Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κούλογλου σε Λαγκάρντ: Νέα στοιχεία για την εμπλοκή Στουρνάρα στο σκάνδαλο Novartis

Κούλογλου σε Λαγκάρντ: Νέα στοιχεία για την εμπλοκή Στουρνάρα στο σκάνδαλο Novartis
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Στουρνάρας, Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κριστίν Λαγκάρντ, Προοδευτική Συμμαχία, Σκάνδαλο Novartis, Στέλιος Κούλογλου, ΣΥΡΙΖΑ, Τράπεζα της Ελλάδος, Φαρμακοβιομηχανία,

Το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης στέλνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στην Κριστίν Λαγκάρντ επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπήρχε ούτε καν ιατρικό σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα.

Στην επιστολή που συνοδεύει το «στικάκι» με το ντοκιμαντέρ, ο Στέλιος Κούλογλου θυμίζει την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ», που η τελευταία είχε παραδώσει σε Έλληνες υπουργούς το 2010, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση.

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Αγαπητή κυρία Λαγκάρντ

Στη γραπτή ερώτηση που σας κατέθεσα την 26/10/2019, αναφερόμουν στην περίπτωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και το σκάνδαλο Novartis.

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με έκθεση που υπογράφουν οι τρεις Εισαγγελείς Διαφθοράς που ερευνούν το σκάνδαλο Novartis, προέβη σε προσπάθεια εκφοβισμού προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση.

Η έκθεση αναφέρει πως ο κ. Στουρνάρας κάλεσε προστατευόμενο μάρτυρα στην ΤτΕ και τον απείλησε ότι θα «συντρίψει τους προστατευόμενους μάρτυρες όταν αλλάξει η κυβέρνηση».

Οπως ίσως γνωρίζετε, το σκάνδαλο Novartis απασχολεί για χρόνια την ελληνική Δημοκρατία και έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ανεξάρτητα όμως από τις πολιτικές διαστάσεις της υπόθεσης που ερευνώνται ακόμη από την ελληνική Δικαιοσύνη, όλες οι πλευρές, μεταξύ τους και ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, έχουν συμφωνήσει ότι πρόκειται για ένα μεγάλο και υπαρκτό σκάνδαλο στο χώρο της Υγείας, που έχει κοστίσει δισεκατομμύρια στο ελληνικό δημόσιο.

Πέρα από τα στελέχη της Novartis Ελλάδος τα οποία εμπλέκονται άμεσα στην υπόθεση, ίσως ο μοναδικός άνθρωπος στην Ελλάδα που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο είναι ο κ. Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ πρόσφατα χαρακτήρισε την υπόθεση «πρόχειρη και επιπόλαιη σκευωρία», προσθέτοντας ότι «δεν βλέπω σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, εκτός του ιδίου, και το όνομα της συζύγου του κ. Στουρνάρα είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο της Novartis, ενώ και ο ίδιος υπήρξε έμμισθος σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας.

Ενα πρόσφατο ντοκιμαντέρ της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης διαψεύδει πλήρως τον παραπάνω ισχυρισμό.

Το ντοκιμαντέρ δεν ασχολείται με την πιθανολογούμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων, θεμελιώνει όμως με αδιάσειστα στοιχεία την έμμεση δωροδοκία χιλιάδων γιατρών καθώς επίσης και κρατικών αξιωματούχων, που είχαν συμβάλει στη διαμόρφωση υψηλών τιμών για τα φάρμακα της Νοvartis.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελούσε χώρα στην οποία διαμορφώνονταν οι τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προκύπτει σαφέστατα ότι από το σκάνδαλο επηρεάστηκαν οι τιμές τους στην ευρωζώνη και την ΕΕ, σε βάρος των οικονομιών άλλων κρατών μελών.

Επομένως οι ισχυρισμοί του κ. Στουρνάρα βλάπτουν το κύρος της ΕΚΤ ως εποπτεύουσας αρχής και θα μπορούσαν να εμποδίσουν την έρευνα σε άλλα κράτη της ευρωζώνης.

Παίρνω λοιπόν την πρωτοβουλία να σας αποστείλω με ένα memory stick το ελβετικό ντοκιμαντέρ.

Οπως ασφαλώς γνωρίζετε, ένα άλλο «στικάκι», που είχατε παραδώσει σε Έλληνες υπουργούς όταν ήσασταν ακόμη υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και πήρε στην Ελλάδα το όνομα «λίστα Lagarde»-, ξεχάστηκε για μεγάλο διάστημα σε κάποια γραφεία και δεν αξιοποιήθηκε.

Θέλω να πιστεύω ότι, το stick που σας αποστέλλω τώρα, θα έχει καλύτερη τύχη.

Σχετικά άρθρα