Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα ξένα ΜΜΕ φωνάζουν: Δεν λειτουργεί η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό

Τα ξένα ΜΜΕ φωνάζουν: Δεν λειτουργεί η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λαθρομετανάστες, Λέσβος, Μετανάστες, Πρόσφυγες,

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της εξέγερσης την Κυριακή στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου με τα διεθνή ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι εκτυλίχθηκαν δραματικές σκηνές όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε υπερπλήρη προσφυγικό καταυλισμό που οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων.

Τα διεθνή ΜΜΕ υπογραμμίζουν ότι ο καταυλισμός ήταν υπερπλήρης, οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών απαράδεκτες και προσθέτουν ότι οι δραματικές εξελίξεις ήταν θέμα χρόνου καθώς τους τελευταίους μήνες έχει αναζωπυρωθεί η κρίση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα.

Ο γαλλικός Τύπος αναπαράγει την χθεσινή προειδοποίηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Ήρθε πράγματι η ώρα να βάλουμε τέλος στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και την απάνθρωπη πολιτική κράτησης των προσφύγων… «Εκκενώστε τη Μόρια, η οποία έγινε κόλαση».

«Επεισόδια σημειώθηκαν στον ελληνικό προσφυγικό καταυλισμό στη Λέσβο μετά από φονική πυρκαγιά με τους πρόσφυγες να προκαλούν ταραχές», γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Ο καταυλισμός της Μόρια φιλοξενεί περίπου 13.000 άτομα, αλλά διαθέτει εγκαταστάσεις για μόλις 3.000 άτομα.

»Έχει γίνει σαν μια μικρή πόλη με οργανώσεις προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Συνολικά, η Ελλάδα φιλοξενεί 70 χιλιάδες πρόσφυγες (από τη Συρία κυρίως) και μετανάστες που εγκατέλειψαν τις χώρες τους από το 2015 και πέρασαν από τη γειτονική Τουρκία.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, προβλέπει ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να περιορίσει τις αναχωρήσεις προς τα πέντε ελληνικά νησιά που βρίσκονται πλησιέστερα στις ακτές της.

»Όμως, ο αριθμός των αφίξεων άρχισε να ανεβαίνει σταθερά τους τελευταίους μήνες προκαλώντας επικίνδυνη επιβάρυνση στα στρατόπεδα των νησιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εισροής των μεταναστών», επισημαίνει.

Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε την Κυριακή ότι σχεδίαζε ένα νέο σχέδιο νόμου για το άσυλο για την αντιμετώπιση της νέας κρίσης των μεταναστών.

Σχετικά άρθρα