Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε χάος ο Κουμουτσάκος – Τρεις μήνες δεν ξέρει τι να κάνει το προσφυγικό και του φταίνε οι προηγούμενοι

Σε χάος ο Κουμουτσάκος – Τρεις μήνες δεν ξέρει τι να κάνει το προσφυγικό και του φταίνε οι προηγούμενοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Κουμουτσάκος, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,

«Επιβάλλεται στιβαρή απάντηση από το Κράτος» στο μεταναστευτικό πρόβλημα, τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα.

«Η κυβέρνηση έχει μελετήσει σε βάθος τη μεταναστευτική πρόκληση», είπε ο κύριος Κουμουτσάκος (σ.σ. τουλάχιστον τρεις μήνες, διότι προηγουμένως ως αντιπολίτευση λαΐκιζαν), αναφερόμενος στις δύο συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ για το θέμα, αλλά και το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Όπως τόνισε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1, σχετικά με την άφιξη των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αυτές οφείλονται σε δύο παράγοντες: Αφενός «στις εξελίξεις στη γειτονική χώρα», αφετέρου «στις εξελίξεις στη Συρία» (σ.σ. τουλάχιστον έμαθε να μην αναπαράγει την τουρκική προπαγάνδα για την Ιντλίμπ).

«Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο όλα πρέπει να μετρηθούν», σχολίασε σχετικά και έκανε λόγο για «μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό το πρόβλημα».

Εάν είναι από τη Συρία είναι προσφυγικό. Να αποφασίσει τι θέλει να λέει.

Ως προς τις κύριες πολιτικές που αποφασίστηκε στο χθεσινό υπουργικό να ακολουθηθούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε σε: Επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, ενίσχυση των περιπολιών των συνόρων μας με νέα μέσα και πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο.

Όλα αυτά μετά από τρεις μήνες, διότι δεν είχαν καταστρώσει κανένα απολύτως σχέδιο ως αντιπολίτευση.

Κουμουτσάκος: Το πρόβλημα είναι μεταναστευτικό, όχι προσφυγικό

«Αυτοί που κληροδότησαν την κατάσταση αν δεν μπορούν να συμβάλουν, να σιωπήσουν», είπε ο κ. Κουμουτσάκος, αποκρύπτοντας ότι η κρίση έχει προκληθεί επί δικής του κυβέρνησης.

«Δε θα αντιδικήσω με την αντιπολίτευση, το θέμα έχει διεθνείς διαστάσεις», είπε απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε πως όταν ήταν κυβέρνηση «ήταν αυτοί που έλεγαν ότι δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα, στέλνοντας προσκλητήριο στους διακινητές να στέλνουν προς τα εδώ κόσμο.

»Κι όταν ‘λιάζονταν’ εστάλη μήνυμα στην Ευρώπη να κλείσει τα σύνορά». «Αυτοί που κληροδότησαν την κατάσταση, αν δεν μπορούν να συμβάλουν, τουλάχιστον να σιωπήσουν», τόνισε ο Γ.Κουμουτσάκος.

Θα υπενθυμίσουμε στον κ. Κουμουτσάκο ότι πρόσφατα και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα [διαβάστε εδώ τη δήλωσή του].

Υπενθυμίζουμε στον κ. Κουμουτσάκο τη δήλωσή του στις 19 Σεπτεμβρίου, ότι θαλάσσια σύνορα είναι δύσκολο να «στεγανοποιηθούν».

Να μην κουνάει το δάχτυλο ο κ. Κουμουτσάκος, διότι έχει αποδείξει ότι είναι μεγάλος επιπόλαιος και εκθέτει πρωτίστως την κυβέρνησή του όποτε ανοίγει το στόμα του και εν συνεχεία την πατρίδα.

Διαχωρισμός προσφύγων – μεταναστών

Βασικός άξονας της πολιτικής αποσυμφόρησης είναι ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους μετανάστες, με τον αναπληρωτή υπουργό να κάνει λόγο για «νομοθετική αλλαγή της Υπηρεσίας Ασύλου», η οποία θα παρουσιαστεί σύντομα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η οποία έχει σχεδιαστεί «με σεβασμό στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο» και στόχο την «ισχυρή, ασφαλή και γρήγορη διαδικασία ασύλου».

Ερωτηθείς σχετικά με το ποσοστό προσφύγων – μεταναστών που βρίσκονται στη Μόρια, σημείωσε ότι, «δεν μπορώ να πω πόσοι είναι στη Μόρια, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η ταυτοποίησή τους, όμως κρίνοντας από τις εθνικότητες, είναι μετανάστες και όχι πρόσφυγες».

Είπε, ωστόσο ότι, στο σύνολο της επικράτειας, «το 75% είναι Αφγανοί, ενώ πολλοί είναι και Αφρικανοί».

«Παραλάβαμε 75.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Συν αυτοί που ήρθαν.

»Είμαστε Κράτος δικαίου, έχουμε όμως και χρέος προστασίας της χώρας μας», τόνισε.

Τρεις μήνες περιμένουμε να δούμε το χρέος τους προστασίας της χώρας.

Δηλαδή πόσο καιρό «χάριτος» θέλουν μέχρι να αποφασίσουν να κυβερνήσουν;

Ως προς το πού θα επιστρέφονται όσοι άνθρωποι χαρακτηρίζονται μετανάστες, είπε πως «βασικός προορισμός επιστροφής είναι η Τουρκία», όμως «πρέπει να είναι αποδοτικές και οι επιστροφές σε τρίτες χώρες».

«Πρέπει να απαιτήσουμε μεγαλύτερη ανακατανομή από άλλες ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε σχετικά.

Πώς θα του στέλνεις στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν; Αεροπορικώς; Με καράβια; Πώς; Για πες κ. Κουμουτσάκο τον τρόπο.

Τα κλειστά Κέντρα και η αποσυμφόρηση των νησιών

«Τα κλειστά κέντρα αφορούν εκείνους που βρίσκονται παράνομα στη χώρα», είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος. «

Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Τα συνοριακά νησιά υφίστανται μεγάλες πιέσεις», αναγνώρισε και τόνισε ότι για το λόγο αυτό, «αποφασίστηκαν οι μετακινήσεις στην ενδοχώρα, οι οποίες θα μας επιτρέπουν να εξετάζουμε τις αιτήσεις ασύλου και στην ενδοχώρα».

Δηλαδή, θα φέρνουν όλους τους μετανάστες στην ενδοχώρα. Σύντομα θα έχουν φέρει 600.000 αλλοδαπούς στην κυρίως Ελλάδα. Διότι έτσι δίνουν το πράσινο φως στους απέναντι να μας έλθουν, ακόμα περισσότεροι.

«Τα τελευταία χρόνια επιστράφηκαν στην Τουρκία λιγότεροι από 1800 άνθρωποι», είπε και τόνισε πως «αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία και να απαιτήσει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τη δική της πλευρά.

»Να εκριζώσει τα δίκτυα διακινητών και να μην ανοίξει άλλες προσφυγικές οδούς».

Πώς είστε αποφασισμένοι; Εδώ δεν τολμήσατε στον ΟΗΕ να θέσετε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

«Θα θέλαμε να είναι πιο κοντά μας η ΕΕ, όμως η συνεργασία μαζί της δεν μπορεί να αντικατασταθεί», σημείωσε σχετικά με τους εταίρους της χώρας μας και παραδέχθηκε πως παρά το ότι «η Frontex θα έπρεπε να έχει πιο ισχυρή παρουσία, είναι η ευρωπαϊκή παρουσία στα ελληνικά νερά».

Όπως είπε ο ίδιος, στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του θέματος, ο «αρχηγός του Λιμενικού είναι σήμερα στην Τουρκία, για να συναντηθεί με τον ομόλογό του, για συνεργασία».

Μεγάλη επιτυχία.

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο κύριος Κουμουτσάκος μεταβαίνει το επόμενο διήμερο στην Τουρκία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών.

Ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία.

Αναφέροντας ότι «οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες τώρα στην Ευρώπη από αυτές που αντιμετώπισε η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε πως «δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς κάποιον που διαχειρίζεται το πρόβλημα για τρεις μήνες με αυτούς που το διαχειρίστηκαν τρία χρόνια» και τόνισε πως «το θεωρούμε εθνικό πρόβλημα επειδή θεωρούμε ότι έχουμε σύνορα».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε πως για πρώτη φορά διαμορφώνεται ομάδα πίεσης μέσα στην ΕΕ, από τις χώρες πρώτης γραμμής Ελλάδας – Βουλγαρίας και Κύπρου. «Ως ομάδα θα παρουσιάσουμε και θα πιέσουμε στο επόμενο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Υποθέσεων.

»Η πρωτοβουλία θα ανακοινωθεί σύντομα και θα είναι προς όφελος της Ελλάδας», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα