Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιάννης Μαγκριώτης: Η Ελλάδα να ανακηρύξει άμεσα ΑΟΖ

Γιάννης Μαγκριώτης: Η Ελλάδα να ανακηρύξει άμεσα ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γιάννης Μαγκριώτης,

Να προχωρήσει η Ελλάδα άμεσα σε ανακήρυξη (όχι οριοθέτηση) Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ζητά με άρθρο του στο ΒΗΜΑ ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης.

«Η επιλογή τώρα είναι μια, η ανακήρυξη της ΑΟΖ με την κατάθεση της πρότασής μας στον ΟΗΕ και η ταυτόχρονη δήλωση πως η χώρα μας είναι έτοιμη να συζητήσει με όλες τις χώρες, που η δική τους ΑΟΖ εφάπτεται της δικής μας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», προτείνει ο κ. Μαγκριώτης και συνεχίζει:

«Η Κύπρος το έκανε το 2004 και προχώρησε στην ανάθεση των θαλάσσιων οικοπέδων σε διεθνείς κοινοπραξίες για την έρευνα και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, παρ’ όλη την αντίδραση της Άγκυρας.

»Η χώρα μας το 2011 με τον νόμο 4001 όρισε πως θα εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και το έκανε μερικώς αμέσως μετά Νοτιοδυτικά της Κρήτης, δηλώνοντας ότι δεν θα παραβιάσει τα δικαιώματα της Λιβύης, προκήρυξε διαγωνισμούς και πρόσφατα υπέγραψε τις συμφωνίες για τις έρευνες.

»Είναι βέβαιο ότι θα συναντήσουμε αντίδραση από φίλους και συμμάχους και θα μας χρεώσουν ότι προκαλούμε ένταση και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε.

»Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι το επόμενο βήμα είναι ο καθορισμός των ορίων της δικής μας ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες και αυτό δεν θα είναι τόσο εύκολο, γιατί μερικές έχουν διαφορετική προσέγγιση από εμάς, ακόμη και η Αίγυπτος.

»Η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι έντονη, το Casus Belli του τουρκικού κοινοβουλίου για τα 12 μίλια δεν έχει ανακληθεί.

»Βέβαια με Casous Belli είχε απειλήσει η Άγκυρα, αν η Κύπρος έμπαινε στην ΕΕ πριν την συμφωνημένη λύση του Κυπριακού και μύτη δεν άνοιξε.

»Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα, την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, είτε μόνοι μας είτε μαζί με την Τουρκία.

»Το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που θα θέλαμε και σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο.

»Πολλές φορές οι εξελίξεις είναι πιο γρήγορες, από ό,τι τις έχεις υπολογίσει, γιατί δεν τις καθορίζεις μόνος σου, πάντα όμως πρέπει να είσαι έτοιμος να τις αντιμετωπίσεις, διαφορετικά θα είσαι πάντα χαμένος, ή στην καλύτερη περίπτωση θα ζεις με τις συνθήκες της Φιλανδίας της εποχής του Ψυχρού Πολέμου».

Σχετικά άρθρα