Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σκουρλέτης δεν απαντά εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ!

Ο Σκουρλέτης δεν απαντά εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακίνητα, Αντικειμενικές Αξίες, ΕΝΦΙΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ΣΥΡΙΖΑ,

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Πάνος Σκουρλέτης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και στο δημοσιογράφο Μιχάλη Ψύλο, την οποία το γραφείο Τύπου του κόμματος απέστειλε σε όλα τα Μέσα, ο Πάνος Σκουρλέτης κλήθηκε να απαντήσει σε τρεις ερωτήσεις σχετικές με τον ΕΝΦΙΑ.

Το ενδιαφέρον είναι, ότι σε καμία του απάντηση δεν είπε καθαρά και ξάστερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Διαβάστε το απόσπασμα όπως το έστειλε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

Κύριε Σκουρλέτη, από ότι φαίνεται η κυβέρνηση δίνει κάποια λύση για τον ΕΝΦΙΑ καθώς θα μπορεί να εισπραχθεί ακόμη και σε 7 δόσεις, αντί τεσσάρων, μέχρι και τέλος Μαρτίου χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα με τα έσοδα του 2014, όπως προκύπτει από την απάντηση της ΕΛΣΤΑΤ) προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Πως βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εξέλιξη;

Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι ο ίδιος ο φόρος αυτός, ο τρόπος που εφαρμόστηκε και το μέγεθος των επιπτώσεών του στην ελληνική κοινωνία.

Θεωρώ ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που είδαν οι πολίτες μέσα από το διαδίκτυο, ουσιαστικά αποτελούν και την πιστοποίηση μιας ήδη δρομολογημένης πολιτικής, η οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οδηγεί στη δήμευση της ακίνητης περιουσίας.

Μικρή σημασία έχει το θέμα των δόσεων. Το πιο σημαντικό είναι ότι σήμερα ανεξάρτητα και πέρα από τον ΕΝΦΙΑ, ουσιαστικά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ογκούμενο τσουνάμι ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, το οποίο τείνει να σκεπάσει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Κύριε Σκουρλέτη, τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΕΝΦΙΑ; Ποια είναι η επίσημη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Θα τον καταργήσετε; Θα βάλετε κάποιο όριο; Ακούστηκε για παράδειγμα από τον κ. Σταθάκη ότι θα φορολογήσετε την ακίνητη περιουσία, αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Εμείς επεξεργαζόμαστε μια συνολική φορολογική πολιτική και ήδη υπάρχει ένα πρόπλασμα μιας τέτοιας πρότασης. Στο πλαίσιο αυτής της φορολογικής πρότασης, καθοριστική σημασία παίζει η σύνταξη του περιουσιολογίου, που είναι μια καθαρή φωτογραφική εικόνα που δείχνει το μέγεθος του πλούτου του κάθε πολίτη.

Από εκεί και πέρα το κεφάλαιο φορολογία ακινήτων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιες παραμέτρους, δηλ. αν μιλάμε για πρώτη κατοικία, θα πρέπει να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια, αν αποδίδουν κάποια ακίνητα θα πρέπει να δούμε τι είδους ακίνητα είναι αυτά. Μιλάμε δηλαδή για μια ριζική αναμόρφωση του υπάρχοντος φορολογικού συστήματος, που θα διακρίνεται από μία αντίληψη κοινωνικής φορολογικής δικαιοσύνης και που θα έχει και το στοιχείο της αναδιανομής του πλούτου, όπως και όλες οι προτάσεις της Αριστεράς.

Μπορείτε να μας δώσετε κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο, κάποιο ποσό πάνω από το οποίο σχεδιάζετε να φορολογήσετε την ακίνητη περιουσία;

Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για κάποιο ποσό, αλλά είναι τέτοια η επιδείνωση των μεγεθών και η απαξίωση των αξιών, που αυτή τη στιγμή το να ορίσεις ένα ποσό σήμερα, θα πρέπει εκ των πραγμάτων, αν δεν ανατραπεί αυτή η πορεία της οικονομίας, να το επανεξετάσεις.

Δεν μπορούμε για παράδειγμα όταν μιλάμε για φορολογία ακινήτων να μην αγγίξεις το μέγα θέμα των αντικειμενικών τιμών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, οι οποίες είναι εξωπραγματικές. Οποιαδήποτε λοιπόν νέα πρόταση θα πρέπει να ξεκινά από εκεί για να καθορίσεις και το επίπεδο πάνω από το οποίο θα πρέπει να υπάρχει μια κλιμακωτή φορολογική επιβάρυνση.

Εύλογη, λοιπόν, η απορία μας. Εσείς διαβάσατε πουθενά, στις απαντήσεις του Πάνου Σκουρλέτη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ; Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μας διαφωτίσει σχετικώς τι προτίθεται να κάνει, μιας κι ο κύριος Σκουρλέτης δίνει συνεντεύξεις στις οποίες αγνοεί ή αποφεύγει τις απαντήσεις; Αναμένουμε…

Σχετικά άρθρα