Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας συζήτησε ο Βαρβιτσιώτης με Πάλμερ και Πάιατ

Τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας συζήτησε ο Βαρβιτσιώτης με Πάλμερ και Πάιατ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, Βαλκάνια, Διπλωματικό Σώμα, Μάθιου Πάλμερ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέφρι Πάιατ, Υπουργείο Εξωτερικών,

«Η ανάδειξη του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχα σήμερα με τον Βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ και τον Πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ», έγραψε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στον λογαριασμό του στο Twitter.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η συζήτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών με τους Αμερικανούς «περιστράφηκε γύρω από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή.

»Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της Διεύρυνσης της ΕΕ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, μετά τη μη-λήψη απόφασης στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας.

»Ο Αμερικανός βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών και ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής Κυβέρνησης για τα Δυτικά Βαλκάνια, αναγνώρισε τη συμβολή της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα, καθώς και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή.

»Συζητήθηκαν, μάλιστα, οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί ο ηγετικός της ρόλος στα Βαλκάνια, με πιο ισχυρή παρουσία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

»Στο πλαίσιο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Θεσσαλονίκη ως πόλη-ορόσημο στην ευρύτερη περιοχή και η ανάδειξή της ως μεγάλο λιμάνι, ιστορικό κέντρο και «πρωτεύουσα» των Βαλκανίων.

»Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε το θέμα της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

»Τέλος, αφού χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη τη μη επιβολή δασμών από την αμερικανική πλευρά στο ελαιόλαδο και τις ελιές, ζήτησε να μην ισχύσουν οι δασμοί και σε άλλα ελληνικά προϊόντα, όπως στις κομπόστες ροδάκινων που εξάγονται στις ΗΠΑ», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Σχετικά άρθρα