Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φρίξος Δαλίτης: Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι απρόθυμη να στηρίξει την Κύπρο

Φρίξος Δαλίτης: Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι απρόθυμη να στηρίξει την Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εφημερίδα Φιλελεύθερος, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πολεμική Αεροπορία, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Με άρθρο του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», με αφορμή τη μη αποστολή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μαχητικών F-16 στην παρέλαση της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, ο Φρίξος Δαλίτης υποστηρίζει ότι η νέα κυβέρνηση των Αθηνών, είναι απρόθυμη να στηρίξει την Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

«Η παρουσία των ελληνικών μαχητικών στη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου είχε διαχρονικά μια συμβολική σημασία.

»Φέτος δεν ήρθαν, προς αγαλλίαση πολλών που ήταν έτοιμοι εκ των προτέρων να καταδικάσουν τη διέλευσή τους πάνω από την παρέλαση.

»Δεν ήρθαν, διότι κάποιες πληροφορίες, (οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται αλλά ούτε και διαψεύδονται) θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να έκανε πίσω σε απαίτηση της Άγκυρας.

»Μπορεί και να ισχύει μπορεί και όχι, το σενάριο αυτό.

»Από τη στιγμή που δεν διαψεύδεται όμως αφήνει να αιωρούνται διάφορα και δίνει τροφή για σχόλια.

»Διότι κανένας άλλος λόγος δεν φαίνεται να υπάρχει που να δικαιολογεί την απουσία των ελληνικών μαχητικών από την προχθεσινή στρατιωτική παρέλαση.

»Γιατί έχει τόση σημασία η παρουσία τους;

»Η παρουσία τους, όπως είχαμε σημειώσει και πιο πάνω, έχει πάντα συμβολικό χαρακτήρα.

»Αυτός ο συμβολισμός όμως, δεν περιορίζεται μόνο στο «ρίγος των εθνικόφρονων», όπως ειρωνικά γράφτηκε και γράφεται κατά καιρούς από τους διάφορους παντογνώστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

»Η παρουσία των ελληνικών μαχητικών δείχνει ότι η Ελλάδα είναι εδώ, συμπαραστάτης και αρωγός της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτό τον πόλεμο νεύρων και τον ασφυκτικό στραγγαλισμό πιέσεων που επιχειρεί η Τουρκία έναντι μας.

»Απέναντι σε αυτή την επιθετικότητα και σε αυτές της προκλήσεις, προβάλλει ως αντίβαρο η σθεναρή στήριξη της Ελλάδας και για ψυχολογικούς και για πολιτικούς λόγους.

»Και όσοι δεν μπορούν να αντιληφθούν τη σημασία αυτή και τη διαφορά της σημασίας που έχει η στήριξη της Ελλάδας έναντι του τουρκικού επεκτατισμού, είναι δικαίωμά τους.

»Ας συγκρατήσουν όμως την υστερία τους και τις παροξυστικές αντιδράσεις εν μέσω διαδικτυακών ή άλλως πώς αλαλαγμών τους.

»Η Ελλάδα δεν έκανε εισβολή στην Κύπρο. Η Τουρκία είναι που έκανε εισβολή και η Τουρκία είναι που αμφισβητεί καθημερινώς την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία υποσκάπτει από της υπάρξεώς της.

»Η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, είχε δείξει και εμπράκτως αρκετές φορές τη στήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία.

»Και τότε στο Κραν Μοντάνα κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων, αλλά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε διάφορες άλλες περιπτώσεις.

»Συνεπώς, όταν έστελνε τα F-16 στην Κύπρο, η παρουσία τους, πέραν από τον συμβολισμό, συνοδευόταν και από όλες αυτές τις ενέργειες συμπαράστασης της ελληνικής κυβέρνησης προς την Κύπρο.

»Σήμερα, με την αλλαγή της ελληνικής κυβέρνησης, το πρώτο μήνυμα που εισπράττουμε είναι η αδυναμία της, αλλά και η απροθυμία της να δείξει την παρουσία της και τη στήριξή της στην Κύπρο.

»Διότι περί αυτού πρόκειται και να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας.

»Η Αθήνα δείχνει και αδυναμία και απροθυμία να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.

»Την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα φτάνει στο απόγειο της με το γεωτρύπανο Γιαβούζ να βρίσκεται ήδη εντός της κυπριακής ΑΟΖ και με τις πληροφορίες να το θέλουν να έχει στόχο το τεμάχιο 7.

»Για ορισμένους όμως, αυτές οι τουρκικές ενέργειες οι οποίες συνιστούν εισβολή έναντι της κυριαρχίας μίας χώρας, θεωρούνται «δικαιολογημένες» ή τέλος πάντων αιτιολογούνται εξαιτίας της στασιμότητας στο Κυπριακό και πρέπει να αρχίσουν εδώ και τώρα διαπραγματεύσεις…

»Και φυσικά, εάν έρχονταν τα F-16 θα έφταιγε η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα που θα όξυναν το κλίμα…», καταλήγει το άρθρο.

Σχετικά άρθρα