Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσιάρας παίρνει πίσω την ποινικοποίηση της βλασφημίας – Τι δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος

Ο Τσιάρας παίρνει πίσω την ποινικοποίηση της βλασφημίας – Τι δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, Εκκλησία της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Τσιάρας, Νέα Δημοκρατία, Ορθόδοξη Εκκλησία, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,

Μπροστά στις εντονότατες αντιδράσεις για την ποινιοκοποήση της βλασφημίας, που γύριζαν την χώρα σε άλλες εποχές και την οδηγούσαν σε θεοκρατικό καθεστώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη προβληματίστηκε και αναγκάστηκε να κάνει κωλοτούμπα αφαιρώντας την σχετική διάταξη από τον Ποινικό Κώδικα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν την ίδια διάταξη.

Παρόλα αυτά υποστήριξε ότι από την στιγμή που υπάρχουν τόσες αντιδράσεις η συγκεκριμένη διάταξη θα αποσυρθεί.

Σημειώνεται ότι αύριο θα μιλήσει για το νέο Ποινικό Κώδικα στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν αποκλείεται να κάνει ο ίδιος ειδική αναφορά στο θέμα αυτό και να πάρει πίσω την συγκεκριμένη διάταξη.

Υπενθυμίζεται ότι με την διάταξη Τσιάρα θα επανερχόταν η κακόβουλη βλασφημία και η καθύβριση των θρησκευμάτων (άρθρο 198 του ΠΚ) και θα προβλεπόταν φυλάκιση έως 2 έτη για όποιον κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την ορθόδοξη εκκλησία ή θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η διάταξη περί βλασφημίας διαφυλάττει το θρησκευτικό συναίσθημα

Για το θέμα έκανε παρέμβαση ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται να οπισθοχωρεί και να την παίρνει πίσω όπως προανήγγειλε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

«Η επαναφορά στον Ποινικό Κώδικα των διατάξεων για τα αδικήματα της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων δεν αποσκοπεί προφανώς στην προστασία του Θεού, των θείων, της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και κάθε άλλης θρησκείας, καθώς δεν έχουν ανάγκη ανθρώπινης προστασίας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Και πρόσθεσε: «Αποσκοπεί όμως στη διαφύλαξη του θρησκευτικού συναισθήματος των πιστών και του υπέρτερου συμφέροντος, σε ιδιαίτερα ταραγμένους καιρούς, της κοινωνικής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής, αγαθών που δεν μπορούν να ποδοπατώνται χάριν της “δικαιωματιστικής” λογικής της ελευθερίας του λόγου, που εμπεριέχει ύβρεις, μίσος και φανατισμό.

»Πάνω απ’ όλα, όμως, το όλο ζήτημα είναι ζήτημα πολιτισμού, κάτι το οποίο κάθε άνθρωπος μπορεί εύκολα να αντιληφθεί αρκεί να πετάξει από πάνω του το πέπλο των ιδεοληπτικών εμμονών και των μηδενιστικών αγκυλώσεων».

Σχετικά άρθρα