Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ελλάδα συζητά για δύο αντιτορπιλικά Arleigh Βurke από τις ΗΠΑ (βίντεο)

Η Ελλάδα συζητά για δύο αντιτορπιλικά Arleigh Βurke από τις ΗΠΑ (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Πολεμικό Ναυτικό, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Η Αμερικανική πρόταση για παραχώρηση δύο «Arleigh Βurke» στην Ελλάδα με ευνοϊκούς όρους έπεσε ξανά στο τραπέζι κατά τη διάρκεια επαφών που είχε μέσα στην περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με αξιωματούχους και επιτελείς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, μεταδίδει το NewPost.

Αφού αποτιμήθηκε η επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα ως απολύτως επιτυχημένη, οι Αμερικανοί εμφανίστηκαν έτοιμοι να συζητήσουν με την Ελλάδα το ενδεχόμενο παραχώρησης των πανίσχυρων αντιτορπιλικών με δεδομένη την άμεση ανάγκη που έχει ο στόλος για ενίσχυση.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού τα τελευταία χρόνια(πρώτη φορά το 2008) έχει εκφράσει ξεκάθαρο ενδιαφέρον για την απόκτηση μεταχειρισμένων Αμερικανικών πολεμικών πλοίων “φωτογραφίζοντας” ουσιαστικά τα «Arleigh Burke».

Το ζήτημα έχουν θέσει όλοι οι τελευταίοι Έλληνες υπουργοί άμυνας -Πάνος Καμμένος, Ευάγγελος Αποστολάκης και Νίκος Παναγιωτόπουλος- κατά στις επισκέψεις τους στις ΗΠΑ αλλά και στις επαφές τους με κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο στην Αθήνα.

Η επικαιροποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ η οποία υπογράφηκε πρόσφατα έφερε εκ νέου το θέμα στο προσκήνιο με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Μάικ Πομπέο να εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες θετικός στο ενδεχόμενο παραχώρησης Arleigh Burke στην Ελλάδα.

Το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται ότι υιοθετεί το δόγμα “ποιότητα αντί ποσότητας” για να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια στο Αιγαίο και κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ίσως μεταφερθεί ο χώρος “τριβής”, το πολυπληθές ναυτικό των γειτόνων, το οποίο συνεχώς αυξάνει σε αριθμό αλλά και σε δυνατότητες.

Ένα από τα καίρια ερωτήματα που τίθενται είναι αν το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να αντέξει το κόστος χρήσης αλλά και τη συντήρηση τόσο μεγάλων πλοίων όπως τα «Arleigh Burke» τα οποία για πρώτη φορά ενδέχεται να βάλει στο οπλοστάσιό του.

Το εκτόπισμά των «Arleigh Burke» ξεπερνά τους 9000 τόνους, έχουν μήκος 156 μέτρα και πλήρωμα σχεδόν 300 άτομα.

Μεγάλο ερώτημα επίσης αποτελεί ο οπλισμός τον οποίο δέχονται (;) να απελευθερώσουν οι Αμερικανοί μαζί με τα υπό παραχώρηση πλοία.

Τα αντιτορπιλικά «Alreigh Burke» μεταφέρουν στρατηγικά βλήματα Tomahawk με βεληνεκές που αγγίζει τα 2500 χιλιόμετρα.

Έως και 90 τέτοια βλήματα έχει στο οπλοστάσιο του κάθε πλοίο.

Επιπλέον μεταφέρουν μεγάλο αριθμό αντιαεροπορικών-αντιβαλλιστικών βλημάτων SM2 και SM3 με ακτίνα δράσης έως 160 και 700 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

Θεωρείται πάντως σχεδόν απίθανο να δεχθούν οι Αμερικανοί να αποδεσμεύσουν όλα τα παραπάνω όπλα αν συμφωνηθεί τελικά να παραχωρήσουν Arleigh Burke σε συμμαχική χώρα.

Τα αντιτορπιλικά «Alreigh Burke» αποτελούν ουσιαστικά θαλάσσια “φρούρια” με τρομακτικές δυνατότητες στην ανοιχτή θάλασσα ικανά να ανταπεξέλθουν ακόμα και μόνα τους σε πολλαπλές αποστολές πέρα από την προβολή ισχύος.

Σχεδιάστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Αποτελούν την βασική μονάδα μάχης στη θάλασσα για το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το πρώτο μπήκε σε επιχειρησιακή κατάσταση το 1989 και από τότε έως τώρα έχουν παραδοθεί 68 Arleigh Βurke με τελευταίο το DDG 118 Daniel Inouye στις 27 Οκτωβρίου από τα ναυπηγεία Βath Iron Works.

Σε δύο Αμερικανικά ναυπηγεία “τρέχει” πρόγραμμα κατασκευής 9 ακόμη αντιτορπιλικών Arleigh Burke τα οποία θα παραδοθούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια.

Ήδη λοιπόν τα πρώτα Alreigh Burke φτάνουν στα 30 χρόνια ζωής με τους Αμερικανούς να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο απόσυρσής τους και αντικατάστασής τους από νεότευκτα πλοία.

Πιθανό λοιπόν είναι να έχουν αποφασίσει οι Αμερικανοί κάποια από αυτά τα πλοία αντί να τα αποσύρουν για να μειωθεί το κόστος να τα παραχωρήσουν σε χαμηλές τιμές σε συμμαχικές χώρες και γιατί όχι η Ελλάδα να είναι η πρώτη από αυτές.

Όμως πέρα από τους πανίσχυρους Tomahawk οι οποίοι πολύ δύσκολα θα έβγαιναν και αυτοί προς διάθεση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα προτεινόμενα αντιτορπιλικά να έχουν SM-2/SM-3, τα δορυφορικά τους συστήματα, όπως και όλα τα ηλεκτρονικά τους, αλλιώς όπως εκτιμούν επιτελείς δεν αξίζει να εισέλθει στις τάξεις του ΠΝ μια πανίσχυρη μονάδα αλλά με περιορισμένα όπλα…

Σχετικά άρθρα