Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπακογιάννη: Ωρολογιακή βόμβα αν ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών

Μπακογιάννη: Ωρολογιακή βόμβα αν ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Μακεδονία, Νέα Δημοκρατία, Ντόρα Μπακογιάννη, Σκόπια,

Με αιχμές προς την ευρωπαϊκή στάση αλλά και με μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματός της συνόδευσε η Ντόρα Μπακογιάννη την τοποθέτησή της για τις εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Το κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών που παρά τους προεκλογικούς τόνους της ΝΔ πάντα είχε θετική στάση ως προς τη σύνθετη ονομασία της γείτονος προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα της διάλυσης της συμφωνίας θα ήταν τα χειρότερα δυνατά.

Παράλληλα έστειλε και μήνυμα προς τον πρωθυπουργό και τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, σημειώνοντας πως η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στην ιστορία αυτή (σ.σ. στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών συμπεριλαμβανομένης της πορείας της χώρας προς Ε.Ε. και ΝΑΤΟ).

Παράλληλα κάνει λόγο για λαϊκισμό στην εξωτερική πολιτική, αποστροφή που προφανώς αφορά τις θέσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, πρώην πρωθυπουργού και θιασώτη της «σκληρής γραμμής», Αντώνη Σαμαρά.

Η κυρία Μπακογιάννη παράλληλα, σε μια προσπάθεια να δώσει μια «λογική συνέχεια» στους προεκλογικούς τόνους του κόμματός της και πολλών στελεχών του, υποστήριξε ότι η συμφωνία έχει δομικές αδυναμίες και πως η προ του ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση είχε παραδώσει το θέμα σε καλύτερη κατάσταση.

Προειδοποίησε μάλιστα όσους ζητούν την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών πως «θα καταλήξουμε να έχουμε μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια μας».

«Η ΕΕ ως τριτεγγυητής της Συμφωνίας των Πρεσπών αποδεικνύεται μη φερέγγυα.

»Αυτό δεν έχει πολλές εξηγήσεις.

»Εμείς τώρα βρεθήκαμε να διαχειριστούμε τα δύσκολα του αποτελέσματος μιας Συμφωνίας η οποία είχε δομικές αδυναμίες, έχοντας χάσει το βασικό διπλωματικό όπλο της Ελλάδας, που ήταν το Βουκουρέστι, το οποίο πρακτικώς σημαίνει ότι οι Σκοπιανοί θα μπουν στο ΝΑΤΟ και άρα εμείς, διπλωματικό όπλο άλλο δεν έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, παρά μόνο το διπλωματικό όπλο το οποίο θα έχουμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης προς ένταξη και της διαπραγμάτευσης προς ένταξη», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει σε αυτή την ιστορία, διότι αν δεν πρωτοστατήσουμε και δεν συνταχθούμε δυναμικά με όλους αυτούς που θέλουν να ξαναέρθει προς συζήτηση το θέμα πάρα πολύ γρήγορα, θα καταλήξουμε έχοντας μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια μας».

«Επειδή διάφοροι πανηγυρίζουν και ακούω διάφορα, από διάφορα media ότι “ιδού η ευκαιρία μας να ακυρώσουμε τη Συνθήκη των Πρεσπών”.

»Με πάρα πολύ μεγάλη χαρά θα γύριζα το ρολόι πίσω.

»Αλλά το ρολόι δεν γυρίζει πίσω. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ξεκινάει από κει που βρίσκεται σήμερα και όχι από εκεί που βρισκόταν όταν παρέδωσε η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ.

»Άρα από εδώ που βρίσκεται σήμερα το θέμα, το “ιδού, η διάλυση της Συμφωνίας” σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα χειρότερα δυνατά.

»Και θέλω να το έχω πει αυτό κύριε Πρόεδρε, και να με ακούει ο ελληνικός λαός, διότι ο λαϊκισμός στην εξωτερική πολιτική είναι εύκολη ιστορία, όταν γίνεται όμως κατά τρόπο ανεύθυνο, ενέχει και κινδύνους, δεν είναι μόνο μια λαϊκίστικη προσέγγιση», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σχετικά άρθρα