Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επιμένει η κυβέρνηση στην ασυλία για τραπεζίτες για θαλασσοδάνεια – Σφοδρές αντιδράσεις

Επιμένει η κυβέρνηση στην ασυλία για τραπεζίτες για θαλασσοδάνεια – Σφοδρές αντιδράσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κόκκινα Δάνεια, Νέα Δημοκρατία, Ποινικός Κώδικας, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Τράπεζες,

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπερασπίστηκε εκ νέου τις διατάξεις που προσφέρουν «ασυλία» σε τραπεζικά στελέχη και διοικήσεις τραπεζών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει πως πρόκειται για «νομοθετικό έκτρωμα» ενώ το ΚΙΝ.ΑΛΛ. που έχει εκφραστεί θετικά επί της αρχής στις τροποποιήσεις των ΠΝ, διαφοροποιήθηκε στο συγκεκριμένο θέμα.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις απ΄ όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου ο υπουργός Δικαιοσύνης υπερασπίστηκε εκ νέου τη φωτογραφική διάταξη που προσφέρει «ασυλία» σε τραπεζικά στελέχη και διοικήσεις τραπεζών για τα «θαλασσοδάνεια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει πως πρόκειται για «νομοθετικό έκτρωμα» και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη από το νέο Ποινικό Κώδικα ενώ το ΚΙΝ.ΑΛΛ. που έχει εκφραστεί θετικά επί της αρχής με τις τροποποιήσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση στον ΠΝ διαφοροποιήθηκε στο συγκκεριμένο θέμα.

Με τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κινήματος προτείνεται η διατήρηση των γενικών καθοδηγητικών κανόνων του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 390 ΠΚ), χωρίς την «αδόκιμη» αναφορά σε περιπτώσεις εξαιρέσεων, για την ποινική δίωξη του αδικήματος της κακουργηματικής απιστίας όταν αυτή στρέφεται κατά τραπεζικού ιδρύματος.

Παρά τις φωνές που ακούστηκαν ακόμα και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, υπερασπίστηκε για ακόμα μια φορά την κυβερνητική πρωτοβουλία μιλώντας για αλλαγές που απαντούν στην κοινή λογική.

Ο υπουργός άφησε αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως οι αλλαγές αίρουν προχειρότητες.

Για το φλέγον ζήτημα για την ενεργητική δωροδοκία αλλά και την κατ’ έγκληση δίωξη τραπεζικών στελεχών, ο υπουργός απευθύνθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλώντας την αναλογιστεί ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση πλημμεληματοποίησε την κακουργηματική απάτη και την υπεξαίρεση». Ιδίως για την κατ’ έγκληση δίωξη τραπεζικών στελεχών σε υποθέσεις δανείων, ο Κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι η διάταξη έρχεται διότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται «στην ευθύνη να δημιουργηθούν συνθήκες ευημερίας για τον Έλληνα πολίτη και στην ευθύνη να δοθεί η δυνατότητα στην οικονομία να κάνει τα βήματα που της αξίζουν».

Η αλλαγή του νέου Ποινικού Κώδικα -θέμα που ανέδειξε η «Εφ.Συν.»- εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο στα στελέχη των τραπεζών για υποθέσεις απιστίας καταργώντας την αυτεπάγγελτη δίωξη.

Ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε (άρ. 405) για τα αδικήματα της απιστίας ότι: εφόσον ήταν σε βαθμό πλημμελήματος και προκειμένου να συνεχιστεί ή να ασκηθεί μια νέα δίωξη θα έπρεπε να προηγηθεί έγκληση (μήνυση) του θύματος π.χ. από τη διοίκηση ενός φορέα ή από ιδιώτη κ.λπ.

Αντίθετα, η δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, δηλαδή για ποσά άνω των 120.000 ευρώ (π.χ. τράπεζες, ΚΕΕΛΠΝΟ, Γηροκομείο κ.λπ.), παρέμενε ως αυτεπάγγελτη, δηλαδή στην αρμοδιότητα των εισαγγελικών Αρχών.

Με τη νέα διάταξη του Ποινικού Κώδικα που αλλάζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τα τραπεζικά στελέχη και οι πράξεις τους μπαίνουν πλέον στο απυρόβλητο, μια και χρειάζεται μήνυση της ίδιας της τράπεζας, προκειμένου να ασκηθούν διώξεις.

Σχετικά άρθρα