Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Βόμβα» Σταϊκούρα: Παράθυρο να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση της φορολογίας

«Βόμβα» Σταϊκούρα: Παράθυρο να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση της φορολογίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασφαλιστικές Εισφορές, ΕΒΕΑ, ΣΕΒ, Φορολογία, Χρήστος Σταϊκούρας,

Πρόσκληση σε διάλογο απηύθυνε στον επιχειρηματικό κόσμο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με στόχο, όπως υποστήριξε από το βήμα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ όπου παραβρέθηκε και μίλησε, να μην συνεχιστούν οι μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων και σε αντιστάθμισμα να υπάρξουν ελαφρύνσεις στο μη μισθολογικό κόστος δηλαδή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η τοποθέτηση αυτή του υπουργού Οικονομικών ανοίγει διάπλατα το παράθυρο να μην υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων το 2020 από το 24% στο 20% και αντ΄αυτού να υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν οι επιχειρήσεις για τους εργαζομένους τους.

Η πρόταση αυτή Σταϊκούρα έρχεται ένα μόλις μήνα μετά την τοποθέτηση του ΣΕΒ επί του θέματος και των υποδείξεων που έκανε προς την κυβέρνηση, η οποία σπεύσει τώρα να τις υιοθετήσει.

Συγκεκριμένα στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων Οκτωβρίου ο ΣΕΒ δήλωνε την αντίθεσή του με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους χαμηλόμισθους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Το φορολογικό σύστημα παραμένει δέσμιο παρεμβάσεων στήριξης των στρωμάτων με χαμηλότερα εισοδήματα (φόρος εισοδήματος και περιουσίας), χωρίς μετρήσιμες παρεμβάσεις για την αποτελεσματική επέκταση της φορολογικής βάσης και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των βαριά φορολογούμενων στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων που φεύγουν στο εξωτερικό».

Μια τέτοια εξέλιξη μη περαιτέρω μείωσης της φορολογίας θα ωφελούσε μόνο τον ΣΕΒ και τις λίγες εκατοντάδες μέλη του, μεγάλες και ισχυρές επιχειρήσεις της χώρας, που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, καθώς ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι εργοδότες τους βολεύει περισσότερο από μια περαιτέρω μείωση της φορολογίας.

Αντίθετα ζημιωμένοι από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τα εκατομμύρια των εργαζομένων, που για να πληρώσουν οι μεγάλοι εργοδότες λιγότερες εισφορές θα δουν στον μέλλον τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά, αλλά και όταν ανέλαβε την κυβέρνηση είχε δεσμευθεί τόσο για μείωση της φορολογίας, όσο και για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Κατά τα άλλα ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα του ΕΒΕΑ ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία ενισχύεται με την εφαρμογή ενός νέου μείγματος οικονομικής πολιτικής, με αντιστροφή της υπερφορολόγησης και τη δημιουργία ενός πιο φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, σε περιβάλλον αυξημένης εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και τις διεθνείς αγορές.

Σχετικά άρθρα