Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εταιρεία μηνύει υπαλλήλους του υπ. Πολιτισμού γιατί την κήρυξαν έκπτωτη

Εταιρεία μηνύει υπαλλήλους του υπ. Πολιτισμού γιατί την κήρυξαν έκπτωτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημόσιοι Υπάλληλοι, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Υπουργείο Πολιτισμού, Χριστόφορος Βερναρδάκης,

Μηνύσεις κατά υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατά μελών της επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής υποέργου ψηφιοποίησης κινητών μνημείων, υπέβαλε εταιρεία με την κήρυξη της από τους υπαλλήλους ως έκπτωτη ανάδοχο.

Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ κι έναν υπάλληλος του ΤΑΠ, τακτικά μέλη στην επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής του υποέργου «Ανάπτυξη Εφαρμογών» του Έργου «Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» (Ε.Π.Αν.Ε.Κ. 2014-2020 κωδ. MIS 5003748), οι οποίοι δέχθηκαν μηνύσεις από την ανάδοχο εταιρία «ΑΙΝΟΟΥΧΑΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.» (δ.τ. «IKNOWHOW»), στη βάση της άσκησης των καθηκόντων τους.

Υπενθυμίζουμε ότι στο πρόσφατο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο θεσμοθετήθηκε πειθαρχικό παράπτωμα το οποίο θα τιμωρείται με ελάχιστη ποινή την προσωρινή παύση από την εργασία για τρεις μήνες, για τη μη αποστολή εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου και της αυτοδιοίκησης των απαιτούμενων αδειών, εισηγήσεων και γνωμοδοτήσεων που αφορούν την αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων.

Το θέμα με τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού έφερε στη Βουλή με ερώτηση του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Βερναρδάκης, σημείωνοντας στο κείμενο της ερώτησης του:

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω μηνύσεις κατατέθηκαν εις βάρος μελών της Επιτροπής, επειδή η πολιτική ηγεσία αποδέχθηκε τεκμηριωμένη – στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας και των οριζόμενων στη Σύμβαση – εισήγησή τους, ενέκρινε πρακτικό τους (Πρακτικό 30) και εξέδωσε υπουργική απόφαση, με την οποία κηρύσσει τον ως άνω ανάδοχο έκπτωτο από το εν λόγω υποέργο, καθώς απέτυχε να εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Επειδή η επιλογή της αναδόχου εταιρίας να στραφεί απευθείας κατά μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής ζητώντας την ποινική δίωξή τους συντελεί εκ των πραγμάτων στη δημιουργία ενός ιδιότυπου κλίματος εκφοβισμού σε βάρος πλήθους υπαλλήλων – μελών σε αντίστοιχες επιτροπές σε όλο το δημόσιο, κάθε φορά που οι επιστημονικές τους κρίσεις και διαπιστώσεις για τη μη τήρηση των διατάξεων περί Δημοσίων Συμβάσεων εκ μέρους των ιδιωτών δεν συμπίπτουν με τα επιδιωκόμενα συμφέροντα των τελευταίων.

Επειδή παρά τις δυσκολίες που ανακύπτουν σχετικά με την τήρηση της νομιμότητας στις διαδικασίες υλοποίησης του έργου, έχουν καταγραφεί ψηφιακά και ενταχθεί στο ενδιάμεσο πληροφοριακό σύστημα συνολικά πάνω από 600.000 κινητά μνημεία ανά την επικράτεια.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Τι προτίθεται να πράξει σχετικά με την υποστήριξη των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού που στα πλαίσια της υπηρεσιακής τους ιδιότητας και ασκώντας τα καθήκοντά τους με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου μηνύθηκαν από τον ανάδοχο;

2. Εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για το έργο ψηφιοποίησης κινητών μνημείων; Αν ναι, ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει για την ολοκλήρωσή του;

Ο ερωτών βουλευτής

Βερναρδάκης Χριστόφορος.

Σχετικά άρθρα