Ακόμη μια προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μετά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στο Κάιρο, γράφει η ιστοσελίδα HellasJournal.
Σύμφωνα με την απαράδεκτη ανακοίνωση, η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας και καθορίζουν τα θαλάσσια σύνορά τους με βάση το διεθνές δίκαιο.
Κάνει δε ειδική αναφορά στο Καστελόριζο και το συνδέει με την Αίγυπτο.
Και σαν να μην φτάνει αυτό, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Τουρκία σέβεται το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη.
Και απειλεί ανοικτά την Ελλάδα και την Κύπρο ότι δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο γεγονός!
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«Με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, καθορίστηκε ένα μέρος των δυτικών συνόρων των θαλάσσιων δικαιοδοσιών μας στην Ανατολική Μεσόγειο.
»Πρόκειται για συμφωνία που υπογράφηκε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και ιδίως των δικαστικών αποφάσεων που αποτελούν τη νομολογία του διεθνούς δικαίου.
»Όλα τα μέρη γνωρίζουν ουσιαστικά ότι τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.
»Τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της ενδιάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά τους.
»Η διαδρομή και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
»Στην πραγματικότητα, πριν από την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσκαλέσει όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις για μια συναίνεση που βασίζεται στην ισότητα και παραμένει έτοιμη για διαπραγματεύσεις.
»Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για να ανταποκριθούν στο διεθνές δίκαιο της Τουρκίας και στην προσέγγιση που βασίζεται στη δικαιοσύνη, τα μέρη προτιμούσαν να λάβουν μονομερή μέτρα και προσπαθούσαν να μεταβιβάσουν την ευθύνη επί της Τουρκίας.
»Οι μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις βρίσκονται πίσω από αυτή την κατανόηση.
»Για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από το τουρκικό έδαφος, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του.
»Αυτή η κατανόηση προκάλεσε στην Αίγυπτο να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
»Μέσα από αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι δύο χώρες έχουν σαφώς εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο γεγονός».