καιρό ελλιμενισμένο σε κοντινό λιμάνι της Αττάλειας.

Δύο είναι οι πιο πιθανές κινήσεις με τις οποίες η Άγκυρα θα θελήσει να δυναμιτίσει την περιοχή, εντός της μη ανακηρυγμένης ελληνικής ΑΟΖ.

Η πρώτη θεωρείται μια εύκολη λύση για την ίδια, όπως η επιπλέον προσπάθεια αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και της επήρειας, δηλαδή ύπαρξης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στην περιοχή του Καστελόριζου.

Το έχει επαναλάβει άλλωστε τόσο ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από το 2018 «κλειδώνουν» με navtex την ίδια περιοχή στο Καστελόριζο

Μια τύπου θαλάσσια «παρέλαση» πολεμικών πλοίων και στη μέση ένα εκ των δυο ερευνητικών -για αρχή- νότια από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου (Λύκιο Πέλαγος), θεωρείται μια κίνηση την οποία μπορεί στρατιωτικά να την υποστηρίξει με ευκολία η Τουρκία λόγω της εγγύτητας των Τουρκικών ακτών και των ναυστάθμων της.

Από τις αρχές του 2018 η γείτονα δεν έχει σταματήσει άλλωστε να εκδίδει navtex για ένα μεγάλο θαλάσσιο τμήμα νότια, νοτιοδυτικά του Καστελόριζου.

Σχεδόν κάθε εβδομάδα ενεργοποιεί την ίδια ναυτική οδηγία για μια πληθώρα ναυτικών ασκήσεων, είτε με πυρά, είτε επικοινωνιών, είτε έρευνας διάσωσης.

Η Τουρκία έχει στοχοποιήσει αυτή την περιοχή για πάνω από ένα χρόνο.

Το πράττει παρά τις αντί-navtex που εκδίδονται από την Ελληνική πλευρά που είναι η μόνη αρμόδια να εκπέμπει τέτοια μηνύματα και παρά την Ελληνική παρουσία με μονάδες επιφανείας.

Τα περισσότερα από τα πολεμικά πλοία που προσεγγίζουν σ’ αυτή την περιοχή εξέρχονται από τον κοντινό ναύσταθμο του Ακσάζ, έστω για να κάνουν επίδειξη σημαίας.

Και επιπλέον οι Τούρκοι επιτελείς δείχνουν την εμμονή τους στην συγκεκριμένη περιοχή και στον αέρα, ακριβώς για τους ίδιους λόγους.

Τα μαχητικά της Τουρκίας δεν έχουν σταματήσει να προκαλούν ευρέως πέριξ του Καστελόριζου κι εκεί έχουν καταγραφεί οι πιο σκληρές ίσως αερομαχίες του τελευταίου διαστήματος, μαζί με όσες έγιναν πριν λίγες μέρες στον ουρανό πάνω από το νησί της Παναγιάς Οινουσσών.

Στο Ελληνικό κοινοβούλιο ακούστηκε δια στόματος του υπουργού Εθνικής Άμυνας, «4500 παραβιάσεις αυτοί; 4500 αναχαιτίσεις εμείς και θα είμαστε πάντα δίπλα τους».

Στο ίδιο μήκος κινούνται το Πολεμικό Ναυτικό, «προσπάθεια αποκλεισμού περιοχής αυτοί; Σπάσιμο του αποκλεισμού εμείς με όλα τα μέσα» .

Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως αυτές οι κινήσεις μπορεί ν’ ακούγονται σαν «ναυμαχία», όμως δεν είναι κάτι τέτοιο.

Κινήσεις τακτικής στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι με τις οποίες δείχνει εκείνος που έχει την ισχύ, το ποιος έχει και το πάνω χέρι.

Δεν είναι λίγες οι ασκήσεις που έχουν γίνει από τότε που είδαν στο Πολεμικό Ναυτικό τι προσπαθεί να πετύχει η Τουρκία μέσω των δικών της γυμνασίων.

Είναι απαραίτητη η γνώση στα πληρώματα του τρόπου που απαιτείται ώστε να σπάσει στα δυο ή και περισσότερα κομμάτια μια προσπάθεια ναυτικού αποκλεισμού θαλάσσιας περιοχής.

Ειδικά στο συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκονται από τις πιο σύγχρονες μονάδες επιφανείας -και όχι μόνο- σε μόνιμη βάση και σχεδόν πάντοτε εκτός λιμένα, σε πραγματικές ναυτικές επιχειρήσεις οι οποίες φυσικά δεν μαθεύονται.

Όμως ένας ακόμη τρόπος να υποστηρίξει η Άγκυρα την παράλογη και παράνομη συμφωνία με την Τρίπολη και που θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί από πλευράς της, είναι να περάσει στην ανοιχτή θάλασσα, νότια της Κρήτης υποστηρίζοντας πως τα πλοία της είναι σε δική της υφαλοκρηπίδα.

Τα «διδάγματα» προειδοποιήσεων από το κυβερνητικό επιτελείο της Τουρκίας στην Κύπρο, μαρτυρούν ότι οι προθέσεις μετατρέπονται, όταν δεν βλέπει ισχύ, σε πράξεις.

Σίγουρα, όπως λένε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, αυτό θα είναι πολύ πιο δύσκολο να το υποστηρίξει με μέσα η Τουρκία, όχι πως δεν θα το κάνει.

Απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων έχει κάνει σε πολλά σημεία του Αιγαίου, ποιος ο λόγος να μην το κάνει και στην Αν. Μεσόγειο.

Γι’ αυτό και σημειώνεται ο προβληματισμός στα ανώτατα κλιμάκια του Επιτελείου, ότι η δεύτερη συμφωνία περί της στρατιωτικής ενίσχυσης της Τρίπολης ίσως είναι «προπέτασμα καπνού» ώστε να δικαιολογηθεί η ενισχυμένη παρουσία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καταλήγει το Hellas Journal.

Σχετικά άρθρα