Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μουζάλας προς Χρυσοχοΐδη: Έχετε σκοπό να στήσετε προαναχωρησιακό κέντρο στη νησίδα Λέβιθα;

Μουζάλας προς Χρυσοχοΐδη: Έχετε σκοπό να στήσετε προαναχωρησιακό κέντρο στη νησίδα Λέβιθα;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μουζάλας, προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Μετά την σχετική παρουσίαση της Κυβέρνησης για ένα νέο «επιχειρησιακό σχέδιο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος» από τον αρμόδιο συντονιστή, υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή ανέκυψαν σοβαρά ερωτήματα και συγκεκριμένα, όσον αφορά τις τοποθεσίες που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να δημιουργήσει κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, αναφέρει ο κ. Μουζάλας και συνεχίζει.

Όπως έγινε γνωστό μετά από δημοσίευμα στην «Εφημερίδα Συντακτών», στο πλαίσιο της εν λόγω παρουσίασης, απεικονίζεται κέντρο το οποίο είναι τοποθετημένο σε ένα ερημονήσι και όχι σε κάποια υπάρχουσα δομή που λειτουργεί αυτή τη στιγμή και συγκεκριμένα πρόκειται για τη νησίδα Λέβιθα που υπάγεται διοικητικά στη Λέρο.

Ενώ σύμφωνα και με έτερο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», δεν έχουν απορριφθεί από την κυβέρνηση «οι σκέψεις για αξιοποίηση και μικρότερων, πιο αραιοκατοικημένων νησιών».

Επιπροσθέτως, συνεχίζει ο κ. Μουζάλας, στις 22 Νοεμβρίου 2019, σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησαν νομικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό όσον αφορά παράνομη όπως τονίζουν, πρακτική του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Λέσβου (ΠΓΑ) να επιδώσει αιφνιδιαστικά απορριπτικές αποφάσεις σε 28 αιτούντες άσυλο από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, χωρίς να έχει διεξαχθεί προηγουμένως η υποχρεωτική εκ του νόμου συνέντευξή τους με τις αρμόδιες Αρχές.

Αν αληθεύουν οι παραπάνω αναφερόμενες καταγγελίες, τονίζει ο κ. Μουζάλας, το ΠΓΑ Λέσβου ακολουθεί πρακτικές που δεν συνάδουν με το νομικό μας κεκτημένο, παραβιάζουν το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο και εκθέτουν τη χώρα μας σε μελλοντικές καταδίκες από ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια.

«Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

»1. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης αφορά και τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε ξερονήσια της χώρας μας που δε διαθέτουν ούτε τις στοιχειώδεις υποδομές; Με ευθύνη ποιου θεσμικού φορέα λήφθηκε, αν ισχύει η εν λόγω πολιτική απόφαση και ποιες τυχόν τεχνικές εταιρείες εμπλέκονται στην εν λόγω πρόταση; Ποια δημόσια υπηρεσία είναι υπεύθυνη τεχνικά για την αποτύπωση και υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου;

»2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να ανακληθούν οι ως άνω αποφάσεις του ΠΓΑ Λέσβου, αν ισχύουν, να αποκατασταθεί η βλάβη που υπέστησαν οι αιτούντες διεθνή προστασία και να απόσχουν από ανάλογες πρακτικές στο μέλλον;».

Σχετικά άρθρα