Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πάλμερ ξεκαθάρισε τις θέσεις των ΗΠΑ για Βαλκάνια, «Πρέσπες», Τουρκία, ΑΟΖ, υδρογονάνθρακες

Ο Πάλμερ ξεκαθάρισε τις θέσεις των ΗΠΑ για Βαλκάνια, «Πρέσπες», Τουρκία, ΑΟΖ, υδρογονάνθρακες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα, Κύπρος, Μάθιου Πάλμερ, Ρωσία, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Την ανησυχία της για την πιθανότητα επέκτασης των τουρκικών γεωτρητικών δραστηριοτήτων στην ελληνική ΑΟΖ και στο Αιγαίο εξέφρασε η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα όπως είπε ο Μάθιου Πάλμερ, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για ευρασιατικές υποθέσεις και ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα δυτικά Βαλκάνια, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές.

Ειδικότερα, ο κ. Πάλμερ επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον εξέφρασε την άποψη προς την Άγκυρα ότι μια τέτοια κίνηση, δηλαδή επέκταση των γεωτρήσεων σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, θα ήταν «εξαιρετικά προκλητική».

Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δημοσίως καταδίκασαν τις τουρκικές γεωτρήσεις ως προκλητικές και υπονομευτικές του αισθήματος εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να υπάρχει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ειδικά οι γεωτρήσεις σε απόσταση εντός των 12 ναυτικών μιλίων από την Αμμόχωστο, είναι ξεκάθαρα παράνομες.

Επισήμανε ότι η σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας είναι «δύσκολη αλλά σημαντική», ενώ τόνισε πως οι δυσκολίες εντοπίζονται σε μία σειρά ζητημάτων, όπως η προμήθεια ρωσικού εξοπλισμού, η κυπριακή ΑΟΖ, η Συρία, η Βενεζουέλα και το Ιράν.

Ο κ. Πάλμερ περιέγραψε την Αν. Μεσόγειο στην τρέχουσα χρονική περίοδο ως «στρατηγικό χώρο ανταγωνισμού ανάμεσα σε μεγάλες δυνάμεις», ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Η Συμφωνία των Πρεσπών η πιο σημαντική απόφαση

Χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών την πιο σημαντική απόφαση που έχει ληφθεί στα Βαλκάνια μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον (1995), ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποτυχία της Ε.Ε. να δώσει ευρωπαϊκή προοπτική για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο κ. Πάλμερ τόνισε ότι ιδανική περίσταση για επανεξέταση της διπλής υποψηφιότητας Τιράνων και Σκοπίων, θα είναι η Σύνοδος του Μαρτίου του 2020.

Ερχόμενος από τα Σκόπια, την Πρίστινα και το Βελιγράδι, όπου βρέθηκε νωρίτερα, ο κ. Πάλμερ έκανε λόγο για «στρατηγικό κόστος» που θα έχει η Ε.Ε. αν δεν ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τα δυτικά Βαλκάνια.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο αλλαγής κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία μετά τις εκλογές του Απριλίου, ο κ. Πάλμερ ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση η Ουάσιγκτον θα επισημάνει ότι αναμένει την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κίνα και Ρωσία δεν είναι σύμμαχοι της Ελλάδας όπως οι ΗΠΑ

Ο κ. Πάλμερ αναφέρθηκε, επίσης, στις σχέσεις που επιθυμεί να έχει η Αθήνα με τη Μόσχα και το Πεκίνο, επισημαίνοντας ότι η Κίνα και η Ρωσία «δεν είναι σύμμαχοι και εταίροι όπως οι ΗΠΑ».

Υπογράμμισε, δε, ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να παραχωρήσει στις χώρες αυτές δυνατότητες άσκησης πιέσεων μέσω συμφωνιών, όπως αυτή για τα δίκτυα 5G.

Σχετικά άρθρα