Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαρίτσης: «Περίεργη σιωπή» Μητσοτάκη – Κρύβει μέτρα από τον προϋπολογισμό

Χαρίτσης: «Περίεργη σιωπή» Μητσοτάκη – Κρύβει μέτρα από τον προϋπολογισμό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Χαρίτσης, Κρατικός Προϋπολογισμός, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Για «περίεργη σιωπή» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και «σιγή ασυρμάτου» στα Μέσα Ενημέρωσης, σχετικά με την εν εξελίξει συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1».

«Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μέτρα που η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να αποκρύψει, για να παραποιήσει την πραγματικότητα», δήλωσε.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει τον μηχανισμό μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 1%, που θα έδινε 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για τον προϋπολογισμό του 2020.

»Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπήκε καν στη διαδικασία να το συζητήσει, απεμπολώντας αυτή τη δυνατότητα», τόνισε και συνέχισε:

«Έτσι, η ΝΔ έλαβε την απόφαση να μην χρησιμοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα που βρήκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για μέτρα ελάφρυνσης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.

»Την ίδια στιγμή επέλεξε να αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που κληρονόμησε για να μειώσει τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις».

«Τα 600 εκατ. ευρώ που κατευθύνει η κυβέρνηση για μείωση των φόρων αφορούν μόλις το 2,5% του συνόλου των επιχειρήσεων», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Αποδείχθηκε άνθρακες ο θησαυρός που προεκλογικά έταζε η ΝΔ στη μεσαία τάξη», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μέτρα που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Αντίθετα, είδαμε από την κυβέρνηση μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, κρυφές επιβαρύνσεις στον πρόσφατο φορολογικό νόμο για τα μεσαία στρώματα, και την επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων που θα επιβαρύνει το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών», συμπλήρωσε.

«Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης είναι διπλά επιζήμιες.

»Οξύνουν τις ανισότητες και οδηγούν σε νέο κύκλο κρίσης την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.

»Μέχρι και οι κοινωνικοί εταίροι, όπως η ΓΣΕΒΕΕ, το υποστηρίζουν αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος και στο κοινωνικό μέρισμα, το οποίο «προεκλογικά η ΝΔ χαρακτήριζε ψίχουλα και ελεημοσύν», σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 έδωσε 780 εκατ. ευρώ σε 3,7 εκατ. δικαιούχους, ενώ τώρα η ΝΔ δίνει μόνο 175 εκατ. ευρώ σε 250 χιλ. νοικοκυριά.

Τέλος, ερωτηθείς για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ο κ. Χαρίτσης ξεκαθάρισε:

«Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε την επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα αντιπολίτευση του κ. Μητσοτάκη, ούτε την καταστροφολογία της ΝΔ όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση. Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

»Όμως, η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει την αναβαθμισμένη διπλωματικά θέση της χώρας.

»Εμείς πετύχαμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα κυρώσεων προς την Τουρκία την οποία η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει.

»Όπως πρέπει και να αναθερμάνει τις σχέσεις της με όλες τις χώρες της περιοχής.

»Αυτό δεν μπορεί να γίνει με απομόνωση, παθητικότητα και λογικές κατευνασμού».

Σχετικά άρθρα