Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ευρωσοσιαλιστές υιοθέτησαν το αίτημα Τσίπρα: Επιπλέον κυρώσεις τώρα στην Τουρκία

Οι Ευρωσοσιαλιστές υιοθέτησαν το αίτημα Τσίπρα: Επιπλέον κυρώσεις τώρα στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βίντεο, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES), Κρήτη, Κύπρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Αποδεκτό έγινε από το PES το αίτημα για περαιτέρω κυρώσεις στην Τουρκία, μετά και την ανυπόστατη συμφωνία με την Τρίπολη, που διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αλλά και η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου.

Συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει λεκτικό στη δήλωση του PES τόσο για την καταδίκη της παράνομης Συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης, όσο και για την υιοθέτηση σχετικών μέτρων και κυρώσεων.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να δώσει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της στις ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, που συμπεριλαμβάνει και κυρώσεις και σε σχέση με τη χώρα μας.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να αναδειχθεί εγκαίρως η απειλή των ευρωπαϊκών κυρώσεων, προκειμένου η Τουρκία να γνωρίζει τις σοβαρές συνέπειες των πράξεών της, αλλιώς η πιθανότητα στρατιωτικής αντιπαράθεσης θα αυξηθεί πολύ.

Υπογράμμισε ότι η Τουρκία δε μπορεί να επικαλείται ότι περιθωριοποιήθηκε από τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ως Πρωθυπουργός είχε επανειλημμένως προτείνει στον Πρόεδρο Ερντογάν την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών από το 2016 χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ενώ η Τουρκία, αρνήθηκε να συμμετάσχει στο Forum για το φυσικό αέριο του Καΐρου.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στόχος πρέπει να είναι η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, και αν αυτές αποτύχουν, η προσφυγική στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά αυτό προϋποθέτει τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών.

Πέραν αυτών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι πρέπει να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη το αργότερο μέχρι το 2050 και να προχωήσει δυναμικά το ευρωπαϊκό Green Deal τα επόμενα χρόνια.

Υπογράμμισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η διαδικασία μετάβασης να γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και με τη στήριξη της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για τη λήψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και όχι να εγκλωβιστεί η ΕΕ πάλι σε ατέρμονες διαδικασίες συνομιλιών (συζητιέται η έναρξη διαδικασίας διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης την περίοδο 2020-2022).

Σημειώνεται ότι προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES ο κ. Τσίπρας ζήτησε «Καθαρές δηλώσεις αλλά και κυρώσεις τώρα στην Τουρκία, για να μη χρειάζονται αύριο δράσεις πέραν της διπλωματίας».

«Σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες για την Ευρώπη, θεωρώ αναγκαία όσο ποτέ την κοινή δράση, τη συνεννόηση, τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης.

«Και με την ευκαιρία, θα ήθελα να εκφράσω σήμερα την υποστήριξή μου και τις ευχές μου για ένα καλό αποτέλεσμα για τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν στις εκλογές της Μεγάλης Βρετανίας, που είναι απέναντι σε μια συντηρητική παράταξη, της οποίας ηγείται ένας πολιτικός που έπαιξε ένα καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό το ρεύμα το αντιευρωπαϊκό, το λαϊκιστικό, που έχει οδηγήσει τη Μεγάλη Βρετανία σε ένα μεγάλο αδιέξοδο.

»Σήμερα, ωστόσο, βρίσκομαι στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με βασικό στόχο να πείσω τους μέχρι πρότινος συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν και οι καθαρές δηλώσεις, αλλά πέραν των δηλώσεων καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο, να προχωρήσουμε και σε απαραίτητα μέτρα, σε κυρώσεις, που ενδεχομένως θα αναγκάσουν την Τουρκία να σκεφτεί τις συνέπειες αυτής της πολιτικής.

»Και θα προσπαθήσω να τους πείσω, καθώς γνωρίζουν, επί τεσσεράμισι χρόνια ως πρωθυπουργός πόσο ενεργά προσπάθησα να οικοδομήσω μια θετική ατζέντα συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

»Ο στόχος μας, λοιπόν, είναι η ειρήνη και η συνεργασία.

»Αλλά ειρήνη και συνεργασία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.

»Και το μήνυμα προς την Τουρκία πρέπει να ‘ναι καθαρό.

»Τώρα, λοιπόν, δηλώσεις καθαρές, αλλά και κυρώσεις, ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο αύριο να χρειάζονται δράσεις πέραν της διπλωματίας για να προστατεύσουμε το Διεθνές Δίκαιο.

»Αυτό πρέπει να αποφύγουμε και η ΕΕ πρέπει να σταθεί αρωγός στην Ελλάδα και στην Κύπρο».

Δείτε τις δηλώσεις:

Σχετικά άρθρα