Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διατηρεί το ΚΥΣΕΑ και παράλληλα φτιάχνει Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ο Μητσοτάκης

Διατηρεί το ΚΥΣΕΑ και παράλληλα φτιάχνει Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ο Μητσοτάκης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξανδρος Διακόπουλος, Ελληνική Κυβέρνηση, Θάνος Ντόκος, Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), Κυριάκος Μητσοτάκης, Μέγαρο Μαξίμου, Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ),

Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα δημιουργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τον ορισμό δύο συμβούλων Εθνικής Ασφαλείας.

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης «των σύγχρονων προκλήσεων και των νέων απειλών που αντιμετωπίζει», ανακοίνωσε αρχές Αυγούστου ότι ο αντιναύαρχος κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος (που μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο που αποστρατεύτηκε ήταν διοικητής της Εθνικής Σχολής Άμυνας), αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου εθνικής ασφάλειας, στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Προ ημερών, τέλη Οκτωβρίου, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι ο διδάκτωρ διεθνών σχέσεων και στρατηγικών σπουδών του πανεπιστημίου Cambridge, Θάνος Ντόκος, αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή συμβούλου εθνικής ασφαλείας – δηλαδή ιεραρχικά αμέσως κάτω από τον εν αποστρατεία αντιναύαρχο.

Τώρα ο πρωθυπουργός αναμένεται να δημιουργήσει και Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με το NewsBeast, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας μας θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και εκτός από τον ίδιο θα μετέχουν σε αυτό:

1. ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος (εάν δεν προβλεπόταν θέση αντιπροέδρου θα καθόταν στη θέση του ένας από τους Υπουργούς Επικρατείας).

2. ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας,

3. ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος,

4. ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,

5. ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου,

6. ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης ή ο μόνιμος Υφυπουργός Εξωτερικών (στην περίπτωση που συσταθεί μια τέτοια θέση),

7. ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων,

8. και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, που θα αναλαμβάνει και ειδικό ρόλο στη διαχείριση τυχόν κρίσεων και θα συγκαλεί διυπουργικές και διυπηρεσιακές συνεδριάσεις.

Ο αρχικός σχεδιασμός των συμβούλων του Πρωθυπουργού σε μια από τις πολλές συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν να καταργηθεί το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας) αλλά κρίθηκε σκόπιμο να λειτουργούν παράλληλα και τα δύο όργανα (όταν βέβαια δημιουργηθεί και το δεύτερο).

Αντιγράφουν τους Ισραηλινούς

Το ισραηλινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που λαμβάνεται ως πρότυπο από την ελληνική κυβέρνηση (το NSC) τελεί επίσης υπό τις οδηγίες του εκεί Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Έργο του είναι:

Να διοργανώσει ανώτερα συμβούλια για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Να συντονίσει ολοκληρωμένες αξιολογήσεις διαδικασιών και τάσεων, σε όλες τις πτυχές της εθνικής ασφάλειας.

Να κατευθύνει ολοκληρωμένες δράσεις προσωπικού και λειτουργίες μεταξύ των αρμόδιων γραφείων και των αρχών που ασχολούνται με την εθνική ασφάλεια, ώστε να βελτιωθεί ο μεταξύ τους συντονισμός.

Να συμβουλεύει την κυβέρνηση σχετικά με πολιτικές που αφορούν την εθνική ασφάλεια.

Να σχεδιάσει με μακροπρόθεσμη προοπτική τις συνιστώσες της εθνικής ασφάλειας, με τη βοήθεια των υφιστάμενων φορέων στρατηγικού σχεδιασμού στα κρατικά γραφεία και στους οργανισμούς που ασχολούνται με την εθνική ασφάλεια.

Να διατηρεί το συντονισμό και τη συνεργασία με τις αντίστοιχες εθνικές αρχές ασφαλείας επιλεγμένων χωρών.

Όσον αφορά τέλος τις αρμοδιότητες, αυτές περιλαμβάνουν την παροχή στρατηγικών συμβουλών στον Πρωθυπουργό και περίληψης των πληροφοριών που προέρχονται από τις διάφορες υπηρεσίες, την παροχή συστάσεων για τα ζητήματα ασφάλειας προς την κυβέρνηση και τον συντονισμό των δυνάμεων ασφαλείας στις οποίες συγκαταλέγονται και οι δυνάμεις εθελοντών για την αντιμετώπιση κινδύνων.

Ποιοι συμμετέχουν στο ΚΥΣΕΑ

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας μετέχουν ως Πρόεδρος ο Πρωθυπουργός και ως μέλη:

1. ο Υπουργός Εξωτερικών,

2. ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,

3. ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας,

4. ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

5. ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Καθήκοντα γραμματέα του ΚΥΣΕΑ ασκεί ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης.

Πρωτοβουλία Κοτζιά

Υπενθυμίζουμε ότι στις 16 Αυγούστου 2018, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε αποστείλει πρόσκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα (εξαιρουμένης της Χρυσής Αυγής) να μετάσχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, με θέμα τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ).

Σχετικά άρθρα