Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Κάνετε ρουσφέτια σε φίλους και ημετέρους – Άδωνι είσαι η ντροπή της Ν.Δ.

Τσίπρας: Κάνετε ρουσφέτια σε φίλους και ημετέρους – Άδωνι είσαι η ντροπή της Ν.Δ.
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άδωνις Γεωργιάδης, Αλέξης Τσίπρας, Βουλή των Ελλήνων, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του για το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.

«Ύστερα από 4,5 χρόνια που κάναμε αμάν να ξεφύγουμε από το παρασιτικό αυτό μοντέλο των κουμπάρων και των ημετέρων, ύστερα από 4,5 χρόνια αγώνα για να ξεφύγουμε από την κρίση αλλά και από τις αιτίες που μας οδήγησαν εκεί, ξαναγυρίζουμε στον παλιό γνώριμο τρόπο διακυβέρνησης του πολιτικού προσωπικού που μας οδήγησε στη χρεοκοπία», ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «όχι μόνο δεν έβγαλε τη χώρα από την κρίση», αλλά «επιχείρησε να συγκροτήσει για πρώτη φορά μια εναλλακτική και ολιστική εθνική αναπτυξιακή στρατηγική».

Στη συνέχεια έκανε έναν απολογισμό των πεπραγμένων της διακυβέρνησης του.

«Και εσείς τι έρχεστε να αντιπαραβάλετε σε όλο αυτόν το σχεδιασμό;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Τις ιδεολογικές σας εμμονές στα εργασιακά, που μας ξαναγυρίζουν στους μνημονιακούς νόμους, χωρίς τη παρουσία ούτε των μνημονίων ούτε του ΔΝΤ.

»Και τα ρουσφέτια σας σε φίλους και ημετέρους, που βγάζουν μάτι.

»Έρχεστε και θεωρείτε ότι οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και η κατ’ οίκον παράδοση τροφίμων (delivery), είναι τόσο βασικές για την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας ώστε να συμπεριληφθούν σε έναν αναπτυξιακό νόμο. Και ψάχνει κανείς να βρει το γιατί.

»Μέχρι που συνειδητοποιεί ότι το πρακτορείο διανομής Άργος (που ποιος το έχει; μαντέψτε!) έχει ενταχθεί στη λίστα της ΕΕΤΤ για την ανάπτυξη ταχυδρομικών υπηρεσιών.

»Μα εσείς εδώ δεν νομοθετείτε για το ντελίβερι. Εσείς κάνετε οι ίδιοι ντελίβερι, στο μεγάλο αφεντικό!».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:

«Εντάσσετε στους προς επιδότηση κλάδους τις ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές – και για τη συνδρομητική τηλεόραση.

»Και πότε έγινε αυτή η προσθήκη; Όταν φάνηκε ότι «κλείνει» η συμφωνία τραπεζών – AlterEgo για την εξαγορά της Forthnet/Nova από τον όμιλο Μαρινάκη. Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο…».

Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως κάνει χάρες σε εταιρείες εξορύξεων:

«Στον ΟΗΕ όμως είπατε “θα τελειώνουμε ως το 2028 με τον λιγνίτη”.

»Στο εσωτερικό όμως, λίγες μέρες μετά, αρχίζετε με τον λιγνίτη.

»Γιατί το κράτος να επιδοτεί τις εξορύξεις;

»Η εξόρυξη μεταλλευμάτων δεν έχει σημαντική επίδραση στην εγχώρια παραγωγή.

»Προφανώς για να ευνοήσετε την επέκταση της εταιρείας που δραστηριοποιείται στο Χρυσό στη Χαλκιδική, να πάει και στη Θράκη παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

»Μα εκεί πέραν των αντιδράσεων για το περιβάλλον, η εταιρεία κάνει εξόρυξη και βγάζει το μετάλλευμα στο εξωτερικό.

»Δε φτάνει που βγάζει έξω τον ορυκτό μας πλούτο χωρίς να αφήνει καμία υπεραξία στην ελληνική οικονομία, δε φτάνει που χρησιμοποιεί αμφισβητούμενες μεθόδους σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, θα την επιδοτήσουμε και από πάνω;».

Ο κ. Τσίπρας, έστρεψε εκ νέου το βλέμμα του στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, και υποστήριξε:

«Για τους φίλους σας στα ΜΜΕ, εντάξει δε ξαφνιαζόμαστε. Καταργείτε την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών των ιδιοκτητών ΜΜΕ. Να μη ξέρουμε ποιος είναι ποιος.

»Και ποιος βάζει λεφτά και που τα βρίσκει. Και ήρθατε έμαθα σήμερα από την εφημερίδα Καθημερινή, να τροποποιήσατε υπουργική απόφαση για την κρατική ενίσχυση των έντυπων ΜΜΕ, που προέβλεπε ότι οι δικαιούχοι θα έπρεπε να μην έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία.

»Και αυτή τη λογική προϋπόθεση την καταργείτε. Δηλαδή με δυο λόγια λέτε:

»Στα ΜΜΕ δε θέλουμε συνεπείς επιχειρηματίες. Δε θέλουμε γενικά επιχειρηματίες. Θέλουμε μόνο διαπλοκή».

Σχολιάζοντας την τροπολογία με την οποία επιτρέπεται σε επενδυτές να βγάζουν GoldenVisa μέσω POS, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:

«Για πείτε μου αλήθεια το σκάνδαλο με τα Κινέζικα POS για τη απόδοση χρυσής Visa, που προκάλεσε τη παρέμβαση εισαγγελέα για πιθανό ξέπλυμα χρήματος, με τι αντίτιμο το διευθετείτε σήμερα;

»Νομοθετώντας με αναδρομική ισχύ δυο χρόνων, ακριβώς για να το περιλαμβάνει; Δεν ντρέπεστε λίγο να φέρνετε τέτοια διάταξη στη Βουλή;».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον υπουργό Ανάπτυξης που έφερε την τροπολογία, ο κ. Τσίπρας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, αφού δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του κ. Άδωνι Γεωργιάδη περί χρηματισμού του πρώην πρωθυπουργού:

«Είσαστε η ντροπή της παράταξής σας και του πολιτικού συστήματος.

»Παριστάνετε τον τζόκερ της πολιτικής ζωής.

»Δεν ντραπήκατε να βγείτε σε ένα ντοκιμαντέρ της Ελβετικής Τηλεόρασης –γιατί η Ελβετική τηλεόραση δεν είναι σαν τα ελληνικά ΜΜΕ- που δείχνει το κρίσιμο ζήτημα του σκανδάλου Novartis και δεν ντραπήκατε να πείτε, ο,τι πείτε.

»Και μετά από λίγες ημέρες είπατε πως δωροδοκούμαι εγώ και ο κ. Πολάκης. Και μετά από μία ώρα ανασκευάσετε.

»Δεν ντρέπεστε για αυτά που κάνετε τόσα χρόνια, θα ντραπείτε τώρα που φέρνετε φωτογραφικές τροπολογίες;

»Ντρέπεται για εσάς ο κ. πρωθυπουργός και δεν ήρθε σήμερα στη Βουλή, σε ένα τόσο κορυφαίο νομοσχέδιο».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση φέρνει αυξήσεις στους μετακλητούς υπαλλήλους που προσέλαβε:

«Και μια άλλη φυσικά για να πάρουν μια αυξησούλα τα δικά σας παιδιά. Τι; με τα ίδια θα αμείβονται οι μετακλητοί του επιτελικού κράτους;

»Αλίμονο! Γιατί να μην αυξήσουμε και τις αποδοχές των διευθυντών γραφείων Γενικών Γραμματέων; Και τις αμοιβές των διοικητών και υποδιοικητών.

»Και των γενικών επιθεωρητών και γενικώς όλων όσους έχουνε διοριστεί από τις 8 Ιουλίου μέχρι σήμερα.

»Και είχατε επί 4 χρόνια το θράσος να μιλάτε εσείς για τους μετακλητούς, εσείς που εδώ και 4 μήνες στριμώχνονται σε πόρτες και παράθυρα για να χωρέσουν στο επιτελικό σας κράτος!

»Αν τολμούσαμε να φέρουμε εμείς τέτοια τροπολογία στη Βουλή για αυξήσεις σε μετακλητούς θα σηκώνατε και τις πέτρες».

«Νομοσχέδιο – νοσταλγός του ΔΝΤ»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και για τις διατάξεις αναφορικά με τα εργασιακά.

«Μέσα στο νομοσχέδιο αυτό είναι καλά κρυμμένο και ένα άλλο, ολόκληρο νομοσχέδιο, σκληρό, αντεργατικό, ταξικό και κυνικό θα έλεγα νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

»Ένα νομοσχέδιο – νοσταλγός του ΔΝΤ», είπε και συνέχισε:

«Κι αφού δεν μπορείτε να έχετε το ΔΝΤ από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια, φοράτε το άρωμά του:

»Τις πρακτικές του. Τις φαεινές ιδέες του. Την ιδεοληψία του.

»Θα το πω όπως ακριβώς είναι: Εδώ έχουμε την πλήρη άλωση των εργασιακών δικαιωμάτων για τα οποία αγωνίστηκε -σε δύσκολες συνθήκες- και νομοθέτησε με σθένος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

»Με αυτό το νομοσχέδιο, στέλνετε και τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη στον… εργασιακό παράδεισο του δεύτερου Μνημονίου».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «την επόμενη μέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου σας, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία θα δουν τους μισθούς τους να πέφτουν στα 650 ευρώ.

»Καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που επαναφέραμε μετά τα μνημόνια. Καταργείτε την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο.

»Καταργείτε την επεκτασιμότητα. Οδηγείτε σε έναν ασφυκτικό περιορισμό το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία.

»Και όσον αφορά στις κλαδικές συμβάσεις: Οι επιχειρήσεις θα μπορούν πλέον να μην τις εφαρμόζουν και να μειώνουν μισθούς, επικαλούμενες οικονομικές δυσλειτουργίες.

»Θα μπορούν ακόμα και να μην υπογράφουν κλαδική συλλογική σύμβαση, όταν οι ανταγωνιστές τους πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους με χαμηλότερους μισθούς. Και δε σας φθάνει αυτό.

»Δίνετε λευκή επιταγή στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας να αποφασίζει αυτός ποιες επιχειρήσεις θα εφαρμόζουν κλαδικές συμβάσεις και ποιες όχι.

»Και όλα αυτά δεν γίνονται καθόλου τυχαία και δεν ξεκινούν τώρα».

Σχετικά άρθρα