Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι «53» δεν θέλουν να αλλάξει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ – Δεν θέλουν δημοκρατική παράταξη

Οι «53» δεν θέλουν να αλλάξει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ – Δεν θέλουν δημοκρατική παράταξη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ, μια ομάδα με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, «διαμήνυσαν» στον Αλέξη Τσίπρασύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος»– ότι δεν δέχονται αλλαγή του ονόματος ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως γράφει το «Έθνος», καμία αλλαγή στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και επιμονή στον χαρακτήρα του ως «κόμμα» και όχι ως «παράταξη» ζητούν οι 53+ στον οδικό χάρτη της κίνησής τους προς το 3ο Συνέδριο, το οποίο σημειωτέον ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα.

Λίγες ημέρες μετά την διενέργεια της πανελλαδικής τους συνάντησης 9/10 Οκτωβρίου οι «53» ανήρτησαν στην επίσημη ιστοσελίδα τους μακροσκελές κείμενο με τις θέσεις τους στην πορεία προς το Συνέδριο παίρνοντας διακριτές αποστάσεις από την λογική με την οποία ασκείται η αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ («φαίνεται σαν να μην έχει βρει τον αντιπολιτευτικό βηματισμό του») αλλά κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται το άνοιγμα του κόμματος προς την κοινωνία.

Σε κάποιο σημείο μάλιστα αναρωτιούνται εάν ο νέος ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να καταστεί ένα κόμμα σούπερ μάρκετ χωρίς αξίες και αριστερά χαρακτηριστικά.

Ήδη το κείμενο των 53 έχει αρχίσει να συζητείται στους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ και στην πλευρά της πλειοψηφίας που σχολιάζει πως η διακήρυξη που ενέκρινε η Κεντρική Επιτροπή είναι σαφής και δεν αφήνει περιθώρια για διαχωρισμούς, αφού υπερτονίζει την αναγκαιότητα του «όλοι εμείς» και ασφαλώς έχει αναφορά και στην δυναμική της αλλαγής του ’81.

Είναι ενδεικτικό ότι οι 53 απορρίπτουν τον όρο μετασχηματισμός ο οποίος έχει υιοθετηθεί και από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος και κάνουν λόγο για αναγκαιότητα «ανασυγκρότησης» και «επανεκκίνησης» για ένα ξεκίνημα σε συνθήκες αντιπολίτευσης.

Ειδικά για τον μετασχηματισμό αναφέρουν στο κείμενό τους: «Λέξη με βάθος που συνήθως εμείς οι αριστεροί και οι αριστερές τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να μιλήσουμε για δοκιμές αλλαγές, που ανατρέπουν την παγιωμένη κυριαρχία, που αλλάζουν συνειδήσεις, αξίες και συμπεριφορές, που διαμορφώνουν μία νέα, ριζικά διαφορετική πραγματικότητα. Υπό αυτήν την έννοια τι ακριβώς θα μετασχηματίσουμε στο κόμμα μας;»

Είναι εντυπωσιακό πως σε σημείο του κειμένου της η κίνηση των «53» αφήνει έμμεσες αιχμές και για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος με υπαινιγμούς και για τον ίδιο τον πρόεδρό του.

«Στο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν έχουν θέση μονοπρόσωπα όργανα και πρακτικές ξεπερασμένων αρχηγοκεντρικών κομμάτων» αναφέρεται, ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται ότι πρέπει «να αλλάξουμε τον ηγετικό συγκεντρωτισμό και να ενισχύσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες, τον ρόλο των μελών».

Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από την νύχτα της 7ης Ιουλίου είχε μιλήσει για την αναγκαιότητα συγκρότησης της μεγάλης αριστερής, προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης περιγράφοντας με ακρίβεια το στίγμα των προθέσεών του για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως οι 53 φαίνεται πως καταθέτουν την απόλυτη διαφωνία τους ως προς τον όρο «παράταξη» ζητώντας την απόρριψή του: «Το κόμμα μας-και ασφαλώς όχι «παράταξη» είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι όποιες αναζητήσεις για αλλαγή ονόματος ή για συμπλήρωσή του για να «χωρέσει» συμμάχους μπορεί να δημιουργήσει συγχύσεις.

Για παράδειγμα, έχουν προταθεί ονόματα που παραπέμπουν ευθέως σε συμμαχικό σχήμα και όχι σε ενιαίο πολιτικό οργανισμό.

Πράγματι, τους τελευταίους μήνες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητούνται κάποιοι προσδιορισμοί που θα συμπληρώσουν την λέξη ΣΥΡΙΖΑ, όπως πχ ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινη Αριστερά, ή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Παράταξη ώστε να εκφραστεί σε όλο της το μέγεθος η διεύρυνση του κόμματος.

»Ήδη πάντως έχουν αρχίσει οι πρώτες αντιδράσεις σε όσα επισημαίνουν οι 53 από στελέχη της πλειοψηφίας τα οποία σχολιάζουν πως «το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι η αίσθηση της αυτάρκειας, προγραμματικής και οργανωτικής».

Τονίζουν πως ο μετασχηματισμός είναι αναγκαίος όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του κόμματος την 7η Ιουλίου κι ένα κόμμα που θα εκφράζει την προοδευτική παράταξη.

Αυτό, προσθέτουν «προφανώς θα αποτυπώνεται και στο όνομα».

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν επίσης πως η διακήρυξη που εγκρίθηκε από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Σπούτνικ της νεολαίας του κόμματος συγκροτεί το «νέο εμείς» καθώς είναι αναγκαία η πολιτική, οργανωτική και ιδεολογική συνάντηση όλων των καλών παραδόσεων του αριστερού και προοδευτικού κινήματος της μεταπολίτευσης.

Την ίδια ώρα οι 53 διατυπώνουν ερωτήματα και για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ: «Θα παραμείνει κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ή θα μετασχηματιστεί σε μία θολή παράταξη του λεγόμενου προοδευτικού δημοκρατικού χώρου;

»Θα διατηρήσει την ταυτότητά του, τα φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά ή ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ» δεν χρειάζεται ταυτότητα, αξίες και ιδεολογία, κάτι σαν σούπερ μάρκετ που διαθέτει τα πάντα αλλά στην πραγματικότητα τα ασήμαντα, τα εφήμερα, της μόδας;».

Σχετικά άρθρα