Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα 200 χρόνια από το 1821 ευκαιρία ζωογόνου περίσκεψης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα 200 χρόνια από το 1821 ευκαιρία ζωογόνου περίσκεψης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σημαντική ευκαιρία απολογισμού, αλλά και νέας νοηματοδότησης των αξιών που οδηγούν στην εθνική αυτογνωσία χαρακτήρισε τη συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

«Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάστασης αξίζει να τα προσεγγίσουμε με πολλούς τρόπους, στο δυνατό φως της ιστορικής εμπειρίας, υπό το σοφό πρίσμα των διδαγμάτων της, αλλά και με σταθερή πυξίδα τη θετική προβολή της στο μέλλον» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Όπως είπε, είναι μεγαλειώδες ένα έθνος να ανορθώνεται, να αγωνίζεται και τελικά να απελευθερώνεται, αλλά και τιμητικό να συντηρεί τις πανανθρώπινες αξίες, μέσα στον χρόνο, όχι ως στοιχείο μουσειακό, αλλά ως γόνιμο καύσιμο για το μέλλον του.

«Πρόκειται για μία σημαντική ευκαιρία τολμηρού απολογισμού αλλά και ζωογόνου περίσκεψης.

»Αναστοχασμού και μιας νέας νοηματοδότησης των αξιών που οδηγούν, τελικά, σε εθνική αυτογνωσία.

»Πρόκειται, τελικά, για μια επαναγνωριμία, με τον συλλογικό μας εαυτό που θα δώσει στην Ελλάδα μια σημαντική ευκαιρία, να ανασυνταχθεί εσωτερικά, αλλά και να επανασυστηθεί με την σύγχρονη ταυτότητά της στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο ολόκληρο» είπε.

Σημείωσε παράλληλα πως η υπόθεση των 200 χρόνων «είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων, παντού στη χώρα, αλλά και όπου υπάρχει Ελληνισμός» κάνοντας ειδική αναφορά στο ζήτημα της φυγής Ελλήνων στο εξωτερικό, αλλά και στο θέμα της ψήφου των αποδήμων.

«Στις αρχές του 1821, πολέμησε ηρωικά ο ‘Ιερός Λόχος’ των διασκορπισμένων νέων μας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

»Σήμερα, έχουμε ανάγκη από έναν διαφορετικό ‘Ιερό Λόχο’.

»Από τους Έλληνες που έδιωξε η κρίση και φλέγονται από την επιθυμία να γυρίσουν.

»Αλλά και από όσους ζουν και προκόβουν σε ‘δεύτερες’ πατρίδες χωρίς να ξεχνούν την πρώτη.

»Είναι αυτοί που έρχονται, τώρα, ακόμη ένα βήμα πιο κοντά της με τη δυνατότητα που αποκτούν να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους» ανέφερε.

«Σήμερα η σύγχρονη Ελλάς, στη σύγχρονη Βουλή ξεκινάει τη σπάνια προσπάθεια να αναδείξει την ιστορία, την αξία και τον πολιτισμό της.

»Όχι για να γαντζωθούμε σε αυτήν, αλλά για να γίνει εφαλτήριο, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Το 1821 εκτός από μάχες και ιστορικά γεγονότα είχαμε και πράξεις βαθύτατα πολιτικές, που συνδυαζόμενες με τον ηρωισμό παρήγαγαν ιστορία», σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Γ. Αγγελοπούλου: Ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο

Ορόσημο για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα χαρακτήρισε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 και τη σύσταση του ελληνικού κράτους η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου.

Είναι μια ευκαιρία αναμέτρησης με το μέλλον και μια ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο, συμπλήρωσε.

Σχετικά άρθρα