Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζ. Πάιατ: Η αμερικανική παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο εμφανής

Τζ. Πάιατ: Η αμερικανική παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο εμφανής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός IGB (Interconnector Greece-Bulgaria), Αγωγός TAP (Trans Adriatic Pipeline), Αλεξανδρούπολη, Αμερικανική Πρεσβεία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Διπλωματικό Σώμα, Ενέργεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κεντρική Μακεδονία, Μακεδονία, Τζέφρι Πάιατ, Τουρκία,

ΗΠΑ και Ελλάδα επιδιώκουν ακόμη στενότερη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας και του εμπορίου, ώστε η σχέση των δύο χωρών να περάσει σε ένα νέο επίπεδο, ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2019, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη.

«Κυρίως μετά τις εκλογές του Ιουλίου, η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ένα καθαρό σήμα πως θέλει να φέρει σε άλλο επίπεδο την ήδη πολύ ισχυρή, από την προηγούμενη κυβέρνηση, σχέση σε νέο επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης

«Η ενεργειακή συνεργασία είναι ένα από τα πραγματικά φωτεινά σημεία των σχέσεων ΗΠΑ – Ελλάδας» τόνισε ο κ. Πάιατ, υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο εμφανής σε σύγκριση με μερικά χρόνια πριν, γεγονός που, όπως είπε, αντανακλά τις στρατηγικής σημασίας αποφάσεις που έχουν ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

«Έχουμε βάλει την Αλεξανδρούπολη σε στρατηγικό επίκεντρο» τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης και αναφέρθηκε σε τρία βασικά στοιχεία στο πλαίσιο αυτό, με προεξάρχουσα τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, με τον TAP, τον IGB και την πλωτή πλατφόρμα FSRU στην Αλεξανδρούπολη να αποτελούν τον τρίπτυχο πυλώνα.

Ειδικότερα για τον TAP, o κ. Πάιατ αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόοδο των έργων για τον αγωγό, ο οποίος θα αλλάξει, όπως είπε, τον ενεργειακό χάρτη στην Ευρώπη και θα φέρει μη ρωσικής προέλευσης αέριο στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης στον IGB, τονίζοντας ότι αποτελεί «μεγάλο κομμάτι αυτού του (νέου) ενεργειακού χάρτη» αλλά και στον FSRU, υπογραμμίζοντας ότι «η ενέργεια είναι ένα σημαντικό κομμάτι της διμερούς συνεργασίας».

Πέραν της ενέργειας, ο κ. Πάιατ έκανε μνεία και στην αμυντική συνεργασία, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη, όπου από κοινού με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο είχαν επιθεωρήσει το έργο της ανέλκυσης της βυθοκόρου «Όλγα».

Η ολοκλήρωση του έργου, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, αναβαθμίζει το εν λόγω λιμάνι καθώς δίνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα χρήσης του ως στρατηγικό σημείο για την ανάπτυξη των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και την περιοχή της Βαλκανικής.

Σημαντικό κομμάτι της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, όπως είπε ο κ. Πάιατ, αποτελεί και ο οικονομικός- εμπορικός τομέας.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην προοπτική ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει τουλάχιστον ένας αξιόπιστος επενδυτικός αμερικανικός όμιλος που έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον.

Μέσω της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, η Αλεξανδρούπολη θα καταστεί σημαντικό σημείο διέλευσης και διακίνησης αγαθών, από και προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, συναγωνιζόμενο τον Βόσπορο.

Ελλάδα και ΗΠΑ ευθυγραμμισμένες στο θέμα της Τουρκίας

Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν δυο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που να είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένα στο ζήτημα της Τουρκίας απ’ ό,τι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς, όπως τόνισε, και οι δυο χώρες πιστεύουν ότι είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία παραμένει προσδεδεμένη στη Δύση.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρέσβης εξήρε τις προσπάθειες διαλόγου και οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης που γίνονται από την ελληνική πλευρά για τη σταθεροποίηση της διμερούς σχέσης, τον μετριασμό της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη διευκόλυνση της συνεργασίας με την Τουρκία και σημείωσε πως «θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ανοιχτό το κανάλι της επικοινωνίας με την Άγκυρα».

Σχετικά άρθρα