Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis: Τα απόρρητα έγγραφα που «σκοτώνουν» τα σενάρια σκευωρίας

Εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis: Τα απόρρητα έγγραφα που «σκοτώνουν» τα σενάρια σκευωρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εισαγγελία Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, Νέα Δημοκρατία, Σκάνδαλο Novartis, ΣΥΡΙΖΑ,

Σε μάχη εντυπώσεων για το κατά πόσο η υπόθεση Novartis αποτελεί σκάνδαλο ή σκευωρία εξελίσσεται η σφοδρή σύγκρουση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, με έγγραφα της Εισαγγελίας Διαφθοράς να γίνονται φέιγ βολάν μέσα στο Σαββατοκύριακο και τη ΝΔ να επιχειρεί να τα ερμηνεύσει… κατά το δοκούν για να εξυπηρετηθεί το αφήγημα περί σκευωρίας.

Η επίμαχη αναφορά της κας Τουλουπάκη που αποκάλυψε η Καθημερινή αναφέρει ότι τα στοιχεία διαβιβάστηκαν με έγγραφο των αμερικανικών Αρχών το οποίο χαρακτηρίζεται «άκρως απόρρητον» και περιλαμβάνει πληροφορίες που έδωσαν οι αμερικανικές Αρχές στις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές υπό την αυστηρή προϋπόθεση να μην χρησιμοποιηθούν ούτε σε ποινική υπόθεση ούτε από την κυβέρνηση της χώρας πλην των αναφορών στα πρόσωπα που αναφέρονται στις καταθέσεις και αποτελούν αντικείμενο έρευνας της ελληνικής δικαιοσύνης.

Είχαν πρόσβαση σε αποδείξεις για δωροδοκία αξιωματούχων

Από το έγγραφο συμπεραίνεται ότι το FBI, στις αντίστοιχες έρευνες στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο δωροδοκίας της Novartis, αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους μάρτυρες ως αξιόπιστους και για τον λόγο αυτό τους θέτει υπό το καθεστώς προστασίας.

Παράλληλα, το έγγραφο της Ελένης Τουλουπάκη αναφέρει ότι οι μάρτυρες, μεταξύ άλλων, «είχαν πρόσβαση και γνώση σε αποδεικτικό υλικό αναφορικά με δωροδοκίες που έλαβαν χώρα από πλευράς Novartis, σε αξιωματούχους στην Ελλάδα».

Και συνεχίζει η εισαγγελέας: «Αξιοποιώντας τα συγκεκριμένα στοιχεία καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε τουλάχιστον τον ένα εκ των δύο προσώπων, τον οποίο εν συνεχεία καταστήσαμε προστατευόμενο μάρτυρα στην ενώπιόν μας διαδικασία και ακολούθως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία Μάξιμος Σαράφης».

Για τον δεύτερο προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» η δικαστική λειτουργός αναφέρει:

«Τα στοιχεία του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση αναφέρονται στο με αριθμό πρωτ. …7-11-2-17 συνταγμένο στην αγγλική γλώσσα έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς με την ίδια ημερομηνία».

Για τον/την δεύτερο μάρτυρα η κ. Τουλουπάκη αναφέρει, επίσης, σε άλλα σημεία:

«Για τη μάρτυρα, αναφέρεται στο έγγραφο αυτό (των Αμερικανών) ειδικότερα ότι “είναι υπάλληλος του… και ότι γνώριζε το σχέδιο δωροδοκίας”»/ «για την ιδιότητα, τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας και τη γνώση της μάρτυρος αυτής, σχετικά με την υπόθεση Novartis, είχαμε ανεπίσημη πληροφόρηση από αλλοδαπές αρχές, πριν από την 6η Νοεμβρίου του 2017».

«Σχετικά με την ίδια μάρτυρα, υπάρχει από τα κατασχεθέντα ηλεκτρονικά αρχεία της Novartis ηλεκτρονικό μήνυμα με ημερομηνία αποστολής 13-4-2013 με αποστολέα υπάλληλους της Novartis (στην αγγλική) στο οποίο αναφέρεται ότι (ακολουθεί η μετάφραση). “Η… εργάζεται σαν τρελή, υποστηρίζοντας τον … εντός και εκτός της Novartis και ο… ζήτησε αν θα μπορούσαμε να της προσφέρουμε μία συμβολική αύξηση μισθού. Ξεκάθαρα, δεν υπάρχει περιθώριο για κάτι τέτοιο.

»Το ερώτημα είναι. Βλέπεις τον ρόλο της τόσο σημαντικό, ώστε να της προσφερθεί η θέση του CPO, από τη στιγμή που ασχολείται σοβαρά με υπουργεία και Αρχές, σχετικά με εξαιρετικά εμπιστευτικά ζητήματα; Aν ναι, θα προκρίνεται μια προαγωγή”;».

Τα οικονομικά ανταλλάγματα στις ΗΠΑ

Όπως επισημαίνει η «Καθημερινή» από το έγγραφο προκύπτει ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες προτάθηκαν από δικηγορικό γραφείο για κατάθεση στις ΗΠΑ προσδοκώντας οικονομικά οφέλη, τα οποία προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία.

Το γεγονός αυτό, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη δικαστικές πηγές, ενδέχεται να φέρει ακύρωση των καταθέσεων των δύο μαρτύρων.

Μόνο που ο νόμος για τους μάρτυρες που καταθέτουν στην ελληνική δικαιοσύνη δεν απαγορεύει το να έχουν δώσει μαρτυρία και σε άλλη χώρα την οποία -όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση- αφορά ένα διεθνές σκάνδαλο.

Παράλληλα, η «Καθημερινή» σημειώνει ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, ο οποίος ερευνά το σκέλος της εμπλοκής Παπαγγελόπουλου στο σκάνδαλο της Novartis, φέρεται, μετά από την ενημέρωση αυτή, να ζήτησε από τις αμερικανικές αρχές στοιχεία για τους εδώ προστατευόμενους μάρτυρες, ποια ανταλλάγματα πήραν, εάν έχουν εξεταστεί άλλοι και ποιο είναι το περιεχόμενο των καταθέσεών τους.

Σημειώνεται ότι ο ισχυρισμός της εφημερίδας περί ακύρωσης των καταθέσεων είναι κάτι που ενισχύει τις προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας για να παρουσιαστεί η υπόθεση ως σκευωρία, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει νέες συνθήκες τόσο στο πλαίσιο των δικαστικών ερευνών όσο και στις εξελίξεις στην Προανακριτική που διεξάγει η Βουλή για την εμπλοκή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση.

ΣΥΡΙΖΑ: Η αποκάλυψη τελειώνει τα περί σκευωρίας

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με την «λαθροερμηνεία» που δίνει η ΝΔ στην αναφορά της κας Τουλουπάκη, κάνουν λόγο για γελοίο ισχυρισμό, «αφού αυτό που επιβεβαιώνει είναι το ακριβώς αντίθετο, ότι δεν υπάρχει καμία σκευωρία».

Μάλιστα, προς επίρρωση εξηγούν πως «οι προσπάθειες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να αποδομήσουν το σκάνδαλο και να το παρουσιάσουν ως σκευωρία εντείνονται, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις του ντοκιμαντέρ της Ελβετικής τηλεόρασης και την αναφορά των Εισαγγελέων Διαφθοράς περί εκβιασμού που φέρεται να έκανε ο κ. Στουρνάρας στον τότε προστατευόμενο μάρτυρα, κ. Μανιαδάκη πως αν αλλάξει η κυβέρνηση “μαζί με άλλους δύο πολιτικούς θα συντρίψουν μάρτυρες και Εισαγγελείς”, διότι βλέπει η Προανακριτική που σύστησε να της γυρνά μπούμερανγκ από τις αποκαλύψεις».

«Εάν δεχθεί όμως κανείς ότι πρόκειται για τους ίδιους μάρτυρες, τότε αυτό συνιστά παραδοχή πως δεν υπάρχει σκευωρία.

»Διότι οι καταθέσεις στο FBI για το σκάνδαλο Novartis και στην ελληνική πτυχή του, έγιναν πολύ καιρό (ήδη από το καλοκαίρι του 2016) πριν ξεκινήσει η έρευνα στην Ελλάδα.

»Και οι μάρτυρες αυτοί κρίθηκαν αξιόπιστοι από το FBI πριν αρχίσει η έρευνα στην Ελλάδα.

»Επομένως, ούτε η εισαγγελικές αρχές, τις οποίες εμπλέκει η ΝΔ μέσα στον πανικό της στη δήθεν σκευωρία, ούτε φυσικά κανένα στέλεχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να “υπαγόρευσαν” στους μάρτυρες τι θα καταθέσουν στην ελληνική Δικαιοσύνη, αφού είχαν ήδη κάνει αντίστοιχες καταγγελίες στο FBI από το καλοκαίρι του 2016.

»Η μόνη περίπτωση να ισχύουν πλέον τα περί σκευωρίας, είναι να πουν από τη ΝΔ με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι σε αυτήν εμπλέκεται και το FBI!» σημειώνουν από την Κουμουνδούρου.

Νέο έγγραφο «φωτιά» από Τουλουπάκη

Ένα νέο έγγραφο για τον σκάνδαλο της Novartis, φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «ΚΟΝΤΡΑ».

Πρόκειται για επιστολή των Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλης στις 30 Σεπτεμβρίου, προς τους αντιεισαγγελείς Ε. Ζαχαρή και Λ. Σοφουλάκη, οι οποίοι χειρίζονται την προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης Novartis.

Στην επιστολή τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι οι αρμόδιοι εισαγγελείς έχουν στα χέρια τους άκρως απόρρητα έγγραφα ξένων αρχών και στοιχεία της δικογραφίας από τα οποία προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος κλήτευσης των δύο εναπομεινάντων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Στην υπηρεσία μας τηρούνται και άκρως απόρρητα έγγραφα ξένων αρχών, αλλά και στοιχεία εκ της κεντρικής δικογραφίας της Novartis, εκ των οποίων προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος της κλήτευσης των συγκεκριμένων δύο εναπομείναντων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος αλλά και ότι γνωρίζουν κρίσιμα γεγονότα για την υπόθεση, με αποτέλεσμα να καταρρέει κάθε θεωρία περί «στημένων μαρτύρων» και «σκευωρίας».

Τα έγγραφα αυτά δεν δυνάμεθα μέχρι τώρα να αποστείλουμε στη Βουλή με τη δικογραφία καθόσον τούτο θα συνεπάγονταν είτε την άμεση είτε την έμμεση αποκάλυψη ταυτότητας των μαρτύρων.

Τα έγγραφα αυτά έχουν τεθεί υπόψη του τέως επόπτη μας κ. Ι. Αγγελή.

Όπως όμως εξελίσσεται η υπόθεση και μετά τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας πλήττεται πλέον σφόδρα, πέραν της τιμής και της υπόληψής μας, και το ίδιο το κύρος της Δικαιοσύνης.

Για το λόγο αυτό σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση που μας ζητηθεί μπορούμε να θέσουμε υπόψη σας τα ανωτέρω έγγραφα προκειμένου να σχηματίσετε ίδια άποψη επί του θέματος.

Τέλος υποβάλλουμε την παράκληση όπως η παρούσα διαβιβασθεί στη Βουλή προκειμένου να λάβουν γνώση οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

ΚΙΝ. ΑΛΛ.: Κακουργηματικές παρανομίες των σκευωρών

Για το δημοσίευμα της «Καθημερινής» εξέδωσε ήδη ανακοίνωση το Κίνημα Αλλαγής, υιοθετώντας την άποψη της εφημερίδας και κάνοντας λόγο για «κακουργηματικές παρανομίες των σκευωρών».

Αναλυτικά:

Με το έγγραφο φωτιά που δημοσιεύει η ¨ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ¨, ομολογούνται και αποκαλύπτονται αυτά που από τον Απρίλιο επισημαίνουμε τόσο στις Εισαγγελικές Αρχές, όσο και στον Ελληνικό λαό : Τις κακουργηματικές παρανομίες των σκευωρών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλουν να ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους.

Πανηγυρισμοί Λοβέρδου – Βενιζέλου

«Πολιτικά και νομικά, ό,τι έχει συμβεί είναι άκυρο», υποστήριξε στον ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση.

«Πολιτικά και νομικά, ό,τι έχει συμβεί είναι άκυρο. Και όσοι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην πρωθυπουργός επικαλούνταν τους κουκουλοφόρους, επικαλούνταν ανθρώπους που είχαν οικονομικά συμφέροντα από αυτήν την ιστορία, και ο νόμος απαγορεύει να είναι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

Τώρα η προανακριτική επιτροπή θα αποδεχθεί όλα αυτά τα έγγραφα και τις μαρτυρίες, και η κρίση της θα στηριχθεί σε αυτά. Με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και δικαιοσύνη θα τιμωρηθεί οποιοσδήποτε έστησε αυτήν την πολιτικο-οικονομική σκευωρία», ανέφερε σε δήλωσή του.

Στο επίμαχο έγγραφος αναφέρθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι: «Το έγγραφο που αποκάλυψε η Ιωάννα Μάνδρου στην “Καθημερινή” επιβεβαιώνει πανηγυρικά αυτό που όλοι είχαν καταλάβει. Οι μάρτυρες ήσαν εξαρχής παντελώς αναξιόπιστοι».

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «παρανόμως εξετάστηκαν και παρανόμως “προστατεύθηκαν” για να προσδώσουν άρωμα μυστηρίου και να αποφύγουν όχι μόνο την αντεξέταση αλλά και τις ευθύνες τους».

Σχετικά άρθρα