Ο Κωνσταντίνος Καρμανλής είχε πει κάποτε το αμίμητο: “Αυτή η χώρα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο”. Δεκαέξι χρόνια μετά το θάνατο του, τα λόγια του ηχούν σαν μακάβρια προφητεία.
Με τη μόνη διαφορά ότι για το “απέραντο φρενοκομείο” έχουν βάλει το χεράκι τους και οι πολιτικοί μας ταγοί.
Τελευταίο παράδειγμα οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων. Μεσούσης της τουριστικής περιόδου χιλιάδες ιδιοκτήτες καταλυμάτων καλούνται να καταβάλλουν στον ΟΑΕΕ ασφαλιστικές εισφορές και μάλιστα με αναδρομικό χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα με το νόμο 3846/2010 όλοι οι ανασφάλιστοι επιχειρηματίες καταλυμάτων που είχαν μέχρι και 10 δωμάτια, προβλέπονταν να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ και με τον τρόπο αυτό απαλλάσσονταν από τον ΟΑΕΕ.
Το 2012 όμως τα πράγματα αλλάξαν. Με το νόμο 4075/2012 όλοι οι επιχειρηματίες που άρχισαν να δραστηριοποιούνται μετά την 1-7-2012 υποχρεώθηκαν να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ. Κάτι που οι ιδιοκτήτες το χαρακτήριζαν ως “υπέρμετρη αδικία”.
Το 2013 με το νόμο 4144/2013 τα πράγματα αλλάξαν και πάλι. Όσοι επιχειρηματίες διέθεταν καταλύματα που η δυναμικότητά τους έφτανε μέχρι τα πέντε δωμάτια παρέμειναν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.
Ωστόσο και παρά το νομικό αλαλούμ τα πράγματα περιπλέχθηκαν ακόμη περισσότερο.
Ο ΟΑΕΕ μεσούσης του καλοκαιριού και με βάση το νόμο 4144/2013 απαιτεί αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές σε τέσσερις περιπτώσεις. Επιχειρήσεις με απαλλακτικά έως τον Μάιο του 2014, ιδιοκτήτες με εποχική απασχόληση για το υπόλοιπο του έτους που δεν λειτουργούν οι επιχειρήσεις τους, συνταξιούχους ή ασφαλισμένους σε άλλο φορέα και στο σύνολο των επιχειρήσεων για έντεκα μήνες (Ιούλιο 2012 – Ιούνιο 2013), διάστημα για το οποίο έχουν αποδώσει κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο ταμείο τους.
Τώρα το πως θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες μες στο καλοκαίρι τα δικαιολογητικά που ζητεί ο ΟΑΕΕ αυτό είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο. Ή που θα βρουν ξαφνικά τα λεφτά μες στον 15αυγουστο για να πληρώσουν και αυτό επίσης. Αλλά εκεί στο υπουργείο Εργασίας δεν φαίνεται να τους καίγεται καρφί.
Στη Βουλή το θέμα από το ΣΥΡΙΖΑ
Το θέμα έφτασε και στη Βουλή έπειτα από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Επειδή επί σειρά ετών οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων έως 10 δωμάτια ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ χωρίς να είναι υποχρεωτική η εγγραφή τους στα Μητρώα Αγροτών.
Επειδή οι μικρές και εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις αδυνατούν εκ των πραγμάτων να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές ύψους 4.000€ για όλο το έτος αφού οι ημέρες λειτουργίας τους δεν ξεπερνούν κατά μέσον όρο τις εβδομήντα ετησίως και ο ετήσιος τζίρος δεν είναι μεγαλύτερος των 8.000 €.
Επειδή οι ίδιοι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων διαμερισμάτων και δωματίων δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση και είναι αποφασισμένοι να παραδώσουν τα Ειδικά Σήματα Λειτουργίας τους καθώς οι εφαρμοζόμενες πολιτικές στήριξης των μεγάλων τουριστικών μονάδων οδηγούν σε αδιέξοδο και τελικά σε αφανισμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου.
Επειδή τουριστική ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει όταν επικεντρώνεται αποκλειστικά στις μεγάλες τουριστικές μονάδες παραβλέποντας τον ουσιαστικό ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
1.Είναι στις προθέσεις τους η επανεξέταση του νομικού πλαισίου, ώστε να επανέλθει με νομοθετική παρέμβαση η απαλλαγή επιχειρηματιών τουριστικών καταλυμάτων μέχρι δέκα δωμάτια από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και η επανένταξή τους στην υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΓΑ; Θα μεριμνήσουν ώστε οι αλλαγές να έχουν αναδρομική ισχύ για όσους έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί πριν από 1.7.2012;
2.Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν προκειμένου να προστατευτεί ο κλάδος των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων από τις «απειλούμενες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς» καθώς και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις επιχειρήσεις που απαλλάσσονται από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ»;