Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν δεν κάνει πίσω – Απαίτησε από τον Μητσοτάκη «δίκαιη κατανομή»

Ο Ερντογάν δεν κάνει πίσω – Απαίτησε από τον Μητσοτάκη «δίκαιη κατανομή»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κυριάκος Μητσοτάκης, Λιβύη, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε σταθερός στην προκλητική και αδιαπραγμάτευτη στάση του.

Χαρακτήρισε το έκνομο και άκυρο μνημόνιο που υπέγραψε με την ισλαμική κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης ως «κυριαρχικό δικαίωμα» των δύο χωρών.

Όπως μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση TRT, ο Ερντογάν στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό δήλωσε έτοιμος για συνομιλίες αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας και πως οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν στη βάση της αρχής της «δίκαιης κατανομής».

Ποιο Διεθνές Δίκαιο; Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. «Δίκαιη κατανομή» είναι το νέο παραμύθι.

Μάλιστα, νωρίτερα, η Τουρκία σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, διαμήνυσε πως σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της -όπως υποστηρίζει- πυροδοτώντας ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας (με τη Λιβύη), οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές που θα δώσουμε σχετική άδεια, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές».

Ο Φατίχ Ντονμέζ υποστήριξε βέβαια ότι πρέπει πρώτα να εγκριθεί η συμφωνία από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών κι έπειτα να ξεκινήσουν οι έρευνες δυτικά της ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστήριξε ότι «με το μνημόνιο με τη Λιβύη εμποδίσαμε όσους πήγαν να μας βγάλουν από την εξίσωση και από το παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει διεξάγει ήδη τέσσερις γεωτρήσεις και προχωρά και για πέμπτη εστιάζοντας τώρα περισσότερο προς τα νότια της Κύπρου.

Ο Φατίχ Ντονμέζ επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα όσο και των Τουρκοκυπρίων.

«Η αποφασιστικότητά μας συνεχίζεται» υπογράμμισε.

Σχετικά άρθρα