Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι θεσμοί θα αποφασίσουν για το κοινωνικό μέρισμα – Τα σενάρια της κυβέρνησης

Οι θεσμοί θα αποφασίσουν για το κοινωνικό μέρισμα – Τα σενάρια της κυβέρνησης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κοινωνικό Μέρισμα, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωτογενές Πλεόνασμα, Χρήστος Σταϊκούρας,

Τίποτε δεν είναι ακόμη βέβαιο για τον τρόπο διανομής του φετινού κοινωνικού μερίσματος και σε δικαιούχους και σε ποσά, καθώς οι θεσμοί είναι αυτοί που θα δώσουν την τελική έγκριση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, που δεν θέλει να «προκαλέσει» αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λαμβάνοντας δική της απόφαση.

Ωστόσο, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι προσβλέπει σε μια «συνδυαστική» λύση, που προβλέπει μείωση της μηνιαίας παρακράτησης του φόρου εισοδήματος τον Δεκέμβριο με ταυτόχρονη διάθεση χρημάτων σε χαμηλόμισθους και ανέργους.

Το θέμα εξετάστηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, οι οποίες θα κλειδώσουν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, πιθανότατα μετά το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου όπου η Ελλάδα είναι κεντρικό θέμα συζήτησης στην τελευταία σύνοδο του 2019.

Στο περιθώριο του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους θεσμούς τον τρόπο αξιοποίησης του υπερπλεονάσματος και να μεταφέρει τις τελικές απόψεις τους στον πρωθυπουργό.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτσάκης θα επιστρέψει στα μέσα τη εβδομάδας από το Λονδίνο.

Όλα θα εξαρτηθούν από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος μπορεί, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, να διαμορφώνεται σε 436 εκατ. ευρώ με βάση τα διαθέσιμα δημοσιονομικά στοιχεία, πλην όμως από το ίδιο ποσό θα πρέπει να καλυφθούν και άλλες υποχρεώσεις, όπως των ΥΚΩ προς τη ΔΕΗ, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, για το Μεταναστευτικό περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Ενώ 100 εκατ. ευρώ θα πρέπει να μείνουν σαν «μαξιλάρι» με βάση την αρχική εισήγηση των δανειστών που είχαν συστήσει στην κυβέρνηση να κινηθεί συντηρητικά με το φετινό μέρισμα και να μην υπερβάλλει.

Οπότε μετά την κάλυψη των προηγούμενων υποχρεώσεων το ποσό που θα περισσέψει θα μοιραστεί σε δύο μέρη.

Το ένα κομμάτι θα διατεθεί για την εφάπαξ μείωση του φόρου εισοδήματος φέτος τον Δεκέμβριο που παρακρατείται σε μηνιαία βάση από μισθούς και συντάξεις και το άλλο για την παροχή πρόσθετης οικονομικής στήριξης σε επιλεγμένες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι για παράδειγμα οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι άνεργοι με παιδιά κ.ά.

Σενάριο για στοχευμένο κοινωνικό μέρισμα θα υπάρξει μόνο στην περίπτωση που στα ταμεία του κράτους μείνουν λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ, οπότε σε αυτή την περίπτωση τα λεφτά θα μοιραστούν σε αδύναμες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Επικρατέστερο σενάριο θεωρείται η χορήγησή του σε δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και σε νοικοκυριά που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Επίσης από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια δυσκολεύτηκαν εξαιρετικά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχαν καν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο δεν θα είναι επαναλαμβανόμενο και θα ισχύσει μόνο για το 2019.

Σχετικά άρθρα