Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκης δεν πρόκειται να γίνω

Τσίπρας: Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκης δεν πρόκειται να γίνω
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βουλή των Ελλήνων, Ελληνική Ομογένεια, Κυριάκος Μητσοτάκης, Λιβύη, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία,

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των απόδημων.

«Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν θα κάνω αυτά που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

»Ασφαλώς και θα σας ασκήσουμε κριτική.

»Ασφαλώς και θα επισημάνουμε τις αστοχίες, τις αρρυθμίες, τις αντιφάσεις.

»Είναι υποχρέωση και καθήκον πατριωτικό να το πράξουμε.

»Αλλά αυτό που κάνατε εσείς, να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια Συμφωνία που τώρα θέλετε να τιμήσετε.

»Αυτό που κάνατε να μετατρέψετε τα εθνικά μας θέματα σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης προς άγραν ψήφων, εγώ δε θα το κάνω.

»Αλλά πάει πολύ να μιλάτε εσείς και λαϊκισμό από πάνω, ειδικά στα εθνικά θέματα».

«Εσείς κ. Μητσοτάκη ο οποίος βασιστήκατε κατεξοχήν στην κινητοποίηση και συσπείρωση του ακροατηρίου που ήταν στα δεξιά σας προκειμένου να εκλεγείτε, μιλάτε για λαϊκισμό στα εθνικά θέματα;

»Εσείς κ. Μητσοτάκη, που όταν βρισκόταν εδώ ο Πρόεδρος Ερντογάν, κραυγάζατε ότι του δώσαμε βήμα για τον αναθεωρητισμό του.

»Εσείς, που είχατε βάλει τα στελέχη σας και τα ΜΜΕ που ελέγχετε, να επιτίθενται σε εμένα και την Κυβέρνησή μου κάθε φορά που ανοίγαμε τον διάλογο με την Τουρκία.

»Και που ανεχόσασταν βουλευτές σας –δεν είναι πλέον, βολεύτηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων- να δηλώνουν ότι για τους 8 αξιωματικούς εμπιστεύονται τον Ερντογάν και όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «εγώ δεν δε θα ακολουθήσω το παράδειγμά σας.

»Όχι μόνο γιατί είναι παράδειγμά προς αποφυγή.

»Ο ορισμός του λαϊκισμού και της πολιτικής υποκρισίας.

»Όχι μόνο γιατί είναι επιζήμιο για τον τόπο.

»Αλλά γιατί αυτή η επιλογή έχει και κοντά ποδάρια.

»Είναι αυτοκαταστροφική. Και πολύ γρήγορα θα βρείτε μπροστά σας τις αντιφάσεις των προεκλογικών λόγων σας και των μετεκλογικών σας πράξεων.

»Εδώ λοιπόν είναι η διαφορά μας. Εμείς δεν θα συνεχίσουμε στα χνάρια σας.

»Θα ασκήσουμε αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη.

»Με στήριξη εκεί που συμφωνούμε και με εποικοδομητική κριτική εκεί που διαφωνούμε – και δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, επειδή εσείς τώρα αρχίζετε να αντιμετωπίζετε -να θερίζετε- τις συνέπειες όλης της πατριδοκαπηλίας και των εθνικιστικών εξάρσεων που σπείρατε τόσα χρόνια.

»Σας λέω λοιπόν τώρα – ξεκάθαρα – ότι στηρίζουμε την πολιτική των ανοιχτών διαύλων.

»Καλά κάνατε που συναντήσατε και συναντάτε τον κ. Ερντογάν.

»Και στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήσατε.

»Και κακώς είχαν παγώσει τόσους μήνες.

»Ευτυχώς συνεννοηθήκατε εν τέλει και με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και σταματήσατε τις αντικρουόμενες διαρροές».

Κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά του κ. Μητσοτάκη, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε:

«Και στηρίζουμε τη διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης και άκυρης Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.

»Και είναι θετικό και σημαντικό ότι υπήρξαν δηλώσεις υποστήριξης από την ΕΕ, το State Department και τους εταίρους μας.

»Αλλά ας είμαστε απολύτως σαφείς: Οι εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν έπρεπε να σας έχουν αιφνιδιάσει.

»Η στρατηγική της Τουρκίας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.

»Είναι το τίμημα της επιτυχίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.

»Το τίμημα της αναβάθμισης του γεωπολιτικού της ρόλο, ιδίως με συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, αλλά και με την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ.

»Το τίμημα της επιτυχίας, που προωθήσαμε τον αγωγό East Med που αλλάζει τις ισορροπίες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής».

Στρέφοντας το βλέμμα του στην αντιπαράθεση που είχε λάβει χώρα προ μηνός με τον κ. Πέτσα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:

«Αλλά έρχονται δυστυχώς και μετά από την εφαρμογή μιας απολύτως λανθασμένης αλλαγής στρατηγικής, της ελληνικής κυβέρνησης, στο πεδίο των εθνικών θεμάτων, σε σχέση με την περίοδο της Κυβέρνησής μας.

»Και σας προειδοποίησα εγκαίρως ότι ήταν σφάλμα αυτή η αλλαγή στρατηγικής.

»Την οποία στρατηγική εξέφρασε σαφώς ο Κυβερνητικός σας εκπρόσωπος, ασχέτως αν με είπατε ψεύτη όταν το επεσήμανα. Και δεν είχατε καν την εντιμότητα να αναγνωρίσετε το λάθος σας.

»Εφαρμόσατε, το δόγμα της «λεπτής γραμμής» του κ. Πέτσα, που συνδέει το προσφυγικό με τα ελληνοτουρκικά, το Συριακό, την Ανατολική Μεσόγειο.

»Ένα δόγμα που ούτε το προσφυγικό βοήθησε, όπως φάνηκε από την κατακόρυφη αύξηση των ροών.

»Φοβηθήκατε να ανεβάσετε του τόνους για τα εθνικά θέματα λόγω του προσφυγικού, και ενδεχομένως δεν τολμήσατε να πιέσετε τους εταίρους μας, που διστάζουν να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο στην ήδη επιβαρυμένη ατζέντα τους με την Τουρκία».

Αναφερόμενος στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως ήταν ο πρώτος που «δεν του έθεσε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο».

Και συνέχισε: «Χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις αποφασίσατε τη διεξαγωγή και Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία.

»Και όταν έγινε η εξόρυξη έξω από την Κυπριακή ΑΟΖ, ο ΥΠΕΞ σας μας έλεγε ότι η Τουρκία ζημιώνει η ίδια την εικόνα της, διότι εκεί βρίσκει μόνο λάσπη, σαν να ήταν αυτό το θέμα.

»Λες και αυτό ένοιαζε τη Τουρκία, αν θα βρει λάσπη και όχι να θα δημιουργήσει ένα τετελεσμένο.

»Και κυρίως, αρνηθήκατε να αξιοποιήσετε και εντός της ΕΕ και σε πολιτικό επίπεδο, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό όπλο που εξασφάλισε η ελληνική διπλωματία τα τελευταία χρόνια- το πλαίσιο κυρώσεων που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο.

»Και τέλος, βγήκατε προχθές από την συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο και κάνατε μια ακόμη ατυχή δήλωση, λέγοντας ότι πρέπει και οι δύο πλευρές να δείξουν καλή διάθεση.

»Ενώ μόλις λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει και γεωτρήσεις έξω από την Κρήτη.

»Λες και είμαστε εμείς αυτοί που δεν έχουμε δείξει καλή διάθεση τόσα χρόνια».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας, κατέθεσε δέσμη έξι προτάσεων για τις ενέργειες της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά:

«Πρώτον, λοιπόν, πρέπει να ζητήσετε να εφαρμοστούν άμεσα οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες, που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και η εφαρμογή τους.

»Δεύτερον, και κυριότερο, να ζητήσετε την επέκταση αυτών των κυρώσεων και για πρόσωπα και εταιρείες που πιθανόν να προβούν σε παράνομες ενέργειες και εντός την ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

»Τρίτον, πρέπει με απόλυτα σαφή τρόπο να μεταφέρετε στις ΗΠΑ, ενόψει του ταξιδιού σας (και ενόψει της κύρωσης της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μας) ότι πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Με πρώτη και σημαντικότερη την πραγματοποίηση νέας συνάντησης 3+1 μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο για την προώθηση του αγωγού EastMed που περνάει τόσο από το κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου πραγματοποιεί η Τουρκία εξορύξεις, όσο και από την περιοχή έξω από την Κρήτη που καλύπτει η παράνομη συμφωνία.

»Τέταρτον, πρέπει επιτέλους να προτείνετε τη Σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου… Και παράλληλα να ανοίξουμε μια στρατηγική συζήτηση και με τη Ρωσία η οποία αποκτά ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη περιοχή και ειδικότερα στη Λιβύη.

»Πέμπτον, πρέπει να ζητήσετε, να απαιτήσετε, τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για την Λιβύη, που άρχισε τον Σεπτέμβριο στην οποία συμμετέχει και η Τουρκία.

»Έκτον, πρέπει να δώσετε σαφώς το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων αλλά ταυτόχρονα σαφώς το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε το τραπέζι του διαλόγου, αλλά αντιθέτως επιτακτικά ζητάμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως σταθερά προτείνουμε από το 2016».

Και ασφαλώς να ξαναρχίσουν και οι συνομιλίες για το Κυπριακό, στη βάση που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, που χάρη και στις προσπάθειές μας συμπεριλαμβάνει το πλαίσιο Γκουτέρες.

Σχετικά άρθρα