Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ελλάδα εξάγει ασφάλεια στη Ν.Α Μεσόγειο – Η Τουρκία εξάγει ανασφάλεια και αναταραχή

Η Ελλάδα εξάγει ασφάλεια στη Ν.Α Μεσόγειο – Η Τουρκία εξάγει ανασφάλεια και αναταραχή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Ναυτιλία, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση είτε έχει να κάνει με τις μεταναστευτικές ροές που πρέπει να διαχειριστούμε είτε με τις επιμέρους διμερείς προκλήσεις που έρχονται από την πλευρά της Τουρκίας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, από το βήμα του 19ου Navigator Decision Makers Forum, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο ΚΠΙΣΝ.

Και συμπλήρωσε με έμφαση ότι «εμείς εξάγουμε ασφάλεια στην περιοχή, σε αντίθεση με την Τουρκία, που κάνει ό, τι είναι δυνατόν, για να εξάγει ανασφάλεια και αναταραχή, προβάλλοντας ανώφελες, αδόκιμες και εξωπραγματικές διεκδικήσεις στη Νοτιανατολική Μεσόγειο».

Απευθυνόμενος δε στο ναυτιλιακό κόσμο, επισήμανε ότι οι διεκδικήσεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν ντόμινο εξελίξεων, που θα πλήξει, εκτός των άλλων, ακριβώς αυτό που η ελληνική ναυτιλία και τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας χρειάζονται περισσότερο: τις ανοιχτές θάλασσες, τα ανοιχτά λιμάνια και τις ανοιχτές σχέσεις συνεργασίας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, αφού εξήρε το έργο του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, αναφέρθηκε εκτενώς στην ελληνική ναυτιλία, την οποία χαρακτήρισε ως «πολύ μεγάλη δύναμη» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, που διεξάγει ως αρμόδιος Υπουργός για τα ευρωπαϊκά θέματα.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι αυτή τη μεγάλη δύναμη της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και, βέβαια, της ελληνικής, που αποτελεί το 60% της ευρωπαϊκής, χρειάζεται να αξιοποιεί η Ευρώπη, για να πετύχει τους στόχους της, ως ο πρώτος εμπορικός εταίρος 71 χωρών στον πλανήτη και πρώτη οικονομική δύναμη σε διείσδυση- πολύ περισσότερο και από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Άλλωστε, αντιλαμβανόμενη ακριβώς τον πολύ ισχυρό ρόλο που έχει να παίξει η Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη – όπως είπε – κινείται σε δύο κατευθύνσεις και υπηρετεί αντίστοιχα «δύο εθνικούς στόχους».

Αφενός την επιστροφή της Ελλάδας σε γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης αφετέρου την εδραίωση της ασφάλειας και της συνεργασίας στη γειτονιά της.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός, έχει καταφέρει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να κάνει την χώρα μας ελκυστική στην προσέγγιση επενδύσεων και να μειώσει σημαντικά το κόστος του δανεισμού, ενώ παράλληλα επιδιώκει τη διεύρυνση της Ευρώπης προς τα βόρεια σύνορά μας.

«Είμαι βέβαιος ότι ενωμένοι θα πετύχουμε και τους δύο στόχους και θα διακριθούμε άλλη μια φορά», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Σχετικά άρθρα