Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας για Πρέσπες: Θα ήταν έγκλημα να πετούσαμε την ευκαιρία στα σκουπίδια

Τσίπρας για Πρέσπες: Θα ήταν έγκλημα να πετούσαμε την ευκαιρία στα σκουπίδια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βόρεια Μακεδονία, Ζόραν Ζάεφ, Προοδευτική Συμμαχία, Σκόπια, ΣΥΡΙΖΑ,

«Έγκλημα ήταν αυτό που γινόταν τα τελευταία 25 χρόνια στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ότι δε μπορέσαμε από την αρχή να βρούμε έναν συμβιβασμό, μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου να φέρουμε τους δύο λαούς πιο κοντά» δήλωσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «360 degrees», στο κανάλι alsat της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση για το ταξίδι του στα Σκόπια, που ορισμένοι έχουν χαρακτηρίσει ως «επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος».

Όπως είπε, «είμαστε δυο χώρες γειτονικές, δεν έχουμε πράγματα να χωρίσουμε, έχουμε πολλά που μας ενώνουν.

»Έγκλημα, λοιπόν, θα ήταν αν μας δινόταν η ευκαιρία μετά από 25 χρόνια, και εγώ μαζί με τον Ζόραν, αντί να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία, να λύσουμε το πρόβλημα, την πετούσαμε στα σκουπίδια.

»Αυτό θα ήταν έγκλημα, διότι θα βυθίζαμε τη Βόρεια Μακεδονία στην πολιτική αστάθεια, πράγμα το οποίο θα πυροδοτούσε εξελίξεις αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που όλοι γνωρίζουμε πόσο εύθραυστη περιοχή είναι.

»Συνεπώς, δεν πιστεύω ότι επιστρέφω στον τόπο του εγκλήματος, αλλά επιστρέφω στον τόπο όπου καταφέραμε να βρούμε κοινό τόπο και να προχωρήσουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω μας εγκληματικές πολιτικές».

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση.

»Μπορεί κάποιος τρίτος να το βλέπει εύκολο, διότι πολλοί λένε “μα εντάξει, δεν κάνατε και πολύ μεγάλα βήματα, διότι ένα όνομα είχατε να βρείτε”, αλλά στην πραγματικότητα πίσω από το όνομα υπήρχαν πάρα πολλές λεπτομέρειες που έπρεπε να επιλυθούν.

»Ζητήματα που είχαν να κάνουν με την πολιτισμική κληρονομιά, με τις διμερείς σχέσεις – μια σειρά από δυσκολίες που έπρεπε να λυθούν.

»Και πιστεύω ότι δουλέψαμε πάρα πολύ εντατικά και μεθοδικά και φτιάξαμε μία συμφωνία η οποία είναι εξαιρετικά επεξηγηματική και δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά τα σύνθετα προβλήματα.

»Δεν ήταν εύκολο, όμως, να βρούμε συναίνεση σε όλα τα κεφάλαια της Συμφωνίας».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για «μια στιγμή, ένα Σαββατοκύριακο πριν την τελική συμφωνία, που σηκώσαμε τα μολύβια».

Όπως είπε, «και εγώ, και ο Ζόραν, και ο Νίκος ο Κοτζιάς, και ο κ. Ντιμιτρόφ, είπαμε ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο.

»Επικράτησε η λογική. Αυτό ήταν λίγες ημέρες πριν καταλήξουμε στην τελική συμφωνία, στο τέλος μιας πολύ δύσκολης διαδρομής.

»Και στο τέλος της διαδρομής πάντοτε υπάρχει κούραση.

»Πάντοτε η κάθε μια πλευρά νιώθει ότι έχει εξαντλήσει τις κόκκινες γραμμές της και τις δυνατότητές της.

»Μια βδομάδα σχεδόν πριν γίνει το τηλεφώνημα από την πλευρά του Ζόραν, που καταλήξαμε με κάποιες επιμέρους διορθώσεις και με κάποιες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, είχαμε σηκώσει τα μολύβια και είχα κι εγώ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία.

»Θέλω να πω, όμως, ότι αυτή η Συμφωνία είναι μια Συμφωνία που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από τους διπλωμάτες του μέλλοντος, ακριβώς γιατί δεν είναι μια Συμφωνία που ταπεινώνει κάποιον και δικαιώνει κάποιον άλλον.

»Είναι μία Συμφωνία με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, αλλά και με ουσιαστική βούληση και των δύο πλευρών να κοιτάξουμε μπροστά και να βρούμε λύσεις, δίνοντας προοπτική για τους λαούς μας».

Σε ερώτηση για τη στάση της Ν.Δ., που τότε ήταν αξιωματική αντιπολίτευση και σήμερα κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση «δηλώνει και διαδηλώνει ότι θα τηρήσει και θα τιμήσει τη Συμφωνία αυτή.

»Και, μάλιστα, δηλώνει ότι θα φροντίσει να τηρηθεί μέχρι τελευταίας γραμμής, άρα αυτό για μένα είναι, ούτως ή άλλως, μια δικαίωση.

»Από εκεί και πέρα, ο καθένας κρίνεται γι’ αυτά που λέει διαχρονικά, είτε είναι στην αντιπολίτευση, είτε είναι μετά στην κυβέρνηση.

»Αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουμε πως οι λαοί δε μπορούν να προχωρήσουν μπροστά σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αν δεν συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να συνεργαστούν.

»Και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να δείξουν γενναιότητα.

»Εγώ είμαι 100% πεπεισμένος ότι όλα όσα κάναμε, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού, αλλά κι όλο το πλέγμα των διμερών σχέσεων που μπήκε σε μια σειρά θετική, ήταν ακριβώς οι θέσεις της χώρας τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια.

»Συνεπώς είναι απολύτως δεδομένο ότι αυτή η θέση και η στάση πρέπει να τηρηθεί, οι χώρες πρέπει να έχουν συνέχεια και πιστεύω ότι η σημερινή κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το τί έλεγε ο σημερινός πρωθυπουργός όταν ήταν στην αντιπολίτευση, θα συνεχίσει αυτή την εθνική γραμμή.

»Από εκεί και πέρα, ο καθένας από εμάς κρίνεται τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό από τις πράξεις του» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η Συμφωνία των Πρεσπών επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε:

«Νομίζω ότι είχε επίδραση, και το γνώριζα από την πρώτη στιγμή όταν ανέλαβα τη δύσκολη αυτή απόφαση να κάνω πράξη αυτά που πίστευα εγώ ήταν σωστά για τη χώρα μου και την περιοχή, για τους λαούς μας.

»Ήξερα ότι θα αναλάβω πολιτικό κόστος, κυρίως γιατί ήξερα ότι στο εσωτερικό πολλές πολιτικές δυνάμεις και η αντιπολίτευση τότε θα κινηθούν με κριτήριο, όχι την αλήθεια, αλλά το πολιτικό κέρδος από την άλλη πλευρά.

»Δεν το μετανιώνω όμως αυτό, διότι πιστεύω ότι, σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αυτό που έχει σημασία είναι να κάνεις αυτό που είναι ωφέλιμο για τον λαό, για τη χώρα.

»Το πολιτικό κέρδος ή το πολιτικό κόστος, στις μέρες μας ιδίως, είναι κάτι πρόσκαιρο, έρχεται και παρέρχεται.

»Όταν είσαι σταθερός στις αρχές και στις αξίες σου, αυτό κάποια στιγμή εκτιμάται και κυρίως όταν καταφέρνεις πράγματα που μένουν στην ιστορία.

»Και η συμφωνία αυτή είναι μια ιστορική συμφωνία» επισήμανε ο τέως πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και την επικείμενη συζήτηση του Ευρωπαικού Συμβουλίου τον Οκτώβριο, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η Ε.Ε. πρέπει να τηρεί τους κανόνες που η ίδια θέτει.

»Και, πράγματι, στον βαθμό που έγιναν πολύ σημαντικά και γενναία βήματα προς τα μπρος, έπρεπε να ξεκινήσει, να υπάρξει αυτό το θετικό βήμα από τον Ιούνιο.

»Άλλωστε, δεν μιλάμε για ένταξη, αλλά για έναρξη μιας διαδικασίας και πιστεύω πραγματικά, ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικά βήματα έχει κάνει η Βόρεια Μακεδονία, ότι συνολικά για τα δυτικά Βαλκάνια οι λαοί των Βαλκανίων έχουν μόνο να κερδίσουν μέσα από μια διαδικασία, από μια προοπτική, που θα τους φέρνει κοντά στην Ευρώπη.

»Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αν δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της γειτονιάς της, δεν θα έχει σοβαρό ρόλο στη εξωτερική πολιτική, στον κόσμο δεν θα την παίρνει κανείς στα σοβαρά.

»Και η άμεση γειτονιά της είναι τα Δυτικά Βαλκάνια. Ήμουν λοιπόν και παραμένω υπέρμαχος της άποψης ότι πρέπει να υπάρξει θετική κατάληξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

»Τον Ιούνιο πήραμε μια αναβολή, αυτή ήταν η απόφαση, δεν ήταν ακύρωση.

»Πιστεύω λοιπόν και θέλω να ελπίζω ότι στα μέσα του Οκτώβρη θα έχουμε θετικές εξελίξεις» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά άρθρα