Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

288 βουλευτές υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

288 βουλευτές υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Εκλογές, Ελληνική Ομογένεια,

Σε μια ιστορική στιγμή για τη Βουλή, το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων υπερψηφίστηκε επί της αρχής από 288 βουλευτές, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τα κοινοβουλευτικά δρώμενα.

Συνολικά ψήφισαν 296 βουλευτές, εκ των οποίων 288 ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 7 καταψήφισαν ενώ 1 βουλευτής ψήφισε «παρών».

«Ναι» επί της αρχής και επί όλων των άρθρων – πλην του άρθρου 4 όπου δήλωσε «παρών» – ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό διευκρίνισαν στους δημοσιογράφους κοινοβουλευτικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται πως το άρθρο 4, αφορά τον τρόπο εγγραφής των Ελλήνων που βρίσκονται στην αλλοδαπή, στους εκλογικούς καταλόγους.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι Έλληνες του εξωτερικού θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Θεσμικό στίγμα και έλλειμμα δημοκρατίας χαρακτήρισε τη μη δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες του Εξωτερικού όλα αυτά τα χρόνια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων.

Όπως είπε είναι υπερήφανος που πλέον αυτό συμβαίνει με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και με ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «ο δρόμος για την επίλυσή του άνοιξε επί της δικής μας κυβέρνησης με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, αλλά και μέσω της διαμόρφωσης μίας αναλυτικής πρότασης νόμου για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας μας».

Μήνυμα για εθνική εγρήγορση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με αφορμή τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, έστειλε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των απόδημων.

Κάλεσμα στους Έλληνες του εξωτερικού «να αξιοποιηθεί η ψήφους τους για να τιμωρηθούν αυτοί που τους οδήγησαν στη μετανάστευση» απηύθυνε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Δεν θα ήταν δυνατόν ένα κόμμα αρχών να ψηφίσει επί της αρχής ένα τέτοιο προσβλητικό νόμο που αποκλείει χιλιάδες Έλληνες της διασποράς να συμμετέχουν και να ψηφίσουν για την πατρίδα τους.

»Εμείς σήμερα για λόγους αρχής θα είμαστε το μόνο κόμμα που θα καταψηφίσουμε» ανέφερε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σχετικά άρθρα