Tην αντίθεσή του με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους χαμηλόμισθους και τους ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.
Φαίνεται ότι του άνοιξε η όρεξη από τις νομοθετικές παρεμβάσεις που αποτελούσαν αιτήματα του ΣΕΒ, όπως για παράδειγμα οι διατάξεις του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου ικανοποιούν τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΕΒ για τη λήψη μέτρων εναντίον των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, εναντίον των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, εναντίον της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία.
Έτσι, ο ΣΕΒ, ζητάει, αντί για τη στήριξη των στρωμάτων με χαμηλότερα εισοδήματα, τη «μείωση του μη μισθολογικού κόστους των βαριά φορολογούμενων στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων που φεύγουν στο εξωτερικό»: «Το φορολογικό σύστημα παραμένει δέσμιο παρεμβάσεων στήριξης των στρωμάτων με χαμηλότερα εισοδήματα (φόρος εισοδήματος και περιουσίας), χωρίς μετρήσιμες παρεμβάσεις για την αποτελεσματική επέκταση της φορολογικής βάσης και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των βαριά φορολογούμενων στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων που φεύγουν στο εξωτερικό».
«Στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγράφουν σχετικά μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στα χαμηλότερα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων απ’ ό,τι στους άνω των 20.000 ευρώ (στελέχη επιχειρήσεων), και πολύ μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες απ’ ό,τι στους μισθωτούς», αναφέρει συγκεκριμένα ο ΣΕΒ και προσθέτει:
«Εάν όντως έτσι έχουν οι κλίμακες, τότε οι αλλαγές στη φορολογία των φυσικών προσώπων είναι προς τη λάθος κατεύθυνση, καθώς περιορίζουν την αναπτυξιακή διάσταση των παρεμβάσεων στη φορολογία: Πρώτον, δεν δίνονται κίνητρα στα πιο παραγωγικά στελέχη από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (πέραν της γενικής μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 π.μ. από τον Ιούλιο του 2020), και δεύτερον, τίθενται αντικίνητρα στην αναδιάρθρωση του εργατικού δυναμικού υπέρ της μισθωτής εργασίας, που συνδέεται με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως.
Τέλος, εάν η μείωση του αφορολογήτου περιορίζεται, όπως καταγράφεται σε δημοσιεύματα του Τύπου, σε ποσά κάτω των 1.000 ευρώ ανά προστατευόμενο τέκνο, τότε τα μέτρα προστασίας της οικογένειας είναι κατώτερα των περιστάσεων».
Συνολικά, κατά τον ΣΕΒ, «στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020 λείπουν οι κομβικές αλλαγές που θα προσέδιδαν ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση».
Δεν του φτάνει η επιστροφή στα μνημόνια, τουλάχιστον ως προς τις εργασιακές σχέσεις και τις ελαφρύνσεις των ισχυρών, θέλει ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη του κόσμου της Εργασίας και των χαμηλών στρωμάτων.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άνοιξε την όρεξη του ΣΕΒ
«Καθεστώς φορολογικής ασυλίας του μεγάλου πλούτου και υιοθέτηση των θέσεων του ΔΝΤ σχετικά με τη μείωση του αφορολόγητου διεκδικεί ο ΣΕΒ, όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας που εξέδωσε», σχολιάζει o ΣΥΡΙΖΑ .
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «το μέγεθος της απληστίας του ΣΕΒ είναι τέτοιο που φτάνει στο σημείο να ζητεί την άρση των μέτρων στήριξης για τα χαμηλότερα εισοδήματα και την ίδια στιγμή, απαιτεί να μειωθεί το αφορολόγητο, επικαλούμενος την “επέκταση της φορολογικής βάσης”, όπως ακριβώς το ΔΝΤ.
Επιπλέον, διεκδικεί τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, απειλώντας με την αποχώρηση επιχειρήσεων στο εξωτερικό».
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «είναι πλέον σαφές πως ο ερχομός της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ανοίξει για τα καλά την όρεξη της οικονομικής ελίτ της χώρας.
»Ο ΣΕΒ διεκδικεί καθεστώς πλήρους ασυδοσίας και ισοπέδωση των δυνάμεων της εργασίας».
«Από την πλευρά μας, ξεκαθαρίζουμε πως θα σταθούμε απέναντι στις επιδιώξεις αυτές και σε όσους πρόθυμους σπεύσουν να τις υλοποιήσουν.
Στον αντίποδα των θέσεων του ΣΕΒ και της ΝΔ, η μόνη λύση για το μέλλον της χώρας είναι το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίκαιη ανάπτυξη με επίκεντρο τις δυνάμεις της εργασίας, για το οποίο θέσαμε τις βάσεις κατά την κυβερνητική μας θητεία», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.